20.9.2018-27.9.2018 - týden první
Vyrazili jsme 20.9.18 – já, Ondra a náš VW T5, uzpůsobený rádoby jako obytný vůz – máme postel, ledničku a topení.
![]()
První noc spíme na francouzské dálnici. Nejlepší jsou odpočívadla bez benzínek - vždy je tu voda a záchod. Dálnice je ovšem zpoplatněná.
21.9.18 dojíždíme do Orange, kde si prohlédneme římský amfiteátr. Impozantní, bohužel částečně v rekonstrukci.
![]()
Dále pokračujeme na Pont du Gard, největší římský akvadukt – ten nás opravdu „dostal“. Škoda, nevzali jsme si plavky, v řece je krásné koupání
![]()
Večer přijíždíme do Avignonu. Kemping je přímo v městě s výhledem na papežský palác.
22.9. Celý den si užíváme Avignonu, prohlídka papežského paláce s parádním audio-video průvodcem, kdy se vám na obrazovce ukáže místo, jak vypadalo v historii
![]()
23.9. Odjezd do města Arles,kde si Van Gogh uřízl ucho . Jsou tu další římské památky, ale prohlížíme jenom z venku. Nemusíme vidět každý římský amfiteátr.
Cesta do NP Camarque, kde hnízdí plameňáci, prohání se divocí koně, vidíte obrovské vydry – nádhera!
![]()
25-25.9. Odtud pokračujeme do Španělska. Jednu noc spíme na dálnici, druhou zajíždíme ke kempu, který je však uzavřený. Kupodivu jsou otevřená vrátka a čisté sociálky v provozu – “ jo, čisté záchody, ty mám rád“ a přespíme před kempem.
![]()
26.9. přijíždíme do Mar Menor, což je takové malé španělské „mrtvé moře“, krásná koupačka, cítíte, jak mizí všechny tělní neduhy a vše podporujete vynikajícím španělským vínem
![]()
27.9. fouká, prší, Ondra zkouší moře, já bazén, ale nakonec se poflakujeme po kempu, který je mimochodem takové obrovské anglicko-francouzsko-německé důchodcovské městečko – čeští důchodci jsme tam jenom my.
28.9 pokračujeme do Cartageny, kde platíme první „turistickou daň“. Vysokému černochovi, který nás naviguje na plném parkovišti, skásne nás o 2€ a pak zdrhá před policajty – ale působil věrohodně a anglicky uměl určitě líp než já.
![]()
Z Cartageny pokračujeme do San Jose k moři, kde končíme první týden putování.
O jednotlivých místech se nerozepisuji, vše najdete na internetu, nám stála všechna uvedená místa za zastávku. Ceny v supermarketu stejné jako u nás, vodu nekupujeme, dá se všude načepovat, víno levné.
Ceny v kempu 2osoby, minivan, elektřina, kolem 20€/noc
Máme za sebou 2682 km – trochu jsme při couváni do kopce zavařili spojku, praskla nám hadička u odstřikovačů, ale naštěstí /klepu na dřevo / nic mimořádného, tak si držíme palce, aby to tak bylo až do cíle!!!!!
Ahoj! Salut! Hola! Hi!
28.9.18-4.10.18 - týden druhý
Co nám cesta dává?
Poznávání památek, přírody, kultury, ale také velké sebepoznání.
– kolika zbytečnými věcmi se člověk obklopuje a nepotřebuje je k životu
– jak je těžké žít s partnerem „na pětníku“ není kam utéct, kam se schovat, ale musíte to přežít !
– bez některých vymožeností techniky se neobejdeme
//auto-pro nás momentálně i příbytek
//navigace-pryč jsou doby, kdy jsem dokázala navigovat podle mapy
//chytrý telefon-naše spojení se světem, tlumočník, čtečka knih…
//outdoorovy fotoaparát-může spadnout na zem, do vody…
Dost filozofie, cesta pokračuje
28.9.-29.9 NP Cabo se Gata
Krásné nekonečné pláže a pusté vyprahlé hory. Chtěli jsme si udělat alespoň nějakou túru a vyrazili pěšky k majáku, kde se dají pozorovat středomořští tuleni.
Ty jsme neviděli, ale zato našlapali 15 km po protivných asfaltkách, výhledy byly ale krásné.
![]()
Odsud pokračujeme do Almérie, tady návštěva Alcazaby /maurská pevnost/
![]()
pokračujeme k moři někde mezi Almérií a Malagou. 30.9.18
Kemp je pěkný, to jsou tady skoro všechny, ale pláže jsou pokryté lidskými a psími exkrementy a v okolí jsou samé foliovníky, slamy s dělníky, nějak zvlášť se tu necítíme, po nejnutnějším odpočinku pokračujeme v cestě.
1.10.18 nás vítá Malaga.
Navštěvujeme Alcazabu a Castillo de Gibralfaro, no, v tom vedru se mi při cestě nahoru chtělo vypustit duši. Nejvíc se nám v Malaze líbila katedrála, žádná fotka nedokázala pojmout její velikost
![]()
Říká se jí „jednoruká dáma“ na dostavbu druhé věže nezbyly peníze.
Večer pokračujeme do NP Caminito del Rey se slavnou roklí El Chorro
2.10.18 dopoledne dorazíme ke vstupu do rokle a dozvídáme se, že lístky jsou už prodané a každý den ráno uvolňují v 8 hodin 40 lístků.
3.10.18 vyrážíme v 6.30 za svitu čelovky k rokli. Je to fakt „bobřík odvahy“, vstup do rokle je 3km od kempu a musíme projít 300m tunelem ve skále, kde je úplná tma, ale u vstupu jsme první!!!!!
![]()
samozřejmě v 8 je tam už asi 60 lidí.
Tohle dobrodružství stálo za to!
Nabuzeni dopoledním úspěchem, odpoledne pokračujeme do města Ronda - město rozkládající se na plošině rozpolcené stometrovou trhlinou
![]()
Ronda má jednu z nejstarších býčích arén ve Španělsku, tak se tam jdeme podívat. Pro nás něco nového, vidíte nejen arénu, ale i veškeré zákulisí, včetně obleků slavných toreadorů. Ronda je pro nás zatím TOP v navštívených španělských městech.
Večer odjíždíme směr Gibraltar. Trochu jsme přecenili síly, do kempu dorážíme unaveni, asi moc zážitků v jeden den. Ondrovi se nedá upřít, že je výborný řidič, já bych to v té dopravní džungli „nedala“.
Gibraltarská skála je vidět již z dálky.
![]()
4.10.18 ordinujeme si odpočinek s výhledem na skálu a chystáme se na zítřejší prohlídku Gibraltaru!!!!