Nesnáším Velikonoce
FOTO: Vygenerováno pomocí Chat GPT

Nesnáším Velikonoce

6. 4. 2026

Jako úplně malá holčička jsem to samozřejmě ještě nevnímala, ale jak jsem postupně rozum brala, tak vzrůstala má nechuť až odpor k svátkům, které přicházely s jarem, konkrétně s jejich jedním dnem - pondělkem.

Pocházím z venkova a navíc z oblasti, kde je velikonoční pondělí spjato ne pouze s pomlázkou všech velikostí a druhů, ale především s políváním dívek a žen vodou. Kbelík studené vody, zahradní pumpa, plná vana - to jsou ty horší případy, láhve - zpočátku skleněné, později plastové, různé vodní pistolky a jiné stříkačky - v lepším případě.

Byla jsem doma jediné děvče - a na ty se tento svátek zaměřoval především. Takže zhruba od těch 12 let se každé pondělí o Velikonocích u nás doma střídaly party chlapců - spolužáků nebo prostě vesnických mládenců, kteří mne na své pouti vesnicí zlili, někdy i zmrskali pruty, pomlázkami či větvičkou jalovce, často pak ke konci polili vlasy leckjakým parfémem. Neustále jsem se převlékala, vytírala podlahu - pokud bylo chladnější počasí, rozdávala vajíčka a cukrovinky, případně panáky. Měla jsem z toho trauma už několik dnů předem a marně přemlouvala rodiče, abychom někam odjeli. Nesouhlasili, zejména má matka. Tvrdila, že by to bylo trapné a že je to prostě tradice. Bylo mi zle.

Kolem mých zhruba 15 let se u nás v onom pondělku scházely další a další party často již i značně podroušených mladíků - a následovala ona "zábava". Měla jsem dojem, že ti, kteří by se mne neodvážili oslovit na veřejnosti, si zde léčí své mindráky, někteří jiní pak asi měli dojem, že mě upoutají. Marně jsem klukům, se kterými jsem byla aspoň trochu v kontaktu, sdělovala, že se mi tento zvyk nelíbí a že o jejich návštěvu absolutně nestojím. Některým jsem nabízela, že jim dám vajíčka či panáka jen tak, ať ale vynechají onen ponižující rituál. Nevynechali. 

Nevím už dnes, jak jsem se u toho tvářila, ale kluky to neodradilo. Chodili a chodili a zapříčinili mou absolutní nechuť k Velikonocům.

Jednou ale přišel jeden - zcela sám, bez party, neměl ani vodu, ani žádný prut ani pochybný parfém. Přišel a řekl mi s úsměvem, že mě nebude ani polívat ani mrskat ani cokoli jiného, protože ví, že to nemám ráda. Řekla prý jsem to. Byl jediný, kdo mi uvěřil. Hodně tím zabodoval a upoutal. Později se stal mým mužem.

Ovšem mou nechuť k Velikonocům už změnit nemohl. Neslavím je dodnes. Pravidelně odjíždíme pryč z domu - již léta. Vajíčka nemaluji, byt nezdobím. 

Četla jsem, že se o letošních Velikonocích dokonce konala nějaká demonstrace proti pomlázce a podobným zvykům. Takhle bych to nepřeháněla, ale rozhodně svůj postoj nezměním.

Velikonoce? Děkuji. Nechci.

Můj příběh Velikonoce vzpomínky
Hodnocení:
(4.7 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Velikonoce jako svátky jara mám ráda, líbí se mi barevná vejce i pomlázky s fábory. Ovšem ta akce - mrskut - to mi bylo vždy strašně trapně, i když to bylo jenom "jako"... připadala jsem si jak v nějaké špatné divadelní scénce. Vidět mého hodného dědečka jak s chutí hrozí vesele pomlázkou - no fakt divné... Bylo to takové nucené, nepřirozené. Jednou v Braníku jsme s dcerou koledníkům (její kamarádi) neotevřely. Jeden kluk byl tak naštvaný, že nám podsekal pomlázkou všechny krásné tulipány na zahrádce, měly jsme jich tam desítky. Dnes přijdou na koledu vnučky, no budiž... :-)
Jaroslav Čtvrtečka
Záleží, jací jste, zda do sebe zahledění škarohlídi, nebo zda se díváte na svět, s nadějí a božím požehnáním. U nás byly vždy Velikonoce radostné, veselé a tradiční, pocházím z Ladova kraje. Ostatně v mistrových obrázcích většinou vídám své bývalé sousedy a kamarády a taky sebe. Snažím se udržovat aspoň tu chvilku, tu jarní špetku z toho, co si pamatuji z Velikonoc, ze svého překrásného dětství. Velikonoce u nás bývávaly o dětech, o pomlázkách, chodívali jsme s klukama, co pamatuji, hned brzo ráno na koledu a přinést domů košík plný různobarevných vajec, nebyl žádný problém. Dnes je to už slabší, nějak rychleji stárneme, ale manželku, aspoň symbolicky, pomlázkou vždy omladím! Stejně tehdy, jako dnes, tradice je tradice. Naši psi z toho mají taky něco, vždyť patří k nám do rodiny a rozumu mají, jejej, až, až! Bať! Australský ovčák Eda mi třeba pomohl nést pomlázku, ten malý Shih Tsu psík Bobík, ji tahal za mašli a pomáhali oba, hlavně vzpomenout si na koledu, jak to bylo, hody, hody, vrr, haf, haf? Dostal jsem svoje vajíčko a hned jsem ho zbavil skořápky a snědl. To druhé si bez dovolení, po mém vzoru vzal, v nestřežené chvíli Eda a sežral ho i se skořápkou a jak mu chutnalo! A tak to asi má být. Veselo a šťastno. Nemračte se, jsou Velikonoce a jaro!!
Ingrid Hřebíčková
V Praze v našem činžáku bydlela žena se čtyřmi dcerami, dcery celé roky si hrály před domem, nikam s nimi máma nechodila. Strašně se tam nudily. A mě na velikonoce napadlo říct synovi, ať vezme pomlázku a jemně jim našupe. Prosila jsem ho, vůbec nechtěl, byl stydivý, jemný kluk. Ale šel. Pro dívky to byl obrovský zážitek, že se jich vůbec někdo všímá. Syn za chvíli přišel a jedna ze sester u nás zazvonila se slovy: " dobrý den, může nás Péťa ještě ztřískat?"
Michaela Přibová
Ještě bych vám chtěla vyprávět o nejkrásnějších velikonocích v Itálii v r. 1991 u přátel. Viděla jsem průvod s ukřižovaným Kristem, nádherná mše v kostele. Večer jsme se dívali na Zeffirelliho film Ježiš z Nazareta. Tak duchovní velikonoce jsem do té doby nezažila. Zkouším je v tomto duchu prožívat i u nás doma.
MIROSLAVA JELÍNKOVÁ
po tom, co popisujete, se Vám vůbec nedivím. Ve městě to není až takové, ale jako holka pamatuji, to ještě kluci chodili a byli rádi za vajíčka, nějaký bombon či čokoládové cosi... Moc nebili a hlavně znali koledy! Dnes si někteří myslí, že zazvoní, nastaví ruku a dávej!!! Jako vše se to dobou nějak zvrtlo, dnes alkohol, peníze atd. Nic extra. Tady už koledníci nechodí a pokud někdo zazvoní, neotvírám, pouze vnoučatům. Co bydlím sama, nedělám výzdobu, vázy, nic, ani ubrusy už nemám. Pro mě na ty čtyři dny volna to nestojí za to. Jinak jako tradice, pokud by byla v rozumných mezích, není špatná a jistě hodně mladých i starších má i hezké vzpomínky. Mě už vadí jen to, jak nám média podsouvají formou reklam, kde a co a jak si máme (musíme) koupit, stejně jako u vánoc již od října a děsný Santa, nikoli náš Ježíšek, je spíše noční můrou...:-( Ale je to jen a jen o lidech, co si nechají líbit, do čeho se dají nutit, co tolerují. Pokud vnímají svátky jako volno a čas s rodinou a dětmi, paráda. Pokud je to o "obžerství" a potřebě brát si půjčky na cokoliv /dárečky/, je to smutné... Tak klidné svátky dle Vašich představ. :-)
Ingrid Hřebíčková
Kdysi jsem četla, že se v pomlázce vyžívají kluci a muži, co nemají úspěch u dívek a žen a " vrací " jim ten nezájem v mrskání. My byly se sestrou tak rády, že jsme ve společnosti Pražáků. Byl to den, co jsem je všechny milovala. Nikdo zvyk nedržel. Na druhé straně jsen pochopila zvyk z pohledu 12.letého dítěte. Psala jsem o té rodině kdysi článek " Lena". Kluk den před tím mi řekl, že přijde s pomlázkou. Věděl, jak tento zvyk nesnáším. Přišel, pomlázkou se mi sotva dotýkal a říkal přitom hody, hody, ....a já věděla, že kašle na tenhle zvyk. Že chce peníze. Samozřejmě jsem mu dala tolik, že měl velikou radost. Byli tenkrát rodina na tom špatně, byl to můj nejsilnější zážitek o velikonocích.
Michaela Přibová
Zaplať pánbůh že jsme prožily dětství a mládí v centru Prahy. Vlastně celý život se nám to vyhnulo. A teď na vesnici klidně neotevřeme. Sestra Ingrid má stejný pohled na věc a mně to vyhovuje. Ani při pravidelném velikonočním průvodcování jsem se o velikonočním pondělí s pomláskou nezmiňovala. Protože když jsem to jednou řekla, nikdo to nechápal. Děkuji za vaše vyprávění.
Iva Bendová
Ano, vzpomínám hlavně na bolest hlavy ze směsi levných voňavek na ni nalitých a nepříjemně ošlehaná lýtka jalovcem... :-) Jako dospělá pak na ty, co už měli k poledni naváto, a nechtělo se jim od nás domů... Jelikož je můj druhý manžel v tomto směru stydlivý a nemrská, navíc bydlím jinde, mám už dvacet let klid :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Návštěvnická sezóna hradů a zámků odstartovala. Vědomostní kvíz tohoto týdne prověří, jak dobře české hrady a zámky znáte.