Náš koníček genealogie
Všechny fotografie: M. Richterová

Náš koníček genealogie

15. 11. 2025

Genealogie je mým koníčkem novým, tak říkajíc důchodovým. Už jen proto, že vyžaduje spoustu času a dříve by nebylo pro mne možné se jí věnovat.

Kromě času je pro tuto zálibu potřeba hodně trpělivosti. Většinou jsem u počítače vysedávala dlouho do noci, dokud mi nebyla zima, až jsem si uvědomila, že topení už dávno vypnulo a musím vše odložit na druhý den. Vyhledávání údajů jsem se věnovala hlavně přes zimu, kdy jsem neměla práci na zahrádce.

I dávku štěstí potřebujeme, totiž aby příslušné matriky vůbec existovaly, nebyly ztracené nebo znehodnocené. Také aby předkové byli v rozsahu naší republiky a abychom měli údaje, které nám pomohou dostat se do zdigitalizovaných matrik na internetu.

K této zálibě, aniž to věděla, přivedla mne maminka, která sepsala údaje o své rodině a já je později našla. Co neznala, sháněla dopisováním příbuzným, udělala podle svých možností maximum. Sestavila i menší rodokmen z fotografií, fotky jsou v rámu místo starého obrazu, a já mám možnost se kdykoliv potkat s rodinou i s jejími nelehkými osudy. Maminka také sehnala adresy a zorganizovala setkání celé své široké rodiny v obci prarodičů.

Pro genealogii přeskočila jiskřička zápalu i na mého muže, a to když viděl, že stále mám co dělat na svém rodokmenu a k jeho se jen tak nedostanu. Po práci jsme si vždy sdělovali, co máme nového, jakou záhadu řešíme, a těšili jsme se, jak budeme druhý den pokračovat. Náš byt se proměnil v detektivní stanici, radili jsme si navzájem.

Kromě matrik hledali jsme i v majetkových a pozemkových knihách, v soupisech duší, někdy v kronikách obcí, ve všech archiváliích dostupných na internetu. Občas jsme zašli i na obecní úřady nebo se dotazovali na matričních úřadech. K tomuto koníčku patří i návštěvy vypátraných míst, obcí, případně hřbitovů, chceme vědět, v jaké krajině naši předkové žili a pracovali.

Také jsme se zúčastnili kurzu pro genealogy, ale tam jsme se jen málo nového dozvěděli, protože už jsme byli samouci, i číst staré texty jsme z větší části uměli.

Škoda jen, že již není možné seznámit se všemi objevy naše rodiče.

Ač je to neuvěřitelné, naše rodokmeny vycházejí ze společného začátku. Zhruba dvě desítky let před rokem 1700, než se oženili a než se jejich potomci rozběhli do světa, přesněji řečeno ke mně a k manželovi, žili dva bratři v jedné rodině. Náhoda nebo osud? Další zajímavé náhody ohledně svých příbuzných jsem ještě zjistila. Není to prý nic výjimečného, stává se to. 

I moje minulost mne překvapila, to když můj praděd, narozený dva roky před svatbou svých rodičů, byl po svatbě prohlášen za manželského a přejmenován. Vše se z matrik vyčíst nedá, možná jsem tak byla přejmenovaná i já.

Zajímavá pro mne byla celá dlouhá linie mlynářská. Skoro všichni potomci muži stávali se zase mlynáři, cestovali po mlýnech, a bylo velkým dobrodružstvím je vyhledávat.

Z nalezených údajů jsme sestavovali grafické záznamy i stromy života. Ráda sepisuji rodinné kroniky, doplňuji je fotkami předků i míst, kde žili. Většinou projeví zájem i ostatní příbuzní a ty pak obdarovávám. Prima koníček je genealogie.

hobby Podzimní soutěžení 2025 rodina
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Moc hezký koníček. Já chci jako vaše maminka sestavit menší rodokmen z fotografií, mám také jako Honza rodné listy, ale víc se tím zabývat s největší pravděpodobností nebudu. I tak nevím co dřív dělat, na baráku je práce jak na kostele, k tomu kočičky, rajčata, papriky, kytky...pak se chci zabývat i cizími jazyky, beletrií. Jsem vůbec ráda, že si během dne nebo večer udělám čas na íčko na své oblíbence. Až zpomalím, tak snad se na rodokmen taky vrhnu. No jo, ale náš rod měl moc toulavé boty, fůra jich zmizelo v cizině. Dík za moc hezký článek.
Michaela Přibová
Krásný koníček. Velmi zajímavý článek.
Jiří Buzický
Omlouvám se, že jsem se při tepání špartné čitelnosti některých matrik sám dopustil těžké gramatické chyby. Samozřejmě, že "někteří "faráři neuměli psát", nikoli " neuměly psát". Pardon.
Daniela Lender Chaloupková
Díky za skvělý článek, čte se to jako detektivka :-)) Velice zajímavé listiny. Ať Vám ještě dlouho vydrží zdraví a elán :-))
Jiří Buzický
Genealogií se čas od času také zabývám, když me to popadne a když mám čas. Teď, když je většina matrik digitalizovaná, je to brnkačka. Když jsem musel do archiv bylo to složitější, ale noblesnější. Zvláště ta atmosféra badatelen, bílé rukavičky na rukách a pohoršené pohledy bádajících, když někdo hlasitěji vzdychl. Dostal jsem se někamn na začátek 18. století. Mám problémy se švabachem a faráři, kteří neuměly psát a jen tak nečitelně "vlnili" brkem. O nejvzdálenějším předku jsem se ale nedozvěděl z matrik , ale ze článku nějakého vzdáleného příbuzného, také genealoga-amatera, ale zkušenějšího, který se dopátral jeho příběhu z první poloviny 17. století předka, konkrétně z roku 1631. Z poddaného se stal svobodník, založil grunt, okolo gruntu vyrostla vesnice, on se stal rychtářem a vydělával kácením, stahováním a vorařením dřeva do Prahy po Vltavě. A protože chytil stavební boom barokní Prahy, zbohatl a měl se dobře. Vloni jsem vyhledal jejich grunt, bydlí tam snad nějací jeho potomci(?) a grunt je pěkně obhospodařovaný. Jmenoval se Jiřík Vlk a ještě moje prababička byla za svobodna Vlková. Jinak náš rod byl rod mlynářů, pilařů a sedláků pro prvorozené, druhorození byli učitelé. A u těch prvorozených bylo dost těch, kteří museli být zplnoletňováni ke sňatku, protože čekali rodinu. Holt "jsou mlynáři chlapi, chlapi, když jim mlejny klapou klapy". A náš rod měl jeden čas šest mlýnů po řece za sebou. Strýčkové a tetičky. Jako malý jsem je ještě navštěvoval.
Zuzana Pivcová
Ve vojenském archivu, kde jsem roky pracovala, byly z personálních dokumentů jen záležitosti vojenského charakteru, tedy odvody do armády, výčet jednotek vojenské služby, případné padnutí a pohřbení, ale i tak k nám chodilo hodně lidí, pátrajících po rodokmenu (nemyslím různé historiky, zpracovávající vojenské dějiny). Já sama jsem se v návalu práce, kdy jsem měla k dokumentaci snadný přístup, i když tehdy nebyla ještě digitalizovaná, do genealogického pátrání nepustila.
Vladislava Dejmková
Zajímavý, ale náročný koníček. U nás v rodině se mu věnoval můj bratranec z tatínkovy strany, takže tam je dost vypátráno. Mně by se to také líbilo, ale zatím nemám dost času, abych se tomu věnovala.
Jan Zelenka
Je to rozhodně zajímavý koníček. Já mám hodně starých dokumentů i rodných listů. Občas se tím probírám, i genealogický strom jsem si sestavil. Ale nijak zvláště se tomu nevěnuji. Ale inspirovala jste mě, asi se na to ještě podívám.
Jitka Caklová
Po svém rodokmenu jsem začala pátrat v roce 2012 a bylo to pro mě o to zajímavější, neboť to bylo už po "odchodu" obou rodičů a ani prarodiče, z jedné ani druhé strany jsem nepoznala. Zároveň se mnou, aniž bych o tom věděla, rodokmen dělal můj o tři roky starší bratr. Pátrání bylo velmi zajímavé, neboť jsem se dozvěděla řadu zajímavostí. Celou záležitost jsem po dokončení vrátila do klidu a míru minulosti a žiji svůj současný, konečně nádherný, život, který mě baví ♥♥♥
Daniela Řeřichová
To je hodně zajímavý koníček, plný záhad, dobrodružství a tajemství. Věnoval se mu můj strýc, pátral i v církevních matrikách a zjistil i šokující věci. Já tu trpělivost ani čas nemám, ale nechala jsem si udělat rodokmen z otcovy strany a také mě hodně informací překvapilo. Ať vám váš společný zájem přináší nadále mnoho nových poznatků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?