Po dlouhém čase jsem opět otevřel starý, odřený otcův deník, který mám s ostatními památkami na rodiče a příbuzné pečlivě uložený v obsáhlém archivu. Několik čtverečkovaných, zažloutlých listů se při tom uvolnilo a padlo zvolna k zemi. Zvedl jsem je a při čtení velmi emotivně zbarveného textu jsem si uvědomil, že jsem po svém otci zdědil docela hodně. Bohužel ne onen nádherný, zdobný rukopis, který ho provázel až do jeho smrti.
![]()
![]()
![]()
Tato slova nezní příliš optimisticky. V jeho textech jsou však spíš výjimkou. No, v jeho textech! Nejsem bohužel schopen rozlišit, co je otcova vlastní tvorba a co jsou básně a články z tehdejšího tisku a knih. Opisy textů, jejichž obsah souzněl s jeho velmi citlivou a vnímavou duší, kterou stejně, jako svůj deník, před námi úzkostlivě schovával, jako by se bál odhalení něčeho nemravného. Ani semu nedivím. Vždyť jsem dělal to samé.
![]()
Otcovy známosti
![]()
Které z těchto dívek asi patřila předcházející slova? Myslím, že ta báseň je tentokráte dílem otcovým. Ale na tom už dnes vůbec nezáleží. V té době mu byla dvacet dvě léta. A podle vyjádření jeho třebenické sestry, která o svém bratrovi s námi kdysi mluvila, měl v té době za sebou už celou řadu známostí, které všechny velmi intenzivně prožíval. Opsané, či jím napsané básně a citované novinové články o tom jednoznačně svědčí.
Všechny texty v jeho deníku, ať už jsou psané jeho rukou, nebo vystřižené z tehdejšího tisku, však ukazují také na vzácnou názorovou a myšlenkovou shodu s tím, co jsem později psal ve svém deníku i já. I já jsem vše podobně prožíval. Škoda, že jsme se spolu víc nebavili.
Nebyly to však pouze dívky, které zaplňovaly jeho široké, romantické srdce. Značnou jeho část vyplňoval jeho velice blízký vztah k matce. A také k rodnému městu a vlasti.
![]()
A konečně přišel čas, kdy se v otcově deníku objevila jeho nastávající žena, moje maminka, původem ze Lkáně u Třebenic.
![]()
![]()
![]()
Básní, které jsou datované počátkem roku 1935 v Otrokovicích, je v deníku víc. Myslím, že jsou zcela jistě dílem otcovým, neboť se v nich objevuje křestní jméno mé matky – Emilie – Milča.
Velmi silný byl u otce pocit sounáležitosti s domovem. S krajinou Českého středohoří. Svědčí o tom nejen jeho kresby, ale i celá řada citací, z nichž nejpůsobivější a nejdelší je citace z úvodu a konce kouzelné knihy Jaroslava Křenka Hazmburská saň – pohádka o lásce romantické doby rytířstva. Tuto knihu, podepsanou autorem p. Křenkem a vydanou nakladatelem Weinfurterem v Praze v roce 1928, uchovávám dodnes ve své knihovně jako vzácnou relikvii a památku po otci. Když jsme se vypravili občas s rodinou z Nelahozevsi do Třebenic, otec říkával, že jede domů. Marně ho matka přesvědčovala, že doma je v Nelahozevsi. Odpovídal, že doma bude vždy tam, kde se narodil a kde žije jeho matka. Na ukázku krátká citace z Křenkovy knihy:
![]()
![]()
Retro pohledy do života našich blízkých bývají obvykle zajímavé. Někdy dokonce i překvapivé. Vypovídají mnohé nejen o našich rodičích a prarodičích, ale také tak trochu i o nás. O tom, co jsme si jejich zásluhou přinesli do života. A v neposlední řadě vypovídají mnohé i o době svého vzniku.
Konečně jsem zavřel stránky starého deníku a uložil ho s náležitou pietou zpátky do archivu. Jak je psáno v malém novinovém ústřižku, který si otec, ještě krom jiných, vlepil do svého deníku - je to jen dávná, zaprášená vzpomínka.
![]()
![]()
![]()
Pokračování příště