Mléko a kakao
Ilustrační foto: Elena Valeriánová

Mléko a kakao

21. 11. 2025

Moje dnešní cesta autobusem do města byla, jak to jen říct, rozmanitá. Nejdříve jsem chvíli nechtíc poslouchala hlasitý hovor dvou pánů za mnou.

Jak jinak než o politice, docela jsem s nimi souhlasila, už méně s tím, že svůj dialog vedli tak hlasitě, že bavili (otravovali) celý autobus. Naštěstí jeden z nich brzy vystupoval a druhý se zklidnil.

Vzápětí si ke mně „na čtyřku“ přisedla maminka s děvčátkem, tak pětiletým. 

Autobus se kodrcavě rozjel a v jednom místě je vidět na stráni pasoucí se  stádo bílých krav.

Maminka na kravičky upozorní holčičku.

„Mami a na co jsou kravičky?“

„No přece dávají mléko…“

„A co ještě dělají… a jaké jsou?“

„Jsou bílé, hnědé, rohaté…“

Chvíli je ticho.

Je vidět, že malá informaci zpracovává. Vidím na tvářičce jak ji to v hlavičce šrotuje. Kolečka se točí. A pak se jí rozzáří očka, už to má!

A  hezky nahlas, s jistotou dětské moudrosti, prohlásí:

„Bílé kravičky dávají mlíčko a hnědé dávají kakao!“

Vítězně se na mě usměje.

Sympatické na tom všem bylo také to, že maminka si s malou povídala a vůbec nekoukala do mobilu.

glosa můj příběh společnost životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Já bvych to tipovala tak půl na půl. Je tu dost hodně mladých maminek, tedy spíš ještě dívek, které vozí kočárky a cestou hodně mobilují. Tak si říkám, že dohánějí mládí, o které se svým těhotenstvím "připravily". A pak jsou takové, které s dětmi povídají, nkdy na ně hodně mluví, ještě když sedí v kočárku. Je to dialog, i když ze strany děcka ne slovní. Ale je to fajn. Jo, a to se týká i řady tatínků.
Jana Kollinová
Dětská logika je odzbrojující. Mně pravnučka položila otázku, zda hnědé slepičky snáší hnědá vajíčka a bílé slepičky bílá. Řekla jsem ano, ale vůbec nevím, zda je to pravda a já jí nepopletla hlavu. :-(
Hana Polednová
Eleno, také potkávám po Praze maminky, které krásně dětem vysvětlují, co zrovna vidí a proč to tak je. Naopak některé, když jedou po ulici nebo cestují s kočárkem MHD, čučejí do mobilu a cestující ji upozorňují, že dítě hodilo čepičku nebo hračku na zem nebo sbírají a podávají. Mám radost z těch rodin, které s dětmi komunikuji a děti se ani nestačí ptát stále... próóč, próóč?
Jarka Jendrisková
Jednou jsem četla anketu, čemu se lidé nejvíc smějí a byly to dětské výroky. S tím musím souhlasit. Můj čtyřletý syn tehdy v autobuse pozoroval poněkud zanedbaného muže, aby pak na celé kolo prohlásil : "Mami, ten pán má málo zubů, já jsem napočítal jenom dva!"
Alena Velková
Miluju tyhle dětské hlášky ♥
Jitka Caklová
Maminky to mají dané, tatínkové k tomu musí dozrát. :-) Ivo, jako byste často potkávala mého syna a znala jeho rodinu. A podotýkám, není to moje zásluha.:-) :-)
Alena Tollarová
Eleno, to je roztomilá příhoda. Kéž by takových bylo víc :)
Iva Bendová
Poslední dobou vídám i hodně trpělivých tatínků, jak jdou s malou dcerkou za ruku a povídaji si, to mě dojímá (i z osobních důvodů), dvakrát tolik. Celkově vnímám více šťastných rodin s malým dítětem kolem sebe, jak se mu věnují, je v tom naděje... Děkuji, Eleno, za příjemné sdílení.
Jitka Caklová
Elen, díky za hezké sdílení. I já kolem sebe vidím, že maminek bez mobilu a zvídavých dětí přibývá a to je dobře ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 47. týden

Tento týden nahlédnete do světa zvířat. Možná se prostřednictvím tohoto kvízu dozvíte o zvířatech něco, co jste nevěděli. Nebude to lehký kvíz...