Myslíte si, že mobily patří do rukou malým dětem?
FOTO: Vygenerováno pomocí AI Copilot

Myslíte si, že mobily patří do rukou malým dětem?

1. 12. 2025

Čtvrtek, pozdní hodina večerní, autobus na jednom pražském sídlišti a uvnitř celkem poklidná atmosféra. Kupodivu žádní přiopilí rozjařenci, vesměs lidé, kteří se vraceli odněkud domů.

Na místě pro kočárky v proluce sedadel naproti prostředním dveřím stál kočárek zvaný sporťák s malým, tak dvouletým dítětem a hned na sedačce za prolukou spočívali jeho rodiče.

Všichni tři byli vybaveni mobily, rodiče rejdili prsty po svých displejích a dítko drželo ten svůj v ruce. Inu, klasická ukázka moderní doby. Z onoho místa se linuly tiché nerušivé zvuky, jakési povídání, dokreslované hudbou. Dítko bylo zjevně vybaveno mobilem s puštěnou pohádkou. Snad aby usnulo, možná proto, aby nerušilo své rodiče od jejích mobilování.

Dítko mělo zavřené oči a jakkoli to vypadalo, že spí, nebyla to tak docela pravda. V jednu chvíli zvuky ustaly, dítě okamžitě otevřelo oči a s pláčem se začalo na rodičích čehosi dožadovat. Však otec okamžitě věděl, oč jde, natáhl se ze své sedačky, a dítku tu pohádku, která se zřejmě z nějakého důvodu přerušila, zase pustil. Dítko utichlo, opět zavřelo oči a mělo je zavřené až do chvíle, než jsem musela vystoupit.

Inu co? Taková snad běžná scénka, které si v celém autobusu krom mě, zvědavé ženské, nikdo nevšimnul. Mě však napadla otázka:

Je vhodné, zvykat tak malé dítě na mobil, nebylo by lepší, kdyby si ho jeden z rodičů posadil na klín, a než aby si dělal své, mu tu pohádku vyprávěl sám?

Nevím jak vy, ale já jsem asi staromódní, v tomhle případě bych se nenechala zastoupit technikou a svůj čas v autobusu bych věnovala dítěti. Rozhodně by to bylo pro nás oba mnohem bližší a osobnější, co myslíte?

děti glosa společnost životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Všeho s mírou, řekla bych, a také s Mírou Hahnem svým způsobem souhlasím - v podstatě mi něco podobného proběhlo hlavou, ale neuměla bych to tak dobře zformulovat. Dcerka před více než 40 lety začínala umět ovládat kazetový magnetofon od svých tří let. Nyní ovládá strojírenskou výrobu přes PC ;-)
Daniela Řeřichová
My jsme si s dětmi povídali, hráli si s nimi a od určitého věku jim bylo umožněno dívat se v daných limitech na televizi. Kdyby tenkrát byly mobily nebo internet, tak bychom tyto prostředky využívali podobně jako současná generace. Informační technologie se vyvíjejí dynamickým tempem a společnost na ně reaguje, to je přirozené. To, že se někdy rodiče i dítě zabaví mobilem, podle mě neznamená, že v rodině nepanují hezké vztahy a že si jindy neužívají více kontaktních chvil.
Zdeněk Pokorný
Ad paní Olga Škopánová (1.12.2025 11:19): Ne.
Blanka Lazarová
Zdeňku, líp bych to nenapsala. Nic jim neuteče. Není nad osobní kontakty. :-)
Olga Škopánová
Pokud čím později tím lépe tak by rodiče měli čekat až do maturity potomka. Nebo ne?
Zdeněk Pokorný
Myslím si, že čím později dostanou děti mobil do ruky a čím později se seznámí s umělou inteligencí, tím lépe pro ně i pro jejich rodiče.
Mirek Hahn
Těžko odpovědět. Zkušenosti říkají, že blízkost a vzájemnost je potřebnější, přirozenější. Ale jaký bude svět za 20 let, do jakého prostředí prcek vyroste? Možná to bude jiné, než jsme zvyklí my. Možná je integrace technologií i do poměrně osobních oblastí znamením příštího vývoje. Nehodnotím jestli je to dobře nebo špatně.
Olga Škopánová
Myslím, že i rodiče mají právo si od dítka na chvíli odpočinout a věnovat se jen sami sobě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Tentokrát se prostřednctvím vědomostního kvízu vrátíme o několik staletí zpět. Do středověku. Vyzkoušejte si, co si pamatujete z dějepisu.