Zápisník starého muže: Toulky lesem
Ilustrační foto: Freepik

Zápisník starého muže: Toulky lesem

17. 5. 2026

Starý pán odkládá sekačku trávy, znaven usedá na lavičku k odpočinku. Pohledem hodnotí vykonané dílo s uspokojením, až nakonec pohled padne k blízkému lesu. Ach jó, povzdechne si, houby ještě nerostou.

Rád tam chodí a nejde jen o houby. Zbožňuje tu atmosféru, ticho podbarvené šuměním větru v korunách narušované zpěvem ptactva a to ovzduší s nezaměnitelnou vůni lesa, to se snad ani slovy popsat nedá. A houby, když nějakou najde, vždy se hodí.

Okrajem lesa teče řeka, mělká, v mladším věku se snadno dala překonávat přeskakováním po vyčnívajících kamenech. To už dnes nezvládne. Musí zbytečný kus cesty až k mostu, aby se dostal na druhou stranu. A pak zase po asfaltové cestě lesem až do obvyklých nalezišť.

S obavou zvažuje, jestli letos to ještě zvládne. Už loni „pán lesa“ vyslal varování. A dost důrazné.

V nenáročném terénu po vrstvě listí se měkce chodilo. A nečekaně jednu nohu něco přidrželo. Následoval nevyhnutelný pád. Jak jinak, než do suchého klestí a čelem na vystouplý kořen. Tvrdá realita, ale nic zlomeného. Brýle se daly snadno porovnat, rozbité koleno nepatrně krvácelo, jen obličej byl nějak moc špinavý. Tak dost bylo lesa a zpět pajdavým krokem domů.

Cestou u splavu uviděl ženu sbírající kameny. My se tady ještě zdravíme, i když se neznáme. Ty kameny má do školky a s dětmi je budou barvit a malovat je. Celkem ochotně se dala do řeči s neznámým chlapem, ale z jejího pohledu se dala vyčíst silná nedůvěra a držela si slušný odstup.

Pochopil jsem až doma při pohledu do zrcadla. Odřeniny a skvrny od krve byly více než výmluvné a k důvěře vůbec nepřispívaly.

Koleno se časem zhojilo, škrábance na obličeji ještě nějaký čas strašily lidi a neumožňovaly společenský život. Ale varování není radno podceňovat. Tak je na místě otázka. Lze ještě zcela sám bez doprovodu potulovat se po lese?

Můj příběh příroda
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Lesy mám ráda,ale sama už radši nechodím... Nikdy se nemá nic podceňovat... Už se těším až les navštívíme...
Jana Kollinová
V seniorském věku není radno putování lesem osamoceně!
Vladislava Dejmková
Do lesa chodím nejradši s doprovodem a hlavně s nabitým mobilem. Když jdu sama, tak jen po hlavních cestách.
Jana Šenbergerová
Co já se nachodila sama různými známými i neznámými lesy! Už patnáct let jsem sama v lese nebyla. Chybí mi to, ale ve vzpomínkách si dovedu vyvolat jeho hlasité ticho i nezapomenutelnou vůni a očima ho mohu vidět všude kolem. Čas je neúprosný, ale mnohé nám vzít nemůže.
Mirek Hahn
Dobrá otázka... Vážím si každého kdo přemýšlí a snaží se snížit pravděpodobnost rizikových situací. Omezení daná věkem jsou nemilá ale stále zbývá spousta věcí, kterým se můžeme věnovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si budete moci prostřednictvím kvízu zavzpomínat na nejslavnější české zpěvačky a zpěváky