Nokturno (Noturno)
Ilustrační foto: Pixabay

Nokturno (Noturno)

10. 2. 2026

Ty rozezníváš lyru mou

zprvu jen moderato

Co já na to?

Andante partituru svou

dál tiše rozehráváš tmou

Já šeptám: Ano!

Con le dita

colla mano

Jak krásný jsi teď světe

když on hraje

tak delicamente

Jak motýl ke květině

teneramente

Jak voják

co dobýt chce mě

audacemente

zbraň svou tasil

duro et deliberato

šeptajíc eccieante

jsi mé piacere

moje zlato

slovem i skutkem

penetrante

zprvu adagio

nuovo, nuovamente

dechem horkým

accelerando

a znovu je to

ritenuto

alterando

Moje poezie
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Ivo, nemá chybu !!!! :-)
Iva Bendová
Vůbec nevadí, milá Ingrid, pro pana Harta a ostatní jsem nad překladem uvažovala :-) Děkuji!
Ingrid Hřebíčková
Sestra mi to překládala z italštiny. Ohledně hudby to znám z hraní na zobcovou flétnu. Takže: moderato - mírně rychle, andante - krokem, con le dita - prsty, colla mano - svou rukou, delicamente - jemně, teneramente - něžně, audacemente - směle, duro et deliberato - tvrdě a promyšleně, eccitante vzrušující, piacere - potěšení ( radost), penetrante - pronikavý, adagio - zvolna, nuovo nuovamente - opět znovu, accelerando - zrychlování ( zrychleně) , ritenuto alterando - považováno za měnící se). Vypsala jsem si pro mne neznámá slova, abych básni porozumněla a kdo chce, tak si tam ty slova dosaďte. Ivo tobě děkuji moc za krásnou báseň, jestli ti to vadí, tak se omlouvám.
Iva Bendová
Děkuji za povzbudivé reakce :-) Dnes jsem na Íčku právě rok... Zajímavý, o velmi různorodé pocity obohacující rok. Někdo nepochopil mě, někoho asi já, ale vesměs cítím pozitivno :-)
Michaela Přibová
Bravo! Eccellente!
Zdeněk Hart
Líbí se mi ten rytmus, ale nerozumím většině slovům.
Soňa Prachfeldová
Hudební nástroje, když se s nimi umí hrát, rozechvívají a voláte ještě a zas. :-)
Daniela Řeřichová
Ivo, to má vtip a náboj. Moc pěkné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Přes silnice, řeky, údolí. Kamenné, dřevěné, betonové. Známé i méně známé. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne jsou "Mosty"