Ragby
Ilustrační foto: Pixabay

Ragby

31. 10. 2025

Budu psát o něčem, čemu vůbec nerozumím a co mne uchvátilo. Budu psát o ragby. A budu o něm psát s obdivem.

Posledních pár dní jsem byl tu a tam unesen. Sledoval jsem ragby. A to hned na nejvyšší úrovni. Nikdy jsem se o ragby příliš nezajímal, pravidla spíše tuším, než znám. To, co jsem viděl, mne však zcela fascinovalo. Třicet udělaných pořezů svádí tvrdé a líté souboje o koženou šišku, aby jí prokopli mezi dvěma tyčemi, nebo ji donesli a položili do vymezeného území. Běhají, házejí, kopou do té šišky, aby jí chytali, zalehli a bránili vlastním tělem. Pak se osm metráků z jedné strany opře do osmi metráků z druhé strany a ta více než jedna a půl tuny se přetlačuje, co jim naběhlé svaly a žíly stačí. Nebo někdo a já vůbec nechápal kdo a proč, vhazuje míč z autu a dva chlapíci chytnou třetího, aby ho vyhodili do vzduchu a on ten šišoid chytil a nějak s ním naložil. Obvykle ho někomu podá nebo nakopne a pár chlapů se pak za tím, co míč nese, žene, aby toho, co míč chytí, srazili na zem a zavalili hromadou svých těl. Šlapou po sobě, drtí se na vzájem, teče krev a nikdo si nestěžuje, nikdo se nerozčiluje, nikdo nepíská, jen si zkrvavení otřou krev a jede se dál. A takhle celou hodinu dvacet. Tvrdá, férová, chlapská hra. Nikdo neskuhrá, nikdo nenaříká, nikdo nic neokecává. Tak by to mělo fungovat i v životě.

Tento článek jsem napsal asi před 15 roky. S jeho obsahem stále souhlasím. Co se změnilo je, že shodou okolností jsem se dostal k rugby blíže a už pár let jsem "klubovým dědou" jednoho venkovského převážně dívčího klubu "sedmičkového" ragby. Je pravděpodobné, že téma "ragby" bude občas obsahem mých příspěvků.

sport
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Dobrý den pane Buzický, kraj mých kořenů Kozárovice nejsou. Prožila jsem téměř celý život v Praze. Diskotéky a čaje jsem prožila tedy v Praze: Reduta, Lucerna, Futurum, Strahov,..to bylo moje mládí. Ale jinak se mi tady v Kozárovicích moc líbí, dnes jsem tu ráda. Ohledně Ringu vám naprosto přesně napsala Daniela pode mnou. Nemám co dodat.
Daniela Lender Chaloupková
Pane Jiří (nebo pane Buzický), vítám Vás na íčku. Se zájmem jsem si přečetla Váš článek. Jako pro naprosto totálního sportovního analfabeta je zajímavý. Naprosto a stoprocentně souhlasím s Vašimi slovy: "Nikdo neskuhrá, nikdo nenaříká, nikdo nic neokecává. Tak by to mělo fungovat i v životě." S ještě větším zájmem jsem si přečetla diskuzi a následně článek Totemy. Nezbývá mi, než souhlasit s Alenou (15:10), Šárkou (7:09), Zuzanou (8:38) a Ingrid (10:30). Neznamená to však, že nemáte právo na svůj názor. Jen je jiný, než náš. S čím však naprosto souhlasím, je Váš další článek Druhořadí mrtví. Svůj komentář k němu si nechám do jeho zveřejnění. Jen na doplnění - Ringem je míněn diskuzní chat, kde si někteří íčkaři vyměňují politické názory. V případě Vašeho zájmu jej naleznete v liště Názory :-)) Díky za zajímavé počtení :-)
Jiří Buzický
I Vám, paní Hřebíčková, děkuji za názor. Máte na něj stejné právo, jako já mám právo na názor svůj. Jen nevím, co míníte Ringem a proč bych tam měl psát. Co mne zaujalo, je Vámi uvedená obec Kozárovice. Je to prakticky kraj mých kořenů a je docela možné, že jsme se před drahně let potkávali na tancovačkách Na Dole, nebo na pouťových zábavách v Chrašticích, či Březnici.
Ingrid Hřebíčková
Naprosto souhlasím se Šárkou, Alenkou a Zuzkou. Ještě patří můj obrovský dík redakci. Ale klidně můžete pane Buzický psát vaše názory do Ringu, jak správně napsala Šárka. Také nikdo vám nebrání psát o sportu a je krásné číst o jakkémkoli zájmu seniorů. Ale články typu Totemu už nikdy víc. Na shledanou v Ringu.
Jiří Buzický
Děkuji všem, kteří si přečetli mnou napsané, případně připojili komentář. Je škoda, že někteří čtenáři (některé čtenářky) nejsou schopné tolerovat jiné názory a pohledy na popisovanou problematiku a řešili by nejraději problém její eliminací. V té souvislosti mne napadá citát zmíněného TGM: " Tož demokracii bychom už měli. Teď ještě nějaké ty demokraty!". P.S. Mimochodem, kdo ze čtenářů je erudován v problematice ionizujícího záření a jeho možného využití?
Zuzana Zajícová
I já jsem si přečetla Totemy a stejně jako Šárka a Alena, nikdy víc. Děkuji redakci.
Šárka Bayerová
Souhlasím s Alenou. Ragby bude určitě ta pravá volba. Totemy jsem četla a radši něco podobného už nikdy více. :-( Naprostý souhlas s redakcí. V Ringu je místa dost... :-)
Jitka Caklová
:-) Pane Buzický, to že ragby nerozumím ještě neznamená, že Vámi psané články o něm nebudu akceptovat. Právě naopak, ráda si v tomto směru rozšířím obzory a možná se i stanu jeho fanynkou a zapnu si kvůli němu TV, která u nás nebyla zapnutá od roku 2020 a bude důvod ji zapnout :-) :-)
Alena Velková
Tak snad raději zůstaňte u toho rugby...
Romana Koníčková
Tento sport je mimo můj zájem, ale sdělní že "podle informace redakce článek "Totemy" byl tematicky mimo obsah portálu" - tomu tedy nerozumím. Se zájmem jsem si ho přečetla a nezbývá než poděkovat :-) i paní Caklové, že na něj upozornila :-) PS - hvězdičky patří zejména Totemům

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%