Dětská vzpomínka na MDŽ

Dětská vzpomínka na MDŽ

12. 3. 2026

Je 7. března 1966. Trochu prší a je docela chladno, ale já statečně stojím bez deštníku (žádný zatím nevlastním, dostanu ho až k příštím Vánocům a budu na něj pyšná, a za pláštěnku se ve svých 10 letech už stydím) v klikatící se frontě před jedním ze dvou květinářství ve městě, a doufám, že na mě nějaký ten modrý, růžový nebo aspoň bílý hyacint ještě zbude. Když ne, tak penízky od táty vyjdou i na dražší brambořík.

Moc se těším, až přijdu na řadu. Závistivě pokukuji po šťastlivcich, vítězoslavně nesoucích svůj voňavý úlovek, nazdobený navlnkovaným bílým nebo růžovým krepovým papírem. V duchu rozkládám „srdce,“ vystřižené z přeložené a omalované čtvrtky tvrdého papíru, a už poněkolikáté nakukuji prostřiženým okénkem na červené a žluté tulipány, které jsem tam pro mamku nakreslila. Na nápis velkými písmeny VŠE NEJLEPŠÍ K MDŽ jsem vystřídala nejpěknější barvy pastelek. Myslím, že se mi přáníčko povedlo, i když výtvarka mi jinak moc nejde. Hlavně vodovky se mi vždycky rozpijou do sebe, a je po parádě. Také se těším, jak zítra ráno obdaruji mamku zlatou broží s třpytivým bílým kamínkem a vyrytým nápisem MDŽ, kterou jsme si celá třída hromadně objednali za celé 3 Kč kus. Někdo si objednal i pro babičku, ty moje bydlí moc daleko. Pak jsme ještě v pracovní výchově omalovávali červenou barvou sklenici od hořčice a po zaschnutí zdobili roztomilými bílými puntíky. I když se to nerozpíjelo, mě se povedly spíše čárky. Mamka bude mít i tak z vázičky určitě radost, si myslím teda, že jo.

Odcházím s bramboříkem. Nemám sice co vrátit taťkovi, aby mi to nechal od cesty, ale i tak jsem šťastná. V tom květinářství to tak krásně vonělo...

Květináč schovám doma v pokojíčku za závěs a nebudu moct dospat rána.

Mamka měla ze všeho velkou radost. Slíbila, že brož bude nosit, „srdce“ si vystavila s otevřeným okénkem na čestné místo v obýváku, do „vázičky,“ kterou si zatím postavila v kuchyni na stůl, jí ještě táta zasponzoruje konvalinky, které pak půjdu, až budou, koupit /táta totiž neumí nakupovat, nebo se jen dělá…/, a upekla nám skvělou piškotovou roládu zvanou „kmen“ s moc dobrým krémem.

To MDŽ bývalo u nás doma moc fajn. :-)

Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Srdečně děkuji za další komentáře. Postupně se mi, díky vám, vybavují další rukodělné dárečky, ke kterým nás vedla škola - například krabička z pohlednic, sešitých bavlnkami :-)
Miloslava Richterová
Díky za hezké vzpomínání :-) a ještě mám po mamince jehelníček, srdíčko, co jsem jí ve škole ušila, také babičkám jsme vyráběli přáníčka, tenkrát učitelé vedli děti k úctě a lásce k rodičům, prarodičům a všeobecně ke starším.
Jarka Jendrisková
Hezká vzpomínka, také mám vlastně takové, díky za připomenutí.
Alena Vávrová
Také jsem si zavzpomínal, jak jsem horečně střádala korunku ke korunce, abych mohla mamince koupit narcismu, nebo primulku, nebo šáteček. A taky mám dodnes některá dětská přáníčka schovaná.
Iva Bendová
Posílám poděkování i Ali Vel. a Eleně! :-)
Elena Valeriánová
Moc hezké a milé vzpomínání.
Alena Velková
Také jsme jako děti vytvářely přáníčka❤️
Iva Bendová
Tu povídku, Danielo, naštěstí neznám, protože vůně hyacintu je údajně "jiskřivá, jako jaro samo, a je údajně nejopojnější vůní zahrady." Zrovna tak mám ráda konvalinkovou a vůni frézií. Dovedu si je kdykoliv na požádání krátce připomenout v paměti. Děkuji za reakci, ano, bylo to tak :-)
Daniela Řeřichová
Ivo, moc milé, také si pamatuji to napětí a rozechvění, když jsme dávali dárky od srdce. A později v obráceném gardu - pohledem maminky či babičky – dodnes mám schovaná mnohá přáníčka. P.S. Hyacinty jsem neměla a nemám v oblibě, připomínají mi jednu smutnou povídku z pera M. Majerové.
Iva Bendová
Moc vám všem děkuji, vážím si každého, kdo se mnou rád sdílí :-) Ale i každého, s kým ráda sdílím já :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

Tento týden si dáme něco dobrého. Vědomostní kvíz totiž tentokrát bude o jídle! Tak dobrou chuť!