První střípky z kácovského setkání
Výlet na hrad. Všechny fotografie: Jan Raška

První střípky z kácovského setkání

19. 5. 2026

Tak jsme se zas po roce sešli. Tentokrát si parta nadšenců ze seniorského portálu i60 dala dostaveníčko v Kácově. A to přímo ve zdejším hotelu a zároveň pivovaru Hubertus. Tedy přímo u zdroje. Co víc si může milovník pěnivého moku přát.

Po ubytování a prvním objímání účastníků jsme se tedy vydali na obhlídku pivovaru, to abychom věděli, co budeme po následující tři dny konzumovat. Měděné várnice, bazény, kde pivo kvasí a zraje. Nakonec jsme skončili ve sklepě, kde se pivo chladilo před pěti sty lety. A ochutnali jsme čerstvě uvařenou dvanáctku. Kdyby nebyla ve sklepě taková zima, určitě bychom (někteří) zůstali déle.

Po výborné večeři začal tradiční program - vědomostní kvíz, opět zaměřený na místní kraj a hrady a zámky v okolí. Otázky byly tentokrát dle účastníků až příliš těžké (ostatně, i ti, co nepřijeli do Kácova, si mohou kvíz vyzkoušet na tomto místě), ale přesto byli vítězové vyhlášeni a odměněni. Následovaly přednášky našich "kulturních bardů" Oldřicha Čepelky a Dušana Brabce. A pak už byla volná zábava. Hokejoví fandové sledovali válku se Švédy, kterou jsme tentokrát vybojovali, a tak jsme mohli jít radostně spát.

Snímek obrazovky 2026-05-19 v 16.41.32.png

Snímek obrazovky 2026-05-19 v 16.40.39.png

Snímek obrazovky 2026-05-19 v 16.43.42.png

Huráááá, na hrááád!

Druhý den jsme se vydali do Českého Šternberka, někteří autem, většina vlakem. To by nebyla Maruška, aby nevytáhla lahvinku pálenky. První panáček tedy prošel hrdlem už v 9.15. Dvacka lidí na kácovském nástupišti a přijíždí vlak "jednovůz". Vešli jsme se nakonec všichni i s mládeží, která rovněž mířila na hrad. Průvodčí se přes dav ke všem účastníkům nedostal, a tak měli ti "lépe sedící" cestu zdarma. Výšlap na hrad zvládli všichni bez újmy na zdraví, stejně tak prohlídku hradu a následnou komentovanou procházku kolem hradu s úžasným průvodcem, který o historii panství a jejich majitelích povídal tak zaníceně, že se z hodinové procházky staly téměř tři. (A tak se stalo, že jedna z účastnic si na chvíli u výkladu zdřímla). Ale stálo to za to! Hrad je úžasný, stejně jako jeho kastelánka, paní Zuzana Míková, která naši skupinu osobně přivítala. 

IMG_4560.jpeg

IMG_4570.jpeg

IMG_4573.jpeg

IMG_4596.jpeg

IMG_4582.jpeg

IMG_4585.jpeg

IMG_4602.jpeg

IMG_4579.jpeg

IMG_4603.jpeg

IMG_4598.jpeg

O večerním programu a dalším dni naší kácovské sešlosti zase příště.

Perlička na závěr, kterou ráno vyprávěla jedna z účastmic: "Tak jsem šla včera do sprchy, vzala jsem si s sebou ručník a taky malé mýdlo, které na něm leželo. Když jsem si pustila sprchu a rozbalila to mýdlo, zjistila jsem, že to není mýdlo, ale sušenka. Proč dávají sušenku na ručníky, kde se v hotelech vždy dávají malá mýdla, to jsem nepochopila." Samozřejmě, jméno neprozradím...

cestování i60.cz
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Hezká reportáž... Užijte si večer i další dny s úsměvem a v pohodě... :-) :-)
Mirek Hahn
Díky :-) Moc prima reportáž.
Michaela Přibová
Teda to je bezva. Všechny vás nepoznám, ale ze všech z vás vyzařuje radost. A mrzí mě, že jsem nebyla účastna přednášce našich "kulturních bardů".
Alena Velková
Jé, já si taky myslela, že je na tom ručníku položené mýdlo. Do sprchy jsem s tím ale nešla, protože tam jsem viděla připevněné tekuté, ale hlavou mi vrtalo, proč je tam tedy mýdlo i na posteli, takže jsem to ani nerozbalila a nechala ho na poličce :-) Byla jsem s vámi sice krátce, ale bylo to fajn.♥
Jana Šenbergerová
Mám radost, že si to užíváte. Zdravím všechny známé i neznámé tváře a přeji, ať se vám setkání zapíše do paměti stejně, jako ta dřívější.
Marie Měchurová
Je to tady prima!! Ujela mi ruka s hvězdičkou.
Anna Potůčková
Díky za článek. Mrzí mě docela dost, že tam nejsem, ale byly 2 důvody proč tam nebudu. Jedním z nich je, že kamarádka byla v cizině a sama nerada cestuji a ten druhý tu psát nebudu, ale svěřila jsem se dvěma osobám, které tam jsou. Bylo to hned na počátku, když se začalo přihlašovat. Je dobře, že je Vám tam všem spolu dobře a užíváte si to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Pět švestek

Novou českou komedii Pět švestek můžete shlédnout na slavnostní premiéře i vy. Odpovězte na níže uvedené otázky, které připravil režisér Jan Svěrák. Ze správných odpovědí vylosujeme dva soutěžící, kteří získají vstupenku na slavnostní premiéru v pražském kině Cinestar Anděl dne 26. května od 18:15 hodin.