Dubnové povídání
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Dubnové povídání

30. 4. 2026

Měsíc duben, měsíc, kdy se duby odívají listím, měsíc, který je proslulý aprilovým počasím, kdy nás ještě překvapí sníh i mráz, měsíc, kdy se jaro probouzí do plné krásy. 

Duben hojný vodou - říjen vínem. V dubnu hrom-  nebojí se mrazu strom. Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň. A mnoho dalších pranostik.

A jaký byl měsíc duben u mě? Myslím, že velice dobrý, utekl velice rychle, ať už při práci na zahradě, která vyžaduje spoustu času po zimním období, nebo docela běžných obyčejných dnů, zkrášlených výlety a odpočinkem. V dubnu jsme oslavili Velikonoční svátky, jako, každý rok jsme vítali hodovníky s malovanými vajíčky a pamlsky, pro velké hodovníky jsme měli připraven ostřejsí pamlsek. Týden po svátcích jsem připravila zájezd pro náš klub na Zahradu Čech do Litoměřic. Zjara se nazývá Tržnice a zahrádkáři mají nepřeberné možnosti si nakoupit co chtějí. Můj syn měl svátek - Jaroslav. Není to krásné jméno? Moje pravnučka je rozkošné dítko, už nechce sedět v kočárku, chce jen chodit a objevovat svět. Také jsem byla na promítané přednášce o zaniklých obcích u nás, s dobovými fotografiemi. Kruté časy pro lidi, kteří museli kvůli dolování uhlí opustit své domovy a stěhovat se do paneláků.

Největší dubnový zážitek pro mě byla cesta do Vídně v druhé polovině měsíce. Naše cestovatelská čtveřice si zajistila předem místenky Regiojetem do Vídně. Pohodlné cestování s výborným palubním servisem. Ubytování jsme měly zajištěno ve velkém komplexu aohostel nedaleko hlavního nádraží. A navíc jsme měly i na dva dny placen  autobus HOP ON HOP OFF, který nás vozil všemi zajímavostmi, ulicemi Vídně, památkami, mohly jsme vystoupit a nastoupit kde chtěly. Byly jsme v Schonbrunnu, v Belvederu, u královských sídel s fontánami, sochami. Nádherná Vídeň, plná historických památek na císaře a krále z rodu Habsburků. Autobus projížděl kolem Dunaje, opět všude kromě nádherné řeky spousta míst k občerstvení i odpočinku. Ten nakonec využívalo mnoho lidí v zelených parcích, počasí k tomu vybízelo. A všude záplavy jarních květů. 

A také plno kaváren, kde lidé čekali fronty na slavný Sachrův dort a věhlasnou vídeňskou kávu. Restaurace nabízely slavný vídeňský řízek, my jsme si daly, ale měli jen vepřový s typickým bramborým salátem. Obojí bylo moc dobré.Tohle bylo skvělé. Vyjely jsme ve čtvrtek a v neděli jsme odjížděly, chtělo by to více dní, tak snad si to ještě zopakujeme, protože  nebylo možno vše projít a projet.

Dnes je středa, do konce měsíce dubna zbývají už jen dva dny a nastane měsíc lásky, měsíc květen. Tak se lidičky objímejte a mějte se rádi. A buďte zdrávi. ❤️ 

cestování Můj příběh příroda
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Soni, hezké povídání. :-) Vídeň se mi moc líbila.
Zdenka Soukupová
Soňo, měla jsi krásný a aktivní duben; přeju stejný i květen. ☼
Blanka Lazarová
Soni, paráda. Ten autobus nemá chybu, tak se toho vidí víc. Duben jsi měla hodně nabitý a užili jste si to. Díky za sdílení. :-)
Anna Potůčková
Měla jsi pestrý duben. Tu Víden bych si nechala také líbit. A Vídenskou kávu si dávám dost často, když někde jsem.
Marie Ženatová
Milá Soničko* - díky moc za působivý článek a překrásné fotografie ♥
Iva Bendová
Parádně využitý duben, Soni. Děkuji za milé počtení a pokoukání :-) Hezky načasováno na dnešní den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Na jaře nemůže chybět kvíz o rostlinách. Tak tady je.