Celda Klouček - sochař, štukatér, pedagog a paleontolog
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Celda Klouček - sochař, štukatér, pedagog a paleontolog

25. 1. 2026

Je to možná deset let, co jsem zvedla oči od šedivého chodníku a učarovaly mi štukové detaily fasád domů z období secese a historismu. Zjistila jsem, že z nich na člověka hledí nejen něžné tváře dívek, ale též mužní siláci a vousatí starci. Nechybí ani postavy z mytologie a pohádek.

Kolem oken a dveří se často vinou girlandy květů a ovoce, někde i nebezpečně vyhlížející hadi. Občas tu dovádějí celé skupinky baculatých putti, nebo roztahují perutě draví ptáci. Když budete pozorní, objevíte i sovy, žabky a další zvířata.

Začala jsem si je pro radost fotit. V roce 2020 jsem se k této své zálibě přiznala prostřednictvím dvou fotografických článků i tady na Íčku.

Nejdříve jsem si pouze ke každému snímku poznamenala, kde jsem ho vyfotila. Později mě začaly zajímat podrobnosti. Kdo je architektem stavby? A kdo autorem štukové výzdoby? Vypůjčila jsem si v knihovně několik knížek, vyhledala si pár článků na internetu. Už mi nejsou neznámá jména významných architektů konce 19. a začátku 20. století. Zjistila jsem, že existovaly štukatérské firmy, které nabízely ozdoby na fasády prostřednictvím katalogů. Dočetla jsem se také o Celestýnu Kloučkovi, který byl jedním z nejvyhledávanějších autorů výzdoby prestižních staveb tohoto období. Jeho tvorba i profesní život mě zaujaly natolik, že jsem se rozhodla vám ho alespoň částečně představit.

https://www.i60.cz/images/thumbs/00-celda-kloucek-1855-1935-wikimedia.jpg

Celda Klouček (1855- 1935) foto © Wikimedia Commons

Celestýn, který si nechával říkat Celda, se narodil ve vesnici Senomaty 6. prosince 1855. Jeho rodiče měli hospodářství a tatínek Josef živil rodinu s dvanácti dětmi také ševcovským řemeslem. Maminka Veronika vydělávala vyšíváním čepců. Vzory pro ně sama navrhovala, z čehož lze usuzovat, že výtvarné nadání zdědil Celda po ní.

Výtvarný talent ho dovedl ke studiu dekorativního sochařství. Nejdříve se mu věnoval v ateliéru Otto Lessinga v Berlíně. Pokračoval na Uměleckoprůmyslové škole ve Vídni.

Svoji profesní dráhu začal v roce 1881 jako profesor dekorativní plastiky na Uměleckořemeslné škole ve Frankfurtu nad Mohanem. V letech 1888 - 1916 vedl ateliér figurálního a ornamentálního modelování na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, kde vychoval řadu skvělých umělců.

Stal se vyhledávaným designérem. Vytvořil vlastní ornamentální styl, který uplatňoval v návrzích keramiky, nábytku a interiérových a exteriérových štukatur. Jeho práce zdobí budovy novorenesanční, secesní i ve stylu moderny hlavně v Praze a Plzni. Za své práce získal řadu ocenění.

Zajímavostí je, že od mládí byla jeho koníčkem paleolontologie. Když mu bylo padesát let, zcela jí propadl. Stal se z něho uznávaný amatérský badatel. Objevil řadu nových druhů prehistorických živočichů. Jedna z fosilií dokonce nese jeho jméno: Elkanisca Klouceki. Své rozsáhlé sbírky odkázal Národnímu muzeu.

Zemřel 14. října 1935. Pochován je na hřbitově Malvazinky v Praze 5.

xxx

Některé z budov, na jejichž výzdobě se Celda Klouček podílel a jejichž fotografie přikládám v galerii:

Neorenesanční palác bývalé Hypoteční banky (dnes hotel Carolo IV.), arch. Achille Wolf, 1889-1890 - Praha 1, Senovážné nám. 991/13 - reliéfní výzdoba fasády společně s A. Poppem.

Dietrichsteinský palác, zvaný též Valterův/Walterův (dnes sídlo apoštolské nunciatury Svatého stolce), arch. Bedřich Ohmann, 1891  - Praha 1, Voršilská 140/12 -  štuková a sochařská výzdoba společně s Janem Kastnerem.

Neorenesanční fara u sv. Petra, fasáda arch. Antonín Wiehl, 1893 - Praha 1, Biskupská 1137/13 - kartony ke sgrafitovým malbám s postavami českých patronů, provedli L. Novák a K. V. Mašek.

Bývalá Zemská banka Království českého, arch. Osvald Polívka, 1894-1896 - Praha 1, Na Příkopě 20 - Budova je galerií sochařské a malířské tvorby předních osobností české výtvarné školy 19. století.

C. Klouček - alegorické sousoší Obchod  na levém nároží atiky (mladík = Merkur), alegorické sousoší Průmysl a Věda na pravém nároží atiky (Hefaistos a Flora, reliéfní sochařská výzdoba v parapetních výplních, znaky měst mezi okny ve 3. patře, směrem do Nekázanky portrét architekta Osvalda Polívky, výzdoba arkýře a balkonu na vedlejší přístavbě, kde bývala peněžní a cukerná burza.

Dům rytíře Josefa Wohanky, arch. František Buldra, 1898 -  Praha 1, Dlouhá 714/36 - secesní štuková výzdoba průčelí, emblém obchodu s hlavou Merkura a dvěma putti.

Bývalá Pražská úvěrní banka, arch. Matěj Blecha, 1900-1902 - Praha 1, 28. října 377/13 - secesní sochařská výzdoba je považována za Kloučkovu vrcholnou práci.

Secesní nájemní dům, arch. Josef Podhajský, 1902-1903 - Praha 1, Senovážné nám. 1985/11 - štuková výzdoba fasády.

Neobarokní činžovní dům, arch. Osvald Polívka, 1903 - Praha 1, Spálená č.p. 112/55 - štuková výzdoba

Státní tiskárna cenin, arch. Josef Sakař a František Klokner, 1924-1928 - Praha 1, Růžová 943/6 - hlava Republiky a postavy tiskaře a fotografa.

xxx

Při psaní článku jsem použila následující zdroje:

PRAHL, Roman a ŠÁMAL, Petr. Umění jako dekorace a symbol: výzdoba reprezentačních staveb Prahy v éře historismu, secese a moderny. Praha: Gallery, 2012. ISBN 978-80-86990-91-0.

ŠÁMAL, Petr. Bydlení v umění: malířská a sochařská výzdoba pražských obytných staveb 19. a raného 20. století. Praha: Národní galerie Praha, 2019. ISBN 978-80-7035-733-0.

FISCHEROVÁ, Kateřina. Facebook, Oficiální stránka pořadu ČT „Z metropole“, 31. 3. 2025.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Celda_Klou%C4%8Dek

https://www.pamatkovykatalog.cz/

https://mapy.com/cs/

https://www.e15.cz/magazin/nalezal-nebo-tvoril-oboji-a-skvele-842959

https://nasregion.cz/praha-nebyla-dost-velka-aby-uplatnila-vsechny-napady-sochare-celdy-kloucka-196855/

xxx

Moje články o detailech na fasádách:

https://www.i60.cz/clanek/detail/25155/detaily-ktere-me-bavi

https://www.i60.cz/clanek/detail/25380/detaily-ktere-me-bavi-2

architektura historie Praha
Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavou a skvěle zpracovanou fotoreportáž.
Vladislava Dejmková
Martino, také mám ráda architekturu včetně detailů. Pohled očima jiného člověka je vždy inspirující.
Ingrid Hřebíčková
Moc hezky zpracovaný článek. Něco z toho znám. Děkuji.
Irena Mertová
Martino, úžasný, skvěle zpracovaný článek... Okolo Senovážného náměstí jsem se pohybovala pár let denně, nevšímavě, jak vidím. Nejvíce se mi líbí zpodobnění Zelených mužů (a žen). :-)
Marie Měchurová
Martino, moc hezky zpracovaný článek. V březnu pojedeme do Prahy, už vím, na co se mám dívat...
Daniela Lender Chaloupková
Martino, děkuji za úžasný článek a ještě lepší fotografie :-)) Skvělý nápad pátrat po původci takové krásy. Také si tyto detaily ráda fotím, a některé vkládám do svých článků. Pokud jste ještě nebyla např. v Jihlavě, vřele doporučuji. Nejenom centrum, ale i okolní ulice stojí za to projít a kochat se :-))
Soňa Prachfeldová
Martino, tleskám, tohle vše nafotit, vyhledat, popsat, obdivuji. A děkuji, krásné. Mám pocit, že větší krásu už nikdo neudělá.
Alena Tollarová
Martino, Ty jsi na detaily na budovách expert, Tvoje minulé články jsem samozřejmě četla. Líbilo by se mi toulat se s Tebou s hlavou kousek pod oblaky :)
Michaela Přibová
Děkuji za moc hezký článek. Krásně popsané. Ráda přečtu i vaše zmíněné články a stejně tak i budoucí: -))
Zuzana Zajícová
Bezva článek. Nejlepší je chodit na procházku s návštěvou, protože se s nimi díváte na všechnu tu krásu, kterou jindy míjíte.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 4. týden

Česká populární hudba. Jak dobře ji znáte? To si můžete v průběhu tohoto týdne otestovat v našem vědomostním kvízu.