Radost z maličkostí
Všechny fotografie: Věra Ježková

Radost z maličkostí

3. 3. 2026

Radost z maličkostí. Hezké téma. Už jen při jeho přečtení nebo vyslovení se začínám usmívat. A napadne mě hned několik maličkostí, které mi dělají radost. Současně začnu vzpomínat, jak jsem se z maličkostí radovala v průběhu svého života. A říkat si, jak to asi mají jiní lidé.

Myslím, že v dětství a mládí člověk vnímá radosti – větší i menší – jako samozřejmost. Nezamýšlí se nad nimi. Život je přece převážně hezký. Proto se domnívám, že radovat se z maličkostí je třeba se učit. Nečekat jen na velké věci. Protože těch je v životě podstatně méně než maličkostí. Nebo to, na co jsme se těšili, nám pak ani velkou radost neudělá.

Je tedy možné, že čím je člověk starší, tím víc se umí radovat z maličkostí. Protože se váží každého dne. Předpokládá, že „nic velkého“ už nepřijde. Raduje se z maličkostí náhodných, i z těch, které si připravil sám. Na světě je tolik drobností, z nichž se můžeme radovat.

Já mám například radost, když potkám roztomilého caparta nebo miminko v kočárku, hezkého pejska, když se na mě usměje prodavačka. Když po několika zamračených dnech vysvitne sluníčko. Mám radost, když si na mě přijde lehnout a dá mi pusinku mourovatá kočička Bišinka, o kterou se často starám.

Radost mi dělá sledovat z okna děti hrající si na zahradě mateřské školy. Mám radost, když si koupím domů kytičku, uvařím si něco dobrého k jídlu, dopřeju hořkou čokoládu. Když si čtu hezkou knížku. Když si vpodvečer naliju skleničku bílého vína a zapálím svíčku. Nebo když si v létě sednu s vínem na balkon a přes barevné muškáty se dívám do dálky. Když jdu na procházku do parku nebo k Vltavě, navštívím zajímavou výstavu. Když zjistím, že jsem zhubla pár deka. To všechno jsou malé radosti, které si můžu dopřát sama.

Sama jsem ráda, ale samozřejmě někdy potřebuju někoho blízkého. A tak mám radost, když mě přítelova dcera s manželem vezmou do svého domu ve vsi u Kolína, kde mají kočičky, když mi zavolá kamarádka nebo s ní jdu třeba do cukrárny a u dobré kávy si hezky popovídáme, když mám Teams s Jendou. Když dostanu milý e-mail.

Mám radost z hezkých ohlasů na článek zveřejněný na íčku. Z pocitu, že jsem jeho součástí. (Ale, abych neurazila – to asi není maličkost, že?)

Nikdy jsem neuměla a neumím dodnes radovat se nahlas – jásat, gestikulovat. Raduji se převážně uvnitř, tiše. To mrzelo mé rodiče, když jsem byla malá. Bývali zklamáni, že se neumím radovat z dárků, které jsem od nich dostala. Snažila jsem se jim vysvětlovat, co cítím, ale moc jsem je nepřesvědčila.

Radost je také, když ji člověk rozdává, když může udělat radost někomu jinému. Třeba i maličkostí. Také máme větší radost, pokud se o ni můžeme s někým podělit. I o maličkost.

A jaké maličkosti dělají radost vám?

Na téma radost jsem si vybrala z velkého množství několik citátů:

„Především se nauč mít radost. Pravá radost je tím nejdůležitějším v životě.“ Seneca (4–65 př. n. l.) římský filozof

„Moudrost není v sebezapírání, ale v tom, naučit se nalézat radost ve věcech dostupných.“ John Ruskin (1819–1900) anglický spisovatel

„Radost z malých věcí, láska k malým věcem. Ale ať dovedeš milovat také ty veliké! Malé věci bez měřítka zadního plánu velikosti nemají než všední, nicotný, a hlavně lhostejný rozměr.“ Josef Čapek (1887–1945) český malíř a spisovatel

„Mnoho lidí ztrácí malé radosti v naději na velké štěstí.“ Pearl S. Buck (1892–1973) americká spisovatelka

„Umět se radovat ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přichází právě teď.“ Ota Pavel (1930–1973) prozaik a novinář

„Pravá vnitřní radost vzniká sama od sebe. Není závislá na vnějších okolnostech ani vnějším úspěchu.“ Sri Chinmoy (1931–2007) indický spisovatel a guru

„Buďte vděční za každý den a najděte radost ve všech malých věcech kolem sebe.“ Tina Turner (1939–2023) americká herečka a zpěvačka

„Mysli na velké věci, ale vychutnávej si malé radosti.“ H. Jackson Brown (1940–2021) americký spisovatel

„Člověk musí vyhledávat radost a každý den mít nějakou.“ Jaromír Štětina (1943–2025) senátor Parlamentu ČR, publicista a spisovatel

Zdroj: https://citaty.net/vyhledavani/?h=radost

Můj příběh společnost životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké hodnocení a milé komentáře. :-)
Hana Řezáčová
Moc hezké zamyšlení! - Je důležité se umět radovat z maličkostí, z obyčejných věcí, činností ... Nejvíc jsem si to uvědomila před pár lety, kdy se manžel po nemoci, kdy rodině nedávali naději, vrátil z nemocnice v dobrém stavu domů - měla jsem radost nejen ze společného posezení na zahrádce či procházky, ale i z chystání oběda či večeře, z povlékání postelí, dokonce i z vysávání :-) ... Z malých, "obyčejných" chvilek se raduju pořád a vážím si jich ...
Daniela Řeřichová
Věro, to je moc hezký článek – úplně mi mluví z duše. Moje vnoučata mi často říkají, že se dokážu radovat i z toho, že je tráva zelená. A mají pravdu. Dnes ke mně v tramvaji přišlo malé dítě a řeklo: „Babi.“ Maminka se hned omlouvala, ale mně to potěšilo. Ať máš stále z něčeho radost.
Libuše Křapová
Mám radost, když čtu takové články. Mám radost, když svítí slunce A najdu první pupeny na větvičkách růží. Když se za mnou přijdou pomazlit naše kočky a vrní mina klíně. Dcera mi pošle fotky své rodiny, syn se zeptá, s čím potřebuji pomoci. Mám radost ze všem maličkostí kolem sebe. Díky Věrko!
Jana Šenbergerová
Věro, přestože se najde pár rozdílů v našem každodenním prožívání života, vždy žasnu, kolik je mezi námi toho podobného, či stejného. Tvůj článek se mi moc líbí. Také jedna z mnoha nečekaných radostí. Umím-li projevit nějakou emoci, pak je to právě radost. Nejbližší jsou mi citáty Oty Pavla a Srí Chinmoye. Nepotřebuji žádné radosti hledat, přicházejí ke mně samy a jsem za ně vděčná.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc hezký článek a Bišinka je super.
Irena Mertová
Věro, hezký článek, jsem nastavená podobně. A kočky - ty nemají chybu! Zdravím Bišinku. :-)
Iva Bendová
Z tohoto článku MÁM VELKOU vnitřní RADOST :-) Mám to totiž velmi podobně. Děkuji, Věrko.
Anna Potůčková
Věrko zvolila jsi pro svůj článek zajímavé téma. Věř, že někdy mám radost mnohem větší z nějaké drobnosti, než z něčeho velkého. I já patřím mezi ty, co rádi dělají radost druhým a to nejen v mé rodině.
Mirek Hahn
Krásné téma. Pro mě maličkosti nejsou maličkosti. Jsou to hojné a drobné záchytné body na cestě. Pro mě důležité. Ty velké věci mě až tak nelákají, možná mi připadají hlučné, nápadné a moc se vnucují. To ty malé věci...., ty se někdy objeví pozvolna a dají o sobě vědět až když se na ně chvíli dívám :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 10. týden

Dne 1. března 1955 byla vyhlášena nejstarší chráněná krajinná oblast v České republice – CHKO Český ráj. Vědomostní kvíz tohoto týdne se bude věnovat právě této lokalitě.