První střípky z kácovského setkání
Výlet na hrad. Všechny fotografie: Jan Raška

První střípky z kácovského setkání

19. 5. 2026

Tak jsme se zas po roce sešli. Tentokrát si parta nadšenců ze seniorského portálu i60 dala dostaveníčko v Kácově. A to přímo ve zdejším hotelu a zároveň pivovaru Hubertus. Tedy přímo u zdroje. Co víc si může milovník pěnivého moku přát.

Po ubytování a prvním objímání účastníků jsme se tedy vydali na obhlídku pivovaru, to abychom věděli, co budeme po následující tři dny konzumovat. Měděné várnice, bazény, kde pivo kvasí a zraje. Nakonec jsme skončili ve sklepě, kde se pivo chladilo před pěti sty lety. A ochutnali jsme čerstvě uvařenou dvanáctku. Kdyby nebyla ve sklepě taková zima, určitě bychom (někteří) zůstali déle.

Po výborné večeři začal tradiční program - vědomostní kvíz, opět zaměřený na místní kraj a hrady a zámky v okolí. Otázky byly tentokrát dle účastníků až příliš těžké (ostatně, i ti, co nepřijeli do Kácova, si mohou kvíz vyzkoušet na tomto místě), ale přesto byli vítězové vyhlášeni a odměněni. Následovaly přednášky našich "kulturních bardů" Oldřicha Čepelky a Dušana Brabce. A pak už byla volná zábava. Hokejoví fandové sledovali válku se Švédy, kterou jsme tentokrát vybojovali, a tak jsme mohli jít radostně spát.

Snímek obrazovky 2026-05-19 v 16.41.32.png

Snímek obrazovky 2026-05-19 v 16.40.39.png

Snímek obrazovky 2026-05-19 v 16.43.42.png

Huráááá, na hrááád!

Druhý den jsme se vydali do Českého Šternberka, někteří autem, většina vlakem. To by nebyla Maruška, aby nevytáhla lahvinku pálenky. První panáček tedy prošel hrdlem už v 9.15. Dvacka lidí na kácovském nástupišti a přijíždí vlak "jednovůz". Vešli jsme se nakonec všichni i s mládeží, která rovněž mířila na hrad. Průvodčí se přes dav ke všem účastníkům nedostal, a tak měli ti "lépe sedící" cestu zdarma. Výšlap na hrad zvládli všichni bez újmy na zdraví, stejně tak prohlídku hradu a následnou komentovanou procházku kolem hradu s úžasným průvodcem, který o historii panství a jejich majitelích povídal tak zaníceně, že se z hodinové procházky staly téměř tři. (A tak se stalo, že jedna z účastnic si na chvíli u výkladu zdřímla). Ale stálo to za to! Hrad je úžasný, stejně jako jeho kastelánka, paní Zuzana Míková, která naši skupinu osobně přivítala. 

IMG_4560.jpeg

IMG_4570.jpeg

IMG_4573.jpeg

IMG_4596.jpeg

IMG_4582.jpeg

IMG_4585.jpeg

IMG_4602.jpeg

IMG_4579.jpeg

IMG_4603.jpeg

IMG_4598.jpeg

O večerním programu a dalším dni naší kácovské sešlosti zase příště.

Perlička na závěr, kterou ráno vyprávěla jedna z účastmic: "Tak jsem šla včera do sprchy, vzala jsem si s sebou ručník a taky malé mýdlo, které na něm leželo. Když jsem si pustila sprchu a rozbalila to mýdlo, zjistila jsem, že to není mýdlo, ale sušenka. Proč dávají sušenku na ručníky, kde se v hotelech vždy dávají malá mýdla, to jsem nepochopila." Samozřejmě, jméno neprozradím...

cestování i60.cz
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše Onderková
Pěkný článek, moc děkuji a částečně mě mrzí, že jsem nejela, ale momentálně je pro mě zmrzlina nejdůležitější. Užijte si to...
Libuše Křapová
Díky za info a článek :-) Užívejte si tam i za nás, co jsme pobyt museli nedobrovolně vzdát :-)
Hana Práglová
Honzo ,díky za článek. Je mi moc líto ,že nemohu být s vámi ,ale zdraví mnohdy neovlivníme. Užívejte ,pokud můžete !!!
Marie Ženatová
Díky moc za hezký článek*. I já vám přeji další pohodové a radostné dny ♥
Zuzana Pivcová
Srazy i60 byly vždy fajn, nikdy nedošlo k žádnému maléru. Jsem ráda, že jsem řadu známých poznala, ale dokonce někoho z nových, s nimiž jsem se už osobně nesetkala. Všechny vás moc zdravím včetně našeho Honzy.
Dana Puchalská
Hezká reportáž... Užijte si večer i další dny s úsměvem a v pohodě... :-) :-)
Mirek Hahn
Díky :-) Moc prima reportáž.
Michaela Přibová
Teda to je bezva. Všechny vás nepoznám, ale ze všech z vás vyzařuje radost. A mrzí mě, že jsem nebyla účastna přednášce našich "kulturních bardů".
Alena Velková
Jé, já si taky myslela, že je na tom ručníku položené mýdlo. Do sprchy jsem s tím ale nešla, protože tam jsem viděla připevněné tekuté, ale hlavou mi vrtalo, proč je tam tedy mýdlo i na posteli, takže jsem to ani nerozbalila a nechala ho na poličce :-) Byla jsem s vámi sice krátce, ale bylo to fajn.♥
Jana Šenbergerová
Mám radost, že si to užíváte. Zdravím všechny známé i neznámé tváře a přeji, ať se vám setkání zapíše do paměti stejně, jako ta dřívější.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Pět švestek

Novou českou komedii Pět švestek můžete shlédnout na slavnostní premiéře i vy. Odpovězte na níže uvedené otázky, které připravil režisér Jan Svěrák. Ze správných odpovědí vylosujeme dva soutěžící, kteří získají vstupenku na slavnostní premiéru v pražském kině Cinestar Anděl dne 26. května od 18:15 hodin.