Ledová pocta dvěma papežům
Všechny fotografie: Marie Seitlová

Ledová pocta dvěma papežům

28. 2. 2026

Na středu 25.2.2026 jsem našim seniorům připravila výlet na Slovensko do Vysokých Tater. Jeli jsme vlakem do Popradu, pak električkou do Starého Smokovce a nakonec lanovkou na Hrebienok.To byl cíl naší cesty.

Zde se koná již 13. ročník oblíbené zimní akce, a to Tatranský ladový dóm. Ten se staví v kopuli o průměru 25 metrů, každý rok je nějaká aktuální zajímavá stavba z ledových kvádrů. Letos je to Bazilika sv. Jana na Lateráně v Římě, na téma "Pocta 2 papežům" - odcházejícímu Františkovi a přicházejícímu Lvovi XIV.

Hlavním stavitelem je opět osvědčený Adam Bakoš a pod jeho vedením pracovalo 20 řezbářů z Čech, Slovenska, Polska a Německa. Spotřebovalo se 225 tun ledu a 1800 ledových kvádrů. Stavba je vysoká 10,7 m.

Postaveno je průčelí baziliky, papežský stolec, sv. brána, sochy andělů a vyobrazeno 6 papežů - Lev XIV, František, BenediktXVI, Jan Pavel II, Jan Pavel I a Pavel VI. Ve druhé kopuli jsou jednotlivé sochy na téma Olympiáda.

Byl to zážitek vidět tolik krásy vyřezané a postavené z ledu. A navíc nám přálo počasí, na Hrebienku bylo slunečno, krásný, bílý sníh. Bylo tam spostu lidí, kteří se přišli také na sochy podívat a děti se radovaly, sánkovaly. 

Když jsme sjeli lanovkou do Smokovce, tak tam už bylo sněhu málo a chodníky byly jen mokré od tajícího sněhu. Zašli jsme na oběd, pro minerálku k prameni a sladkou tečkou v cukrárně ukončilli naš výlet. Po 15 hodině jsme odjeli do Popradu na rychlik domů. Vlak jel načas a za 3,5 hod jsme byli doma. Výlet se nám vydařil, všichni byli spokojeni a těšíme se zase na příští rok. Jaké bude téma?

aktivní senioři cestování Slovensko
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Majko, jsi skvělá organizátorka, senioři se mají, že tě mají .... Díky za přiblížení ledového království :-)
Dana Puchalská
Majko, napíšu toto.. nádhera... :-) :-) Byla jsem tam pouze v létě a hodně let zpátky... Děkuju. . DĚKUJU.
Daniela Řeřichová
Majko, díky za pozvánku do ledového království, kde se potkává tvůrčí um s dary přírody. Tvoje fotografie jsou jako vždy nádherné a hned mě vtáhnou do děje. Jsi skvělá organizátorka, škoda, že nebydlím v Bohumíně, hned bych s tebou vyrážela na cesty. :-)
Jana Šenbergerová
Bohumínská děvčata jsou nepřekonatelná. Majko děkuji, že jsem se s vámi mohla virtuálně svézt a pokochat.
Marie Ženatová
Díky za fotečky* - skutečně úžasných ledových výtvorů ♥
Marie Novotná
To je nádhera . Led se proměnil v umělecká díla . Děkuji za sdílení.
Hana Práglová
Majko, jsem ráda,že se výlet opět vydařil a děkuji ti za jeho zorganizování.
Šárka Bayerová
Pěkné fotky, musel to být zážitek. Díky za přiblížení.
Ingrid Hřebíčková
Úžasný zážitek. Parádní fotky. Děkuji.
Michaela Přibová
Moc hezké. Úžasné výtvory z ledu. Skvělý organizační nápad.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Ohlednutí za právě skončenou olympiádou. To je téma vědomostního kvízu tohoto týdne.