Rájecké kamélie
Všechny fotografie: Anna Čípová

Rájecké kamélie

20. 3. 2026

Během březnové návštěvy mého rodného města jsem navštívila sestru, zapálila svíčky na hrobě rodičů a ve sklenících rájeckého zámku obdivovala rozmanitost tvarů a barev kamélií. Ty rozkvétají každý rok v únoru a březnu.

Historie pěstování kamélií v Rájci se začala psát v roce 1973, kdy bylo z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích u Prahy přivezeno 85 patnáctiletých rostlin. V průběhu let se kolekce kamélií výrazně rozšířila a nynější soubor obsahuje 400 klasických i méně známých odrůd kamélií. 

A sbírka se stále rozrůstá. Například v roce 2025 získalo zahradnictví jedenáct nových odrůd, jejich krásu bude možné obdivovat až za několik let. Kamélie může začít kvést po 3 až 5 letech.

Zda a jak se mi podařilo zachytit krásu rájeckých kamélií, posuďte sami.

fotografování květiny příroda
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Krásné! Já květiny moc neznám. Ale tyto lahodí oku.
Blanka Lazarová
Aničko, prostě krása střídá nádheru. Děkuji. :-)
Zuzana Zajícová
To je velká paráda, díky
Martina Růžičková
Aničko, díky za tu krásu, kterou jsme se mohli díky tobě také potěšit. :-)
Zuzana Pivcová
Nádherné fotky, Aničko.
Ingrid Hřebíčková
Podařilo se vám zachytit krásu rájeckých kamélií opravdu bravurně. Krása. Děkuji, děkuji.
Marie Seitlová
Aničko nádhera, pět * je málo, tak za tu krásu přidávám ještě tu *****.
Michaela Přibová
Opravdu nádhera. Děkuji za krásu.
Vladislava Dejmková
Krásné
Daniela Řeřichová
Aničko, to je balzám pro oko i duši! Nádherně zachycené kamélie a k tomu příjemný text, jak to umí málokdo. Děkuji, děkuji. Já jsem měla jednu kamélii mnoho let, ale pak, nevímproč, odešla. A zrovna zítra jedu na zámek Pillnitz, kde kvete jedna z nejstarších kamélií v Evropě (250 let) a má mít 35 tisíc karmínových květů...:-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Uplynulou sobotu byly uděleny ceny filmové akademie Český lev. O českém filmu bude i vědomostní kvíz tohoto týdne.