Dagmar Vargová
1.11.2025 18:16
Iri, je to tak, jak píšeš. Bohužel ten vývoj asi směřuje k té technice bez lidí, nejen v knihovnách :-(.
Irena Mertová
1.11.2025 16:48
Dášo , máš pravdu, skoro všechny dobré knihy si musím rezervovat. Na druhé straně, pokud občas nebudou akce , vzhledem k tendenci samoobslužnosti bez knihovníků, tito lidé, kteří za směšné platy v knihovně pracují z lásky ke knihám, přijdou o místa a zbude tam jen technika bez lidí...
Dagmar Vargová
1.11.2025 16:29
Iri, díky za vysvětlení :-). Mám v Praze několik přátel, občas si voláme a vždy přijde řeč i na knihy (co zrovna čteme, jak se nám to líbí, tipy na dobré autory apod.). Většinou si stěžují, že se k novinkám nemají šanci dostat (nekonečné čekací doby), že je málo nových knih a stále se "točí" ty staré atd. A diví se, že oni v Praze často neseženou knihy, které tady v "malém" moravském městě mají čtenáři dávno přečtené. Ostatně na různých seminářích o knihovnách se říká, že nejlépe je na tom Zlínský kraj (statistiky výpůjček, registrovaných čtenářů, finance na nové knihy,...). Jak někdy slýchám, do některých knihoven se už nechodí pro knihy, ale na akce... a jsem téměř alergická na sousloví "komunitní centrum". Zkrátka udržet (klesající) počet čtenářů. Akce jsou sice super, o tom žádná, ale knihovny mají hlavně poskytovat knihy :-).
František Matoušek
1.11.2025 16:16
Zkrátka "Den blbec", je to alespoň nějaká změna. Hezké zážitky,Ireno.
Irena Mertová
1.11.2025 16:14
Totéž s ročním poplatkem 60 korun, nad 70 let zdarma. Spousta lidí o tom asi neví...
Irena Mertová
1.11.2025 16:08
Dášo, vařená i syrová vejce byla v lednici , šla jsem tam dvakrát a myšlenky mé toulaly se kdes... :-). V Praze v městské knihovně je poplatek za rezervaci 25 korun. Od 70 let pak je jich 15 ročně gratis a dvojnásobná výpůjční doba. Není to ale automaticky, musíš si to v knihovně aktivovat...
Dagmar Vargová
1.11.2025 16:00
Povedený článek o nepovedeném dnu :-). A zaujaly mě dvě věci: jak se přihodí, že jsou pohromadě uvařená a syrová vejce... a ta informace o rezervacích knih... roky jsem pracovala ve velké městské knihovně a nikdy jsme rezervace nezpoplatňovali, a to pro žádnou věkovou kategorii! Připadá mi naprosto nehorázné vyžadovat poplatky za rezervování knih, obzvláště když se na ty žádané knihy čeká i několik měsíců! Namátkou na nové knihy P. Hartla, K. Tučkové, A. Mornštajnové, V. Vondrušky - nemluvě o jeho rozsáhlých několikadílných ságách (aby to čtenářům navazovalo). Ale ano, vím, jsou knihovny, které si účtují i za jednotlivé výpůjčky (např. 5 Kč za každou knihu). Chápu, že roční registrační poplatky jsou spíš symbolické. A pokuty za upomínky to taky "nevytrhnout". Knihovny dostávají finance hlavně od svých zřizovatelů. No to by bylo na delší psaní...
Šárka Bayerová
1.11.2025 14:48
Úplně chápu. Taky se mi občas stává... :-)
Zdenka Soukupová
1.11.2025 14:01
Ireno, nevzdávej to! Zase bude dobře. A jak tady čtu, vůbec v tom nejsi sama, i já k těm zmatkařům patřím. To se prostě někdy stává na ta sratá kolena.... ☼
Věra Ježková
1.11.2025 12:33
Irčo, dobrý. Bude hůř. :-)
Načíst starší příspěvky