O jídle aneb bacha, Vánoce!
Ilustrační foto: Pixabay

O jídle aneb bacha, Vánoce!

21. 12. 2025

S blížícími se svátečními hodokvasy v mnoha domácnostech jsem si vzpomněla, jak jsem kdysi zápasila s příjmem potravy a vypsala se z toho po čase v následujících řádcích.

Téma jídlo. Původně jsem chtěla polemizovat o rčení: „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři nech nepříteli,“ ale narazila jsem již u první části. Nejraději totiž snídám s přítelem a večeřet jsem s chutí začala až, když mi, díky stejnému příteli /nyní již 15 let manželovi/ začalo konečně chutnat jíst a jídlo přestalo mít univerzálně polystyrénovou chuť. A to po několika perných týdnech období hroznového vína, kdy jsem se živila jen vysáváním šťávičky z těchto bobulovitých plodů, což by stačilo možná kolibříkovi, ne však hodně dospělé ženě přes metr sedmdesát živé výšky, která se tak za poměrně krátkou dobu dostala na váhu z konce základky, vlastně ještě o něco nižší. 

V zrcadle jsem tehdy uviděla nějakou cizí anorektickou postavu a velmi se jí zalekla. Ve zmatku jsem odstartovala období polystyrénu. Auto také bez benzínu nevyjede. Bylo jen otázkou času, kdy „nevyjedu“ já. Musím začít jíst! A ne jen sát hroznový nektar. Okamžitě jsem poručila horní části trávicího traktu (ne však chuťovým buňkám), pomocí medikamentů i jeho střední části, ovšem s tou dolní to bylo složitější. Strava mnou procházela jak masovým mlýnkem.

V den úžasného a nezapomenutelného zážitku s polykáním velkého gumového hada – gastrofibroskopické hadice, která odhalila několikero zánětů psychosomatického původu, se stal zázrak. Daleko úžasnější zážitek mě, v tom lepším slova smyslu, čekal jen o pár hodin později. To se totiž propojily souhrou několika "náhod" /Osud už se na to, co se mi roky dělo, zřejmě nemohl dívat/ cesty dvou tak trochu zbloudilých duší, které si od prvních chvil začaly báječně rozumět. Pod tovární značkou X+Y=XY na druhou, jsem začala, nejprve po kapkách, po několika dnech již v koňských dávkách, užívat zázračnou medicínu, za kterou svému léčiteli ze srdce děkuji a on neustále sklízí můj vděk a oddanost, a naše společná rovnice by v současné době popsala přinejmenším školní tabuli. Dlouho na sebe nenechal čekat den, kdy jsem výjimečně v nočních hodinách zdlábla uvolněně a s ohromnou chutí dva veliké obložené krajíce božího daru, a od té chvíle, deko po deku, kilíčko po kilíčku, se pomaloučku začala vracet do normálu. Ba dokonce hrozilo, že na moje poměry do abnormálu. V té následné době totiž nastaly i dny, kdy jsem si připadala jako jedno velké saranče a musela si připomenout citát, že: „Nejčastější sebevraždu lidé páchají vidličkou a nožem," o čemž by zdravotníci mohli vyprávět -  zejména o a po svátcích. Ovšem, naproti tomu také, že láska je mocná čarodějka, a že prý prochází žaludkem... ;-) 

Přeji všem pohodové Vánoce s pohlazením srdcí, duší, zraku, sluchu, chuťových pohárků, ale i, s obezřetnou mírou, našeho zažívacího traktu :-)

Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Děkuji všem za spontánní a upřímné reakce. Jídlo je můj problém, někdy lépe, někdy hůře, od prvního prudkého zánětu žaludku ve 20 letech, kdy jsem dělala na JIPce a nebyl čas se pravidelně najíst. Několikrát v životě jsem zažila ataku odporu k jídlu natolik, že jsem zhubla během 14 dnů 10 kg. Tady popisuji období hroznového vína, jednou jsem se tak zachraňovala popíjením Coly. Jediné plus toho všeho je, že jsem zatím nikdy neměla nadváhu, za to vím, jak dokáže bolet žaludek /děsně. Všem pokud možno pevné zdraví - čili pohodu na těle i na duši! Je mi ctí a potěšením být tady s vámi :-)
Jana Kollinová
Jj. Nejen chlebem živ je člověk. Láska vyřeší nejednu potíž! Krásné Vánoce.
Zuzana Zajícová
Celý život jsem byla štíhlá, ale pak se to zlomilo - přechod... a pak jsem onkologicky onemocněla, zhubla 15 kilo, no a po uzdravení jsem to nabrala zpátky, nebojím se přiznat že víc než bych chtěla. Nojo, když mi paní doktorka nakázala, že mám pořádně jíst, tak jsem poslechla, pač paní doktorka se musí poslouchat.
Ingrid Hřebíčková
Upřímná zpověď. Já bych dodala, že každé mínus má i svůj plus. Díky naší žravosti jsme se se sestrou rychle naučily vařit, vaření a pečení se stalo naší vášní. Obě jsme absolvovaly kurz vaření, já si dokonce po čtyřicítce udělala dálkově výuční list kuchařky. Kolik času a peněz bychom ušetřily, kdybychom jako ty jedly hroznové víno :-)). Z legrace dodávám o sobě, že jsem svůj život prožrala a pročetla. Přeji ti všechno nejlepší, hodně zdraví, pohody, štěstí a pořád piš tak pěkné články, jak píšeš.
Michaela Přibová
Ještě Ivo, pro pobavení. Jednou řidič skupiny o večeři sledoval můj talíř a nevěřil, že bych takové množství snědla. Pak dodal: "Já jsem rád, že je někdo větší prase než já". A to byl chlap jak hora, takže jedl hodně. Ivo, hezké svátky přeji.
Michaela Přibová
Ivo, děkuji za upřímný článek psaný srdcem. Já o sobě mohu říct, že jsem měla pravý opak tebe. Po osamělém těhotenství jsem propadla žravosti. Dokázala jsem sníst 12 knedlíků v čemkoli k obědu a znovu k večeři. Trvalo mi leta než jsem se dostala na nižší dávku. Dodnes ovšem mám dávku větší než ostatní. Italové o obědu mě podezřívali, že hladovím, abych takhle jedla v restauraci. Když jsem jim přiznala, že mám doma teplou večeři od sestry, zůstali s pusou dokořán. A Ingrid na tom nebyla o moc líp. Jen, že je menší, tak mojí dávku už neunesla, měla vždy jen 8 knedlíků.
Anna Čunderlíková
Pekný príbeh. Nepopieram Vianoce sú obdobím, kedy často podľahneme prejedaniu iba preto, že sviatky ponúkajú množstvo jedla. Záleží od zvykov a stravovacích návykov. Bohatý vianočný stôl mal väčší význam v minulosti, dnes si hody urobíme kedykoľvek počas roka. Osobne si myslím, že oveľa väčší význam má atmosféra okolo stola a typické vianočné menu, ale i tak všetko s mierou. Radšej do prírodný ako k lekárovi. Želám krásne vianočné sviatky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Zvyky a tradice před vánočními svátky v Česku i ve světě. Tento týden vás čeká "adventní" kvíz.