Můj nečekaný zážitek roku
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Můj nečekaný zážitek roku

30. 12. 2025

Poslední nedělní ráno bylo mrazivé., a tak jsem ráda uvítala možnost jet na bohoslužbu s mojí velmi dobrou přítelkyní autem. Má sice už vyšší věk, ale jezdí velmi spolehlivě a zodpovědně. Říká: "Je to už moje sedmé auto." Její manžel neřídil, takže všechny potřebné cesty musela velmi ráda odjezdit.

Většinou chodím ty téměř 3 kilometry ranní nedělní cesty pěšky, ovšem teď už daleko pamaleji a i s odpočinkem. V naší boskovické farnosti máme několik let možnost jít v neděli do farní kavárny, a tak toho také využívám.

Už odcházíme k autu a ještě jedna naše milá spolucestující říká, abychom si s ní zajeli k jejich bytovému domu. Chce nám ukázat výzdobu, kterou tam pro své spoluobčany, obývající v jejich vchodě 16 bytů vytvořila.

Hned za vchodovými dveřmi je umístěná velmi vkusná vánoční výzdoba a nad ní připevněné vánoční přání i s její vánoční básní, kterou jsem jí opisovala. Říká nám: "Zdálo se mi to u nás takové moc neosobní, tak to chci tímto trochu vylepšit. Na velikonoce jsem udělala také jarní výzdobu..."

Ukazuje nám i lavičku umístěnou před domem, kterou se jí podařilo na našem Městském úřadě v Boskovicích zajistit.

Celý život byla totiž zvyklá žít v rodinném domku mezi dobrými sousedy a byli si tam všichni nějak víc bližší.

Bohužel jsem dnes neměla u sebe fotoaparát, abych si tu nádhernou výzdobu zachytila. Teď už se tam nedostanu, je to na mne dost daleko.

A já se dívám na tuto vitální paní a myslím si v duchu: "Kéž by bylo mezi námi více takových obětavých a nezištných lidí".

Ten nadcházejí Nový rok by byl pro nás všechny určitě lepší a bezpečnější, kdyby jsme ho víc prožívali s porozuměním, úctou, pokorou a vzájemnou nesobeckou láskou se všemi lidmi.

A na závěr ještě píší její začátek básně k Novému roku, kterou jsem jí také opisovala:

"Vítáme tě Nový roku - co přineseš nám? Štěstí, zdraví a víc vzájemného porozumění mohl bys nám dát..."

Můj příběh Poslední soutěž 2025
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Milá paní Marie, děkuji za glosu psanou srdcem. Takoví lidé, kteří dělají radost druhým, jsou solí této země. Patříte k nim Vy sama i Vaše přítelkyně. Požehnaný rok 2026 přeji a těším se na Vaše další články. :-)
Mirek Hahn
Moc fajn fotky :-)
Alena Velková
Milá Marie, přeju do nového roku hodně pohody.
Iva Bendová
Děkuji za milé řádky. Perokresba Vašeho tatínka je kouzelná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 1. týden

Co se událo v roce 2025 v Česku či ve světě? Právě o tom bude kvíz v týdnu, kdy se překlápí rok 2025 do roku 2026.