Co je to móda?
Ilustrační foto: Pixabay

Co je to móda?

7. 11. 2025

Zeptala jsem se AI, jaká je móda pro podzim 2025. Očekávala jsem další ódu na vybrané hnědé odstíny, které moc nemusím, a které v poslední době nosil každý, kdo chtěl být za každou cenu "in".  Ale AI mě mile překvapila, protože hnědá se v jejím výčtu jen mihla. Cituji: "Móda na podzim 2025 zahrnuje kombinaci klasiky a odvážných prvků, s dominantní paletou zemitých tónů - béžová (hurá, v té mám kabátek s kapucí), hnědá (to nemám nic) a zelená (taky nic)," AI ovšem pokračuje: "... ale i syté červené - višňové, cherry, red (ty se mi sice líbí, ale spíše na druhých), pastelových odstínů - pudrově růžová (tu mám ráda a jeden kabátek, svetřík i sametová mikinka by se našly), šalvějová (krásná) a nadčasově černobílé (skvělé!)." Vyzdviženým prvkem jsou výrazné límce a široké, ale i tenké pásky. 

Zeptala jsem se sama sebe: "Co je to móda?" ... i když se jí držím jen rámcově, a odvahy moc nemám, tak zde jsou mé odpovědi:

Móda je - mít odvahu

vypadat šik

mít odhodlání

neustrnout

mít odezvu

na situaci

na počasí

na náladu

na svou postavu

Nechť je móda

radost

barvitost

odvázanost

živost

A hlavně, ať je móda

POHODA!

Líbí se mi definice módy, kterou jsem někde četla, a to, že: "Móda je něco mezi tím nosit to, co nosí všichni a mít něco, co nemá nikdo." Téměř jistota něčeho, co nemá nikdo, je originální šperk. Šperkům sice moc nedávám, ale to mi nebránilo v účasti na jejich výstavě a v přispění básničkou na vernisáži:

MALÝ ZÁZRAK

Titěrná mozaika z korálků 

co tvoří nový svět

ukrytý do šperku

A tak hleď

na vnitřního vesmíru

rázem viditelný ostrůvek

Jak dráha ducha

srdce

intuice a inspirace

obešle ruce

a z malých kousků hmoty

poskládá snový zážitek

A hle!

Ženy znásobena krása

zrak je ohromen

a duše jásá

(Výstava Šperkování 2011, Galerie Spirála, 23.11.)

móda Moje poezie
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Jak napsaly dámy pode mnou, definice módy je moc hezky vystihnutá. Hezké Ivo, moc se mi líbí.
Iva Bendová
Blani a Jitko, jste moc milé, děkuji :-)
Blanka Lazarová
Pěkné. Líbí se mi definice módy. :-)
Jitka Hašková
Velmi krásné, článek i básnička. Tak nějak si představuji módu, ale neumím to tak hezky zformulovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.