Vůně dřeva
Ilustrační foto: Freepik

Vůně dřeva

27. 2. 2026

Truhlářství. Vůně trámů, fošen, pilin, prostě dřeva v jakékoli podobě, mně připomene dětství. Vlastně dny prázdnin v Plzni. V domě, který dříve patřil praprarodičům a ve kterém bylo prarodičům umožněno bydlet. Než byl majetek zabrán.

Z továrny, z dílen, z celého areálu jim zbyl jen byt a malá zahrádka, kde kvetly tulipány všech barev a kde bylo velké mraveniště. Vše bylo znárodněno. Vše pokračovalo v cizím majetku.

Každé ráno se z dílen ozýval drnčivý zvuk pily, řezající dřevo na potřebný tvar. Ach jo, proč musí truhláři začít den tak brzo? Brzo jim také končil den. Jako děti jsme skákaly z trámů do pilin, které byly v otevřeném prostoru. Vstup do areálu byl zakázán.

Areál byl pouze viděn z okna našeho bytu. Babička i mamka znají areál i poslepu. Jenomže babička už dávno není milostpaní, už dávno nemá dvě služky na výpomoc a mamka už také není milostslečna. To vše ukončil rok 1948. Jakoby tento rok vzal sebou i dobrou náladu obou žen a v duši se na dlouhá léta usadila rozladěnost a mrzutost. A stesk a vztek.

Nerozumím jim. Narozena o deset let později po onom osudném roku to nechápu.

Utíkám do světa snů. Vystřihávám si a nalepuji do sešitu herce a herečky. Jsou krásné. Sním o kráse. A o lásce. Zavírám oči a poslouchám známý zvuk řezající pily.

Do sešitu si zapisuji citáty. Není větší bolesti než v bídě vzpomenout na dřívější štěstí. Zapisuji, avšak všemu dobře nerozumím.

V mládí každý věří, že svět začal jím a že je tu všechno kvůli němu.

Zavírám oči a poslouchám známý zvuk pily. A sním. Život mám celý před sebou. Určitě bude krásný. Věřím, že bude skvělý. Všechny dveře jsou otevřené. Dokořán.

Přede mnou je dlouhá cesta. Dlouhá cesta od nepochopení k pochopení, od neporozumění k porozumění, od opuštění k odpuštění.

Zavírám oči a poslouchám známý zvuk pily.

Můj příběh řemesla vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Macková
Můj dědeček byl bednář, živnostník. Velkou dílnu pamatuji jen matně, stal se z ní vejminek, když se vdala maminčina sestra. Malá dílna zůstala až do dědečkovy smrti. V den pohřbu položila teta na ponk kytici fialových aster. V té době už jsem byla vdaná a měla dvě děti. Z vejminku se stala chalupa a dílna ustoupila malému vejminku pro mé rodiče . Dodnes, když slyším pilu, mám pocit domova. Vzít do hrsti hobliny na zátop už jsem dlouho neměla příležitost, ale tu vůni, občas citím.
Šárka Bayerová
Míšo, KRÁSA, KRÁSA, KRÁSA! ♡
Iva Bendová
Vůni dřeva miluji. Praprarodiče v Luštěnicích vlastnili "pilu" a obchod s uhlím, také jim to znárodnili. Pěkně napsaná reminiscenční nostalgie, Míšo. Moje sny bývaly maximálně o nějakém klukovi, co se mi zrovna líbil, nikdy ne o něčem velkém pro sebe. Od mala beru život krok po kroku a věci, děje a lidé si mě tak nějak spíše nacházely a nacházejí samy. Něco se vždy vyloupne stylem Šalamounova "Omnia tempus habent" - "Vše má svůj čas."
Zuzana Zajícová
...moc hezky napsaná smutná vzpomínka...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Ohlednutí za právě skončenou olympiádou. To je téma vědomostního kvízu tohoto týdne.