Nejkrásnější novoroční vzpomínka
Ilustrační foto: Pixabay

Nejkrásnější novoroční vzpomínka

28. 12. 2025

To vám byly Vánoce tehdy bílé a mrzlo, až praštělo. Mrzlo tak urputně, až zamrzla nedaleká přehrada v pevný a důvěryhodný ledový areál.

Naše sídlištní parta mladých rodin s malými dětmi, která se i během roku scházela k různým společným akcím jak v blízkém lesnatém okolí, tak u několik kilometrů vzdálené přehrady, začala snovat plán, jak společně a nevšedně oslavit Nový rok.

Měli jsme všichni velmi v oblibě, když se chlapi složili a zakoupili čas na zimním stadionu na občasný amatérský hokejový match, kdy před jeho zahájením a v přestávkách mohly vyjet na ledovou plochu i manželky a ratolesti, což bylo moc fajn.

Někoho tehdy napadlo uspořádat novoroční hokejový zápas na zamrzlé přehradě, kde by měli prostor se zároveň vydovádět všichni.

V zátoce, kde většina z nás trávila hojné chvíle v létě, si po přípitku /řidiči nealko/ a všeobecném postiskání se, mákly silné mužné paže na uklizení ledové plochy od sněhu, jak na prostor hokejového hřiště, tak na kluziště pro děti opodál. V autech se k tomu přivezlo různé náčiní a rozcvička po Silvestru přišla všem vhod. Nálada byla stále lepší a lepší. Když bylo hotovo nahrubo, my ženy i větší děti to doladily košťaty k dokonalosti. Dále od břehu a ven ze zátoky už bylo sněhu méně a méně, o což se jistě postaral vítr, který se unavil a někam odfičel. Byl krásný mrazivý slunečný den.

Kdo našel odvahu, vydal se na bruslích ze zátoky ven. Kupodivu i já. Malou dcerku jsem vezla na saních, které před tím dobře posloužily k přezouvání, a ta starší jela vedle nás.

Opojné zvonění ledu pod bruslemi nás doprovodilo až doprostřed přehrady. Cítila jsem blažený pocit z nevšedního zážitku, umocněného zasněženým okolím, sluncem nad hlavou a sváteční atmosférou Nového roku. Zastavily jsme se, a v tu chvíli teprve přišlo moje uvědomění si, že pod námi je nějakých 24 metrů hloubky, zatopené domy a stromy, kterými proplouvají ryby, tichý tajemný podvodní svět, že jsme na místě, kde v létě otec mých dětí prohání s větrem windsurfing…

Nikdy nezapomenu na ty chvíle, kdy byl můj svět a svět mých holčiček ještě normální. Tolik se toho teprve chystalo. Osud už věděl své.

Tento výše popisovaný Nový rok má pro mě věčný punc jednoho z nejkrásnějších, z těch s datem 1.1. 

Poslední soutěž 2025 rodina vzpomínky
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Jsou chvíle, které se vryjí do našich pamětí. Některé jsou smutné, některé veselé, což je samozřejmě ta lepší varianta. Kdybychom vždycky věděli, co nás čeká ... já myslím, že lepší je nevědět. A vzpomínat raději na příjemné chvíle, což je i Tvoje vzpomínka :)
Iva Bendová
Moc vám, nahoru i dolů, děkuji za sdílení. Jé, to je ještě v soutěži? To mě ani při psaní teď na Štěpána nenapadlo, se na poslední chvíli zařadit :-) Ve stejný den vznikla i básnička "Quo vadis?" Náhlé probuzení múzy ve zvláštním rozpoložení...
Marie Ženatová
Díky moc za milou vzpomínku ♥
Martina Růžičková
Krásná vzpomínka.
Jan Zelenka
Také rád vzpomínám na časy, kdy byla rodina ještě kompletní. A kdy byl syn Honzík ještě živý. Vše se pak zhroutilo.
Daniela Řeřichová
Silná vzpomínka, Ivo. Ať je i další datum 1.1. nezapomenutelné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

Co se kdysi v Česku jedlo a pilo u štědrovečerního stolu? A jaká jsou tradiční vánoční jídla ve světě? Právě o tom bude kvíz tohoto svátečního týdne.