Popletený den
FOTO: Irena Mertová

Popletený den

1. 11. 2025

Včera jsem měla svůj „den blbec“. Začalo to v metru. S hůlkami jsem vyrazila na cestu a vzala to výtahem mezi trasou A a B. Jenže psané pokyny mě zmátly a hodní lidé mě museli navigovat. Zoufale jsem při vystupování vyhrkla: „Já už jsem snad blázen!“ – a nikdo se ani neusmál. Jen se dívali...  Výmluvně.

Doma jsem si chtěla spravit náladu něčím jednoduchým – vajíčkem natvrdo. Jedno jsem oloupala a sáhla po dalším. Ale tentokrát jsem popadla čerstvé. Rozklepla jsem ho rovnou na linku. Naštěstí se mi větší část podařilo zachránit do sklenice. Použiji zítra při vaření.

A do třetice, jako čerstvá sedmdesátnice jsem se rozhodla využít výhod městské knihovny. Několik rezervací je totiž pro sedmdesátníky zdarma! Našla jsem knihu, klikla… a hned poté rezervaci dalším klikem omylem zrušila. Takže jedna rezervace pryč.

A tak už jsem raději nedělala nic. Uvařila jsem čaj, posadila se s kocourem na klíně a povídám si sama pro sebe:
„Možná jsem se v tom metru neztratila. Možná jsem se jenom na chvíli našla – mezi dvěma patry, dvěma vajíčky a dvěma kliknutími.“

Můj příběh paměť
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Vargová
Iri, je to tak, jak píšeš. Bohužel ten vývoj asi směřuje k té technice bez lidí, nejen v knihovnách :-(.
Irena Mertová
Dášo , máš pravdu, skoro všechny dobré knihy si musím rezervovat. Na druhé straně, pokud občas nebudou akce , vzhledem k tendenci samoobslužnosti bez knihovníků, tito lidé, kteří za směšné platy v knihovně pracují z lásky ke knihám, přijdou o místa a zbude tam jen technika bez lidí...
Dagmar Vargová
Iri, díky za vysvětlení :-). Mám v Praze několik přátel, občas si voláme a vždy přijde řeč i na knihy (co zrovna čteme, jak se nám to líbí, tipy na dobré autory apod.). Většinou si stěžují, že se k novinkám nemají šanci dostat (nekonečné čekací doby), že je málo nových knih a stále se "točí" ty staré atd. A diví se, že oni v Praze často neseženou knihy, které tady v "malém" moravském městě mají čtenáři dávno přečtené. Ostatně na různých seminářích o knihovnách se říká, že nejlépe je na tom Zlínský kraj (statistiky výpůjček, registrovaných čtenářů, finance na nové knihy,...). Jak někdy slýchám, do některých knihoven se už nechodí pro knihy, ale na akce... a jsem téměř alergická na sousloví "komunitní centrum". Zkrátka udržet (klesající) počet čtenářů. Akce jsou sice super, o tom žádná, ale knihovny mají hlavně poskytovat knihy :-).
František Matoušek
Zkrátka "Den blbec", je to alespoň nějaká změna. Hezké zážitky,Ireno.
Irena Mertová
Totéž s ročním poplatkem 60 korun, nad 70 let zdarma. Spousta lidí o tom asi neví...
Irena Mertová
Dášo, vařená i syrová vejce byla v lednici , šla jsem tam dvakrát a myšlenky mé toulaly se kdes... :-). V Praze v městské knihovně je poplatek za rezervaci 25 korun. Od 70 let pak je jich 15 ročně gratis a dvojnásobná výpůjční doba. Není to ale automaticky, musíš si to v knihovně aktivovat...
Dagmar Vargová
Povedený článek o nepovedeném dnu :-). A zaujaly mě dvě věci: jak se přihodí, že jsou pohromadě uvařená a syrová vejce... a ta informace o rezervacích knih... roky jsem pracovala ve velké městské knihovně a nikdy jsme rezervace nezpoplatňovali, a to pro žádnou věkovou kategorii! Připadá mi naprosto nehorázné vyžadovat poplatky za rezervování knih, obzvláště když se na ty žádané knihy čeká i několik měsíců! Namátkou na nové knihy P. Hartla, K. Tučkové, A. Mornštajnové, V. Vondrušky - nemluvě o jeho rozsáhlých několikadílných ságách (aby to čtenářům navazovalo). Ale ano, vím, jsou knihovny, které si účtují i za jednotlivé výpůjčky (např. 5 Kč za každou knihu). Chápu, že roční registrační poplatky jsou spíš symbolické. A pokuty za upomínky to taky "nevytrhnout". Knihovny dostávají finance hlavně od svých zřizovatelů. No to by bylo na delší psaní...
Šárka Bayerová
Úplně chápu. Taky se mi občas stává... :-)
Zdenka Soukupová
Ireno, nevzdávej to! Zase bude dobře. A jak tady čtu, vůbec v tom nejsi sama, i já k těm zmatkařům patřím. To se prostě někdy stává na ta sratá kolena.... ☼
Věra Ježková
Irčo, dobrý. Bude hůř. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

Ruchadlo, telefon, kontaktní čočky... Ano, vědomostní kvíz tohoto týdne bude o vynálezech a vynálezcích.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%