Ženě ke štěstěně – dě, tě, ně
Ilustrační foto: Pixabay

Ženě ke štěstěně – dě, tě, ně

8. 11. 2025

Stačí k přeměně boty zděděné?
Tlačí děsně těsně, tělesně,
až svírám obě pěstě,
spěšně a nechtěně na fotu zvěčněné.

Přívětivě vypadáš běžně,
občas přetíženě, někdy znuděně.
Či snivě pěkně toužíš po růži někde pěstěné?
Ale věcně - vždyť většině ke štěstěně stačí štěně
ženě něžně svěřené.

Tato báseň mně v hlavě „vypučela“ v souvislosti s článkem Oldřicha Čepelky „Zase hezky česky“ a komentářích k němu (www.i60.cz/clanek/detail/37434/zase-hezky-cesky). Kromě samohlásky Ě jsem ji „vyzdobil“ dalším množstvím háčků u souhlásek. Snahou bylo, aby působila jemně a hravě. Její jazykově zvukomalebný název si hraje se slovními tvary ze samotné básně. Prostě je to taková „háčková básnička“. Snad se zalíbí… A když jsem se tak zamotal do těch háčků, přemýšlel jsem, zda-li opravdu existuje slovo obsahující 4x Ě. A našel jsem trochu složité slovo využitelné asi jen v poezii: zvěčněněně – v normální mluvě „něco, co bylo zvěčněno vícekrát“. A pro milovníky tajemství jsem ještě do básně zabudoval jednu výměnku (o výměnkách jsem psal na www.i60.cz/clanek/detail/37082/hrajeme-si-s-cestinou-vymenky-na-pokracovani, ale tato tam uvedena nebyla), která jemnost a hravost básně otáčí do hodně drsné reality. Tak hledejte a hádejte!

Hrátky s češtinou Moje poezie
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
:-D
Dušan Brabec
Výborně!!! A je to rozluštěno...
Eva Pokorná
Krásná "měkká" básnička :-). A našla jsem "brutál"?: snivě - svině
Dušan Brabec
Tak ještě upřesňuji, že v té básničce není uvedena paronymní dvojice slov (výměnka), ale je tam v ní jedno slovo, k němuž lze vytvořit druhé slovo, tj. právě onu brutální paronymní dvojici (výměnku).
Iva Bendová
... "po růži" lze výměnit za "po květině," ale to není "brutál" :-)
Dušan Brabec
Zatím samá voda. K Vladislavě 07:39: opravdu to není ono, protože ta dvojice je ráček slabikový, kdežto hledat se má výměnka. A je to opravdu "brutál" nic něžného... Proto jsem to tak zamaskoval!
Irena Mertová
"Štěně ženě něžně svěřené" - to nemá chybu! :-) Na výměnku si počkám, chybí mi trpělivost...
Iva Bendová
Nenašla, leda v nějakém nářečí :-) Tak to jsem zvědavá :-) Básnička povedená :-)
Vladislava Dejmková
Našla jsem jen děsně -snědě, ale to nebude asi ono.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Slavné osobnosti světových dějin. Jak dobře je znáte? To prozradí vědomostní kvíz tohoto týdne.