K svátku všem Josefům
FOTO: Pixabay s úpravami Ivy Bendové

K svátku všem Josefům

19. 3. 2026

Ježišmarjájósef! Těch slavných Josefů ale je! Zkusím některé vypsat, ale bude to těžké, hrnou se mi na mysl ze všech stran a z různých dob.

Bez ladu a skladu to zkusím hned potom, co začnu tak nějak od počátku známých dějin tohoto jména hebrejského původu, znamenajícím „Bůh přidá“ nebo „Bůh ti dá (dítě).“

V novozákonní legendě mu vtiskl poctivost bludný tesař z Nazaretu a dědilo se a stále dědí po celá staletí. Vstoupilo do všech evropských jazyků od Anglie až po Rusko. Stalo se i českým a postupně zlidovělo na Pepíky, Pepky, Pepči, Pepíčky, Pepajze, Pepany,… Jožky a Jožiny.

Na vysvětlení přeměny z Josefa na Pepíka jsem našla dvě verze.

Tou první je tato: v klášterech, během čtení svatých textů, se často používal při odkazu na sv. Josefa výraz Pater putatibus – zkráceně „p.p.“ – pepe – čili Pepa. Pater putatibus znamená v překladu „domnělý otec“ – manžel Marie, pěstoun Ježíše Krista.

Druhá verze pracuje s italským Giuseppe (z těch nejslavnějších např. Verdi, Garibaldi), které Italové zkrátili zprvu na Seppe, později nabrala podobu Beppe, která už měla k našemu Pepíkovi velmi blízko, až se v něho proměnila.

Tak, a teď se pokusím o pelmel Josefů, kteří mě zrovna napadnou, třeba mě pak doplníte:

Franz Josef, Josef Kajetán Tyl, Josef Dobrovský, Josef Jungmann, Josef Čapek, Josef Lada, Josef Vlastimil Burian – opravdu se tak náš úžasný komik Vlasta Burian ve skutečnosti jmenoval, dále lovím v paměti – Josef Václav Sládek, Josef Václav Rais, Josef Václav Myslbek, Josef Václav Frič, … Josef Bican, Josef (SAFARI) Vagner, Josef Škvorecký, Josef Abrhám, Josef Vinklář, Josef Dvořák, Josef Somr, Josef Carda, Josef (Pepíček) Zíma, Josef (Pepíček) Laufer, Josef Skupa, Josef Kainar… a další a další slavní nositelé tohoto jména, třeba Josef Švejk ;-) Ze zahraničních vzpomenu alespoň Pepka námořníka a přidám k němu ještě našeho Jožina z bažin :-) Z mých nejbližších to byli oba dědové a strýc /mámin bratr. Měla jsem je všechny moc ráda.

Svátek Josefa slaví v naší republice 19. března každoročně přes 211 000 nositelů tohoto jména a je 6. nejčastější, údajně dokonce, podle jiného zdroje, 4. Stále se objevuje mezi třicítkou nejoblíbenějších volených jmen a statisticky je nejčastějším děděným po otci.

„Svatý Josef s tváří milou, končí zimu s plnou silou.“

Tak uvidíme, jak je letos při síle ;-)

Všem milým Josefům přeji, ať je jim jejich patron (m.j. také řemeslníků a rodin), kterého slaví celý římskokatolický svět, nakloněn, a také nám všem, protože r.1654 byl sv. Josef prohlášen spolupatronem Českých zemí.

Ó, svatý Josefe, opatruj nás, prosím, i se všemi svými jmenovci! 

Zdroje: zápisky z mého kulturního pořadu pro seniory DSH před lety, doplněné z Wikipedie.

historie jména
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Ivo, moc děkuji za objasnění jména Josef versus Pepa. Nikdy jsem nechápala, kde se tam ten Pepa vzal a jsem ráda, že už mám představu. Moc hezký článek.
Iva Bendová
Děkuji všem za sdílení, za reakce, za přidané vzpomínky. V přehledu tvarů jména Josef mi unikl Josífek, toho teď máme na FD, a hlučný Pepin z Postřižin :-)
Jana Kollinová
Hezký článek. Josef je jméno mnoha tvarů a je na jeho nositeli jak jej povýší na charakteristiku vlastní osobnosti. Můj vzdělaný a úspěšný spolužák Josef si říká Pepek dodnes, má 82 let a je neskutečně fit. Pracovnímu kolegovi jsme říkali Pepíno.
Anna Potůčková
Měla jsem Josefy v rodině. Jmenoval se tak bratr mého otce, můj bratranec z mamčiné strany a jmenoval se tak i můj přítel z mládí, se kterým jsem chodila 2 roky. Zemřel pře 5ti lety v 57 letech. Ze jmen z kultury bych přidala Josefa Zocha, jehož písničky mám moc ráda. Např.: Svatá Anna, Rybáři jsou správní chlapi
Daniela Řeřichová
Ivo, moc hezky sepsáno. Mám v rodině i mezi kamarády hodně Josefů, takže dneska se bude "žhavit drát". Neznám žádného Josefa, který by nebyl správný chlap. A můj milovaný prasynovec nese jméno Jozífek po dědečkovi, mém milém švagrovi.
Jarka Jendrisková
Josef bylo takové "echt české" jméno - dříve. Pak se už moc nedávalo, ale já čekám, že zažije renezanci! Až ho objeví české maminky přesycené Theodory a Maximiliány.
Šárka Bayerová
Jasně. Taky jsem se "srážkou" pobavila. Co se Patrika týče, je tam v originále blbě i ten čtyřlístek. V poslední době časté :-). Jeho atributem je totiž jen trojlístek- Svatá Trojice.
Ingrid Hřebíčková
To je prima článek Ivo. Jak napsala Míša, tak tátovi jméno Josef vadilo natolik, že se podepisoval P. ( velké P a tečka). Blbý co? Ještě mi napadá hudební skladatel Josef Suk st. A český houslista Josef Suk mladší. Omlouvám se, že mi napadl zločinec Joseph Goebbels. Děkuji za článek.
Iva Bendová
Šárko - větu s "bludným tesařem" jsem měla dát do uvozovek, protože není z mé hlavy, ale vyčtená, a symboly sv. Patrika jsem použila poněkud naivně kvůli barevnosti a čtyřlístkům, na Patrika v tu chvíli nemyslíc. Můj příspěvek je takový lidový :-) Měla jsem ho připravený už dávno a vůbec mi nedošlo, že se potkáme :-)
Michaela Přibová
Ivo, hezky článek. Náš táta byl Josef a prý mu jméno vadilo. Chtěla jsem ti napsat a omylem jsem se fotkla hvězdiček. Dala bych 5*. Omlouvám se za 4.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Uplynulou sobotu byly uděleny ceny filmové akademie Český lev. O českém filmu bude i vědomostní kvíz tohoto týdne.