Místa, která byla... a znovu jsou
FOTO: Vygenerováno pomocí AI

Místa, která byla... a znovu jsou

30. 11. 2025

Obraz 1.

Sedím na terase vedle obchoďáku a míchám lžičkou v kávě. Skleněná stěna za mnou odráží světlo a dělá odpoledne ještě slunečnější. Od terasy se rozbíhají po zemi kamenné desky a dřevěné špalky, mezi nimi trochu levandule, trochu vysokých travin. Ze žulových panelů tryskají tři úzké pramínky vody - jednoduché, bez okázalé fontány. A nakonec se zvedá čistý, krátce střižený trávník, do uměle navršeného svahu. Na lavičce sedí dvě mladé ženy, kolem nich řádí dva caparti. Na trávě se usadila mládež a obložila se batohy, mikinami, krabicemi s pizzou a plechovkami s ovocným nealko pivem.

Před lety tady byla děravá plechová ohrada a za ní džungle kopřiv, akátů a bodláků. Zdivočelá vegetace zakrývala spletité příkopy, díry a dokonce vchod do podzemí. Vedl sem betonový podzemní kanál pro trubky a kabely. Nevím co tam bylo dříve. Rád jsem se tu pohyboval s kamarády, bylo to dobrodružné území a velký kus přírody.

Ale odtud, od kávy, se mi víc líbí současnost. Promyšlená architektura vytvořila příjemný a dostatečně volný prostor pro všechny. Civilizovaný, bezpečný, otevřený a čistý. Ano, teď se mi to líbí víc. Paradoxně, stejné místo, teď víc žije.

Obraz 2.

Na zahrádce restaurace listuju jídelním lístkem. Nakonec to bude sklenička Prosecca a kousek nakládaného sýra. Dívám se do živé ulice, na plné chodníky. Dobře se tu sedí. Zajímavý dům, tahle restaurace. V průčelí je přiznané kamenné zdivo z pískovcových kvádrů, po obou stranách vchodu velká okna - nedělené skleněné tabule. Tradice a moderna v harmonickém spojení. Nábytek je jednoduchý, s rovnými liniemi - neruší, spíš se nenápadně zapojuje do okolí.

Tenhle dům bývala stodola. Kamenná, neomítnutá stavba s jedním velkým prostorem uvnitř. Do poloviny naplněná slámou. Pro nás tenkrát, pro kluky školního věku, ideální polygon na skákání z trámů nebo budování chodeb v masivu slámy. Vrata byla zamčena, ale přístup dovnitř zvládli šikovní kluci. Za stodolou vylézt na strom, po silné větvi na kraj střechy, tam chybělo pár tašek a dírou na trám krovu. Vlastně celá tahle řada domů, to byly stodoly. Nakloním se do ulice - vedlejší dům je obytný, v dalším je sportovní prodejna a ještě dál květinářství. Všechno přestavěné stodoly.

Vidím fascinující architektonický trend, který zachovává historii ale mění funkci nevyužívaného objektu. Místo funguje. Pro každého. Líbí se mi nová podoba.

Obraz 3.

Z chodníku se dívám na přilehlý prostorný areál. Zastřešený altán se stoly, pár cvičících strojů, hřiště na volejbal, krátká běžecká dráha, doskočiště. Velké plochy trávy. Všechno nové a pěkné. U kiosku si objednávám pivo do kelímku a stoupnu si k vysokému bufetovému stolku. Támhle je docela velká lípa – košatá, musí tu být už pár let. A ty lísky vlevo taky nevyrostly přes noc.

Když jsem byl mladík, lezl jsem sem na jablka. Celé ty dva nebo tři hektary byl starý sad. Pustý a neudržovaný. Na okraji městečka, nikdo tudy nikam nechodil. Každé léto tu byla k mání jablka, kterým jsme říkali „soudky" – sladká, šťavnatá, když jsme si pro ně vylezli na strom. Pamatuju si tu chuť, kyselkavou slupku a jak tekla šťáva po bradě. A pak jsme seděli na silné větvi a házeli ohryzky do kopřiv. Hodně jabloní už bylo tehdy ohnutých k zemi a polámaných. Některá místa byla neprostupná – maliny, kopřivy, ostružiní. Taková klukovská džungle.

Od stolečku s pivem se dívám na lidi na trávě. Pár mladých s míčem, rodina s malými dětmi, dva důchodci na lavičce. Tady se dá hezky jen tak být. Proměna je výmluvná.

Myslím, že mám štěstí. Žiju ve světě, kde dokážeme místa znovu nově využívat a proměňovat – a často k lepšímu. Mládí bylo fajn, ale nezůstávám v něm zamrzlý. Ta stará místa splnila svůj účel, teď je čas na něco jiného. Na lidi s pivem u stolku, na děti na trávníku, na pizzu mezi batohy, na moderní, účelný, veřejný prostor. Promyšlená architektura dává místům nový smysl.

Panta rhei.

Autor: Mirek Hahn
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Já myslím, že to je individuální, někdo má obecně raději starší dobu, třeba už ve filmech nebo druh hudby, architekturu, jiný je fascinován celkovým vývojem. A jsou tací, mezi nimi i já, kteří si tam i tam najdou něco a ještě si to niterně přebuduji.
Daniela Řeřichová
Moc děkuji. Také se ráda vracím, ale nezamrzla jsem v době dětství nebo mládí. Život jde dál, v jiných dimenzích. Ať si další generace vytvoří svět podle svého obrazu. Jsem ráda účastníkem.
Daniela Lender Chaloupková
Mirku, krásný článek .... velice děkuji :-) Naprostý souhlas s citátem :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Tentokrát se prostřednctvím vědomostního kvízu vrátíme o několik staletí zpět. Do středověku. Vyzkoušejte si, co si pamatujete z dějepisu.