Nesnáším Velikonoce
FOTO: Vygenerováno pomocí Chat GPT

Nesnáším Velikonoce

6. 4. 2026

Jako úplně malá holčička jsem to samozřejmě ještě nevnímala, ale jak jsem postupně rozum brala, tak vzrůstala má nechuť až odpor k svátkům, které přicházely s jarem, konkrétně s jejich jedním dnem - pondělkem.

Pocházím z venkova a navíc z oblasti, kde je velikonoční pondělí spjato ne pouze s pomlázkou všech velikostí a druhů, ale především s políváním dívek a žen vodou. Kbelík studené vody, zahradní pumpa, plná vana - to jsou ty horší případy, láhve - zpočátku skleněné, později plastové, různé vodní pistolky a jiné stříkačky - v lepším případě.

Byla jsem doma jediné děvče - a na ty se tento svátek zaměřoval především. Takže zhruba od těch 12 let se každé pondělí o Velikonocích u nás doma střídaly party chlapců - spolužáků nebo prostě vesnických mládenců, kteří mne na své pouti vesnicí zlili, někdy i zmrskali pruty, pomlázkami či větvičkou jalovce, často pak ke konci polili vlasy leckjakým parfémem. Neustále jsem se převlékala, vytírala podlahu - pokud bylo chladnější počasí, rozdávala vajíčka a cukrovinky, případně panáky. Měla jsem z toho trauma už několik dnů předem a marně přemlouvala rodiče, abychom někam odjeli. Nesouhlasili, zejména má matka. Tvrdila, že by to bylo trapné a že je to prostě tradice. Bylo mi zle.

Kolem mých zhruba 15 let se u nás v onom pondělku scházely další a další party často již i značně podroušených mladíků - a následovala ona "zábava". Měla jsem dojem, že ti, kteří by se mne neodvážili oslovit na veřejnosti, si zde léčí své mindráky, někteří jiní pak asi měli dojem, že mě upoutají. Marně jsem klukům, se kterými jsem byla aspoň trochu v kontaktu, sdělovala, že se mi tento zvyk nelíbí a že o jejich návštěvu absolutně nestojím. Některým jsem nabízela, že jim dám vajíčka či panáka jen tak, ať ale vynechají onen ponižující rituál. Nevynechali. 

Nevím už dnes, jak jsem se u toho tvářila, ale kluky to neodradilo. Chodili a chodili a zapříčinili mou absolutní nechuť k Velikonocům.

Jednou ale přišel jeden - zcela sám, bez party, neměl ani vodu, ani žádný prut ani pochybný parfém. Přišel a řekl mi s úsměvem, že mě nebude ani polívat ani mrskat ani cokoli jiného, protože ví, že to nemám ráda. Řekla prý jsem to. Byl jediný, kdo mi uvěřil. Hodně tím zabodoval a upoutal. Později se stal mým mužem.

Ovšem mou nechuť k Velikonocům už změnit nemohl. Neslavím je dodnes. Pravidelně odjíždíme pryč z domu - již léta. Vajíčka nemaluji, byt nezdobím. 

Četla jsem, že se o letošních Velikonocích dokonce konala nějaká demonstrace proti pomlázce a podobným zvykům. Takhle bych to nepřeháněla, ale rozhodně svůj postoj nezměním.

Velikonoce? Děkuji. Nechci.

Můj příběh Velikonoce vzpomínky
Hodnocení:
(4.8 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Inko, o tom toho bylo sepsáno až dost. Všude to najdeš. Naposledy jsem viděla 31.3. na ČT2 v dokumentu České Velikonoce. Samozřejmě, že se dnes stuhy už asi moc nevážou, máme jiné formy komunikace. :-) V minulém a předminulém století to bylo běžné. Za mých folklorních dob tuto mluvu :-) udržovaly i soubory. Je to podobné jako s květomluvou. Taky zanikla...
Ingrid Hřebíčková
Šárko (14:20) nechceš o tom namlouvání v podobě stuh něco napsat? Nikdy jsem neviděla žádnou dívku, která by uvazovala stuhu na pomlázku. Já na to koukám jako Iva, ani ve snu by mě to nenapadlo, aspoň se něco dovím o této tradici z pozitivního hlediska. Předem děkuji. Třeba máš i nějaký zážitek či zajímavé zkušenosti.
Šárka Bayerová
Ad 12:55 - Symbolika stuhami: Barvy stuh, které dívky uvazují na pomlázku, mají svůj význam. Červená stuha často vyjadřuje lásku a náklonnost, zelená sympatie a žlutá naopak jasné odmítnutí. Stejně tak darované malované vajíčko. Tento zvyk byl historicky příležitostí pro mladé muže projevit zájem o dívku a iniciovat namlouvání. A pro její odpověď...
Iveta Tomčíková
Paní Renato popisujete zde své nepříjemné zážitky spojené s Velikonocemi od vašich 12, 15let, kdy Vaše matka neslevila a nechala Vás, abyste prožívala "tradice" jak ona tvrdila. A co do těch 12ti let či později, slevila vaše matka, když viděla, že Velikonoce vlastně protrpíte? Byla to tradice, Velikonoce, Vánoce, tradice, které byly a musely se dodržovat. Dodnes tuto tradici prožívají malé děti na vesnicích tak jak popisuje paní Řeřichová a dospělí či staří se scházejí i nyní v radostné atmosféře. Každý to má jinak. A tak to má být.
Iva Bendová
No, do jeskyní vláčeli pračlověci své vyvolené za vlasy, tak to ještě velikonoční tradice kropení a mrskání ujdou ;-) Dosud jsem se ale domnívala, že kropení a mrskání má zajistit dívkám a ženám co nejdelší stav fresh, namlouvání mě nikdy nenapadlo :-)
Daniela Řeřichová
Každý máme jiné zkušenosti a prožíváme svátky po svém. Je to podobné jako s Vánocemi – někdo je má rád, jiný ne. Pro mě jsou Velikonoce nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. Prožívám je především duchovně při liturgii, ale zároveň je vnímám i jako symbol znovuzrození nového života a příchodu jara. Donedávna jsme trávili pašijový týden s vnoučaty na chalupě na vsi (https://www.i60.cz/clanek/detail/34269/velikonoce-na-vsi/). Kluci s hrkačkou třikrát denně obcházeli chalupy a na Velikonoční pondělí přicházeli v několika skupinkách malí koledníci s básničkou a symbolickým šleháním pomlázkou. Dospělí se scházeli v radostné atmosféře, obdarovávali jsme se dobrotami a nikdy jsem nezažila žádnou nepříjemnou situaci.
Šárka Bayerová
Taky názor. Mám ráda vaše články, Renato, a tak vás i chápu. I já mám pár špatných velikonočních zkušeností , ale ty pozitivní u mne vyhrávají. Nejvíc se bavím nad dnešním pohledem, že jde o ponižování dívek a žen. Vždyť v téhle tradici hraje ženství hlavní roli. Podle etnografů klasický namlouvací rituál.. :-)
Ingrid Hřebíčková
Vracím se k diskusi Ireny M. 10:24. Za dětství naší Irči ( ročník 1979) a syna Péti ( 1978) začaly chodit s pomlázkou i holky. Šlo jim o to něco dostat. Dívky chodily v době, kdy byl přestupný rok.
Soňa Prachfeldová
Máme ráda Velikonoce už od dětství. Chápu, to polévání a mrskání, zejména až neurvalé , zanechá někdy i nechuť. Až tak jsem to nezažila. Dodnes ráda rozdávám vajíčka i sladkosti a mám radost, když přijde hodne dětí. Dnes dokonce přišli i dva kluci z klubu seniorů, pokecali jsme, dali štamprličku a bylo to milé. :-)
Iva Bendová
Moc hezké shrnutí paní Marií. Záleží na prostředí, nastavení, zkušenostech v okolí a s okolím. Kdo to má jako paní Marie Ž., tak jsou to překrásné svátky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Návštěvnická sezóna hradů a zámků odstartovala. Vědomostní kvíz tohoto týdne prověří, jak dobře české hrady a zámky znáte.