Z mého deníku: Život migrantky má svá úskalí
Ilustrační foto: Pixabay

Z mého deníku: Život migrantky má svá úskalí

30. 10. 2025

Naplno si to uvědomíte, až se migrantkou stanete. Zde je několik příkladů, přestože tento elaborát píšu se značným tělesným omezením.

Ráno jsem si totiž chtěla ukrojit chleba, nůž se mi vysmekl a já trubka ho chtěla chytit. Při tom bezděčným odchytu jsem ho sice chytla, leč za ostří. Nůž zajel do ukazováčku jako do másla, který jsem si chtěla namazat na ten chleba. No krve všude. První pomoc je jasná. Vlastní pusa.

Strčila jsem prst do pusy a jala se hledat pomoc v podobě náplasti. Hledala jsem marně; našla jsem jen na dně kabelky jednu ušmudlanou pidi náplastičku, jejíž úloha je mi nejasná. Zřejmě náplast pro Aťku Janouškovou, ovšem co dělá na dně kabelky, netuším.

Plácla jsem na ránu papírovej kapesník, přece jenom nejsem upír, abych snídala krev. Po hodině vyměňování kapesníků jsem na prstík lípla tu malinkou náplast, abych mohla datlovat na klávesnici. Stopy krve sice pořád zanechávám, ale ty už se dají snadno odstranit.

Včera jsem dostala chuť na palačinky. Tu dostanu pokaždé, když vidím ceny palačinek v restauracích. No jo, ale moje skvělá a léty prověřená palačinková pánvička je tam, odkud jsem utekla. Taky váha a metlička na míchání palačinkovýho těsta. To bych ale nebyla já, abych z toho nevybruslila.

Prohrabala jsem kuchyňskou linku a nalezla pánev, jež by snad mohla nahradit tu, kterou jsem zanechala v dálce. Taky metličku a odměrku. Jo! Recept na ty nejlepší palačinky nosím naštěstí v hlavě.

Co vám budu povídat; povedly se. Jsou jen malinko větší, než jsem zvyklá, ale na chuť to nemá vliv.

Pak je tady kauza chleba. Snažím se odjakživa neplýtvat jídlem a nevyhazuju zbytky. Naštěstí máme dobu mrazákovou, a ta si s přebytky snadno poradí. Když jsem ještě nebyla migrantkou a zbyly mi chleby nebo rohlíky, usušila jsem je a nosila sousedům pro koně. Jenže v Praze o koně hned tak nezavadíš. Za těch pět měsíců migrace jsem nastřádala mísu ztvrdlých zbytků chleba, a jelikož se mi příčí je vyhodit do popelnice, hledám pro ně odbyt. Při toulkách po okolí jsem nedávno narazila, tomu neuvěříte, na koně. Jo! Zkusím se tam dnes zeptat, jestli jim můžu nosit usušenej chleba, snad neopovrhnou.

Já vím, že jsou to srandovní příklady úskalí, jsou mnohem závažnější, ale ty se mi zatím naštěstí vyhýbají. Tak mi držte palce, aby tomu bylo i nadále. Teď jdu, utřu klávesnici a jdu si koupit náplast. Pořádně velkou. A pak půjdu navštívit ty koně, co bydlí nedaleko. Jo a dojím včerejší palačinky.

Moji krásní sousedi, co bydlí kousek ode mě v jízdárně Quo Vadis.

(Psáno 28. 1. 2020)

Deník Zuzany Zajícové
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Je hezké číst jak se autorka statečně pere s banalitami.
Zuzana Zajícová
Ingrid, už nedávám. Od té doby, co peču kváskový chleba, žádné pečivo mi nezůstává :-) ale na koně se občas jdu podívat, je jich tam cca třináct a jízdárna je krásná
Ingrid Hřebíčková
To jsi hodná, že dáváš krmení koním. Děkuji za pěkný článek.
Michaela Přibová
Moc hezké. A koně jsou krásné.
Alena Velková
Nádherní koně.
Jan Zelenka
Vedete aktivní život. Hezky napsáno.
Iva Bendová
Tak to byla taková lehounká kapitolka "Ze života migrantky," i když s krveprolitím :-) Těším se na další.
Jitka Caklová
Při čtení Vašich článků si uvědomuji jaké mám štěstí, že jsem nemusela ze svého domova utíkat a díky manželovi mám získanou absolutní samostatnost :-) :-)
Marie Seitlová
Zuzko, krásně se čte z tvého deníku. Jsi holka, která si umí poradit vždy.
Jana Šenbergerová
Pro mě jste potvrzením toho, že si většina žen umí s nástrahami života poradit. A navíc o tom hezky píšete. Díky za to. Líp se pak překonávají různé prkotiny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%