Podzimní toulky po mém kraji
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Podzimní toulky po mém kraji

5. 12. 2025

Mám ráda náš kraj. I když příroda v Ústeckém kraji dostala v minulosti hodně zabrat díky uhelnému průmyslu, i když není nejlépe vybavený oproti jiným krajům v naší zemi, tak ho mám ráda.

Narodila jsem se tu, chodila do školky, do školy, vdala se tu, vychovala děti a mám tu pevné kořeny. Proměny Bílinska jsou až neskutečné a já u toho byla a pořád jsem.

Jsme obklopeni Radovesickou výsypkou. Radovesickou proto, že vznikla na místě, kde stávala obec Radovesice. Nebyla jediná, která zmizela z povrchu zemského, kvůli rozšiřování těžby hnědého uhlí. A na těch místech po desetiletí Doly Bílina provádějí rekultivaci. Dnes už jsou leckde krásné louky, jezírka, stromové porosty a jsou to ideální místa pro procházky, pro cyklistiku, prostě jsou to nekonečné killometry pokud nohy slouží. Využívám jak kolo, pak také krásné procházky s mým chodským psem. Tedy je to psí holka, která toužebně čeká, kdy zase spolu vyrazíme. Někdy si dáme sraz s kamarádkami v Kostomlatech, ale převážně chodím sama. Jsou to báječné chvíle, kdy si pročistím hlavu, načerpám energii, zhluboka se nadechnu a řeknu si. Božínku, na tom světě je tak krásně. Z kopců vidím vesničky i Bílinu, z jedné strany Milešovku, z druhé Bořeň, z třetí Teplickou vodárenskou věž.

Po modré turistické značce lze dojít z Bíliny až do Kostomlat pod Milešovkou. Přiznám, že jsem tuhle trasu ještě nevyzkoušela. Chodím raději po rozlehlých pláních, kolem rybníčků, po svazích, většinou posekaných, chodím po zemi bývalých vesniček Radovesic, Dřínku, Lyskovic a Chotovenky. Na území bývalých Radovesic je symbolická brána přímo nad zasypaným kostelem. Věřte, když jsem poprvé stanula v této bráně, pocítila jsem hlubokou, přímo nábožnou úctu ke všemu, k lidem, k přírodě, ke všemu, co se tu odehrálo. Radovesice byly celé zbourány, jen kostel byl zasypán. Třeba jednou v daleké budoucnosti se bude bádat, odkrývat minulost. Kdo ví?

Krajina je krásná v každém ročním období, přidala jsem i několik zimních fotek. Zimní krajina zasypaná sněhem je kouzelná, nedotčená, třpytí se jak démanty. A protože tudy nevedou silnice, tak je i vzácně čistá. Tak to jsou moje procházky, nejen podzimní.

Jen si přeji, aby i v dalších letech tyto rekultivované plochy byly přístupny milovníkům přírody a pokud přijdou budoucí vlastníci, snad zůstane krajinný ráz zachován. 

města a obce Podzimní soutěžení 2025 příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Soni, díky za zajímavý článek a krásné obrázky.
Iva Bendová
Jsem okouzlená. Textem i obrázky. Děkuji, Soničko, za pohlazení duše.
Blanka Lazarová
Soni, pěkné fotky i pěkné vyznání kraji, který se tak hodně proměnil v čase. A jak je vidět, tak k lepšímu. :-)
Soňa Prachfeldová
Děkuji vám moc za milé komentiky.
Věra Ježková
Soni, tvé články a fotky z Bílinska mám ráda. Vyvolávají ve mně hezké vzpomínky.
Ingrid Hřebíčková
Soni, ty se tak hezky díváš. Moc hezké.
Michaela Přibová
Soni, děkuji za hezké a dojemné povídání.
Alena Velková
Soni, i my máme tento kraj moc rádi ❤️
Irena Mertová
Krásné fotky, pěkný článek...
Jana Šenbergerová
Soňo, články o tvém rodném kraji i fotky z něho jsou vždy plné lásky a obdivu k němu. Díky za ně. Je tam opravdu krásně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Tentokrát se prostřednctvím vědomostního kvízu vrátíme o několik staletí zpět. Do středověku. Vyzkoušejte si, co si pamatujete z dějepisu.