Čas - nejcennější dar
Všechny fotografie: Z osobního archivu Evy Krausové

Čas - nejcennější dar

1. 1. 2026

Po odchodu mého parťáka Robina za duhový most jsem měla velké obavy, jak zvládnu prvně Vánoce bez něj úplně sama. Smutek obrovský, bez Robinka prázdno a pláč.

Jediná kamarádka Boženka stále v práci, ač už tam dávno ve svém vysokém věku chodit nemusí. Už jsme se neviděly přes 3 měsíce, chybělo mi její objetí právě v tyto pro mne moc smutné chvíle. Snad se aspoň uvidíme konečně po Novém roce...

Přišlo ale ke mě veliké štěstí v době smutku a slz. Manžel mé sestřenky Hanky Luďa mě pozval právě o Vánocích k nim domů, abych nebyla sama. No řekněte, kdo v dnešní době si k sobě domů pozve osamocenou seniorku na Vánoce. To byl pro mne ten největší dárek. Vlastně jsme si ho s Luďou dali navzájem, on měl vítanou změnu v nelehkém životě, protože se mnoho let stará o nemocnou manželku, byť ani jemu neslouží zdraví tak, jak by si přál a já tak nebyla sama. Nechtěla jsem přijet s prázdnou, tašky byly těžké, a tak mě s odvozem pomohl Petr s Hankou, dcerou mé sestřenky až do Rotavy v Krušných horách. Ostatně, právě oni jezdí každý víkend za Luďou, aby mu pomohli a někdy ho už i vzali s sebou na dovolenou, aby si ten život také trochu užil. V té době se stará o sestřenku dcera Lada.

Přivítání bylo milé a srdečné. Luďovo pejsek Šmudla, který mu zpříjemňuje život, dostal ode mne plyšáka, který mu udělal velkou radost a všude ho nosil. 

Luďa je výborný kuchař, byl to skvělý hostitel. Snažila jsem se pomoci aspoň mytím nádobí, venčila jsem Šmudlu. S ním jsem chodila do lesa, který je velice blízko. Tam se mi moc líbilo, hlavně zelený mech pod stromy a na pěšinkách, byla jsem jako v pohádce. Les je smrkový, je tam hodně borůvčího, takže v čase borůvek tam jsou asi "žně". Nebýt to v zimě, tak bych si tam sedla na pařez a nabírala bych tak potřebnou energii, kterou mi umí dávat jen příroda.

O svátcích nás navštívila rozvětvená rodina, jsou zvylí držet pohromadě. Ostatně trávit čas společně, to je víc, než hromada dárků, ty patří hlavně dětem. Vždyť čas každého z nás je tak vzácný, být tu jeden pro druhého je ten největší dar. A oni tu pro mne byli, za což jim patří díky. To největší poděkování patří šéfkuchaři Luďovi, řeknu vám, tak hodný chlap se jen tak nevidí.

Domů jsem odjela vlakem, rychlíkem - v těch moderních se pohodlně cestuje, ne jako v těch starých. A je prima, že my senioři máme 50% slevu. Po návratu jsem nasypala krmení ptáčkům do budky za mým oknem, v mé nepřítomnosti jim chyběly slunečnice. Však až půjdu do lesa, pověsím tam ptáčkům lojové koule.

Luďa mě pozal, že k nim mohu kdykoli přijet zase. Kdoví, třeba se k nim vydám na jaře nebo v září, v létě o tropy nemám cestování ráda. Mají zahradu, i tam by mi bylo dobře se Šmudlou.

Když jsem před 13 lety přišla tragicky o maminku, nechtělo se mi žít... Dnes ale vím, že kdybych ty těžké chvíle nepřekonala (nešlo jen o odchod maminky), nevstoupil by mi do života parťák Robin (před ním Meginka) a já bych tak přišla o radost, štěstí a lásku, kterou mi přinášel každičký den, měsíc, rok, jak jen to pejskové umí. Byl má rodina, moje všechno. Dnes by mu bylo už 16 let. A po odchodu Robinka se ukázalo, že nejsem tak úplně sama. Jsou tu příbuzní, byť ne blízko, ale myšlenkami jsou se mnou a já s nimi.

Více hovoří o mém vánočním pobytu fotografie, hlavně kouzelná atmosféra z lesa, ale i ta rodinná.

Všem "Íčkařům" a čtenářům přeji do Nového roku zdraví a hodné lidičky kolem sebe, kteří vám budou věnovat to nejcennější - svůj čas.

Eva

Můj příběh rodina Vánoce
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Překrásná příroda, krásné fotky, moc hodní lidé. Paní Evo, my také se sestrou dáváme do lesa lojové koule, ale bez síťky, a to do krmítka pro koule určeného. Prý by se ptáčci do sítě mohli zachytit a uhynout. Přeji vám do nového roku jen samé milé a hodné lidičky, hodně zdraví v novém roce.
Blanka Lazarová
Evi, přeji ti hodně setkávání s milými lidičkami v celém příštím roce. Taky hodně zdraví, nějaké to štěstí, dobrou náladu, pěkné výlety, splněná přání, ... prostě ať se ti v příštím roce daří. :-)
Eva Krausová
Libuško děkuji a těším se na Tvá fota ve Fotu dne.
Libuše Heulerová
Evi, díky a taky Ti přeji krásný a pohodový nový rok 2026...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 1. týden

Co se událo v roce 2025 v Česku či ve světě? Právě o tom bude kvíz v týdnu, kdy se překlápí rok 2025 do roku 2026.