Den mezi českými granáty
FOZO: Libuše Juráčková

Den mezi českými granáty

17. 5. 2026

Měla jsem možnost se zúčastnit návštěvy Družstva umělecké výroby Granát v Turnově se seznámením se výroby šperků.

Zahájily jsme u „Popelek“, žen oddělujících miniaturní červeně svítících „čočky“ od kousků minerálů. Stále otáčející se kruh a na něm ze sypajících se kousků vykukují „granátky“. Dále jsme si prohlédly třídírnu, kde se granáty rozdělují podle barvy, čistoty a velikosti. Jen ty nejkvalitnější mají tu čest být zasazeny do šperku.

Ohromující byl pohled na zručné ženy v brousírně. Tam pomocí dřevěných „násadek“, na které si vybrané granáty přilepují, je brousí. Jenže brousí každý „kamínek“ jinak. Dle velikosti brousí několik plošek - faset na stále se otáčejícím se brusném kotouči pomocí fasetovacího strojku, přeměřují velikosti, kvalitu brusu, přebrušují do požadované kvality. Uf, nekonečný příběh trpělivosti.

Dále jsme očima pomáhaly leštit granáty ručně, také jsme viděly stroj na strojní leštění a na konec jsme obdivovaly tvorbu šperků, kdy dle objednávky do různých tvarů se osazovaly tmavě rudé „kamínky“ různých velikostí, někdy i mini velikostí.

Je neuvěřitelné, co pod šikovnýma rukama těchto „děvčat“ vznikalo. Pro mne to byl nezapomenutelný zážitek při vzniku krásy, a to rukama šikovných žen. Není náhodou, že Turnov je svou kvalitou známý a uznávaný ve světě šperků.

Jak jsem se dozvěděla, České země a oblast kolem Turnova patřily historicky mezi světová centra broušení granátů a vývoje fasetovacích technik.

V tomto případě bych ráda upravila pojem "Zlaté české ruce" na větu Zlaté české ženské ruce.

řemesla umění
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Moc děkuji za připomenutí českých granátů i českých ženských rukou.
Jana Šenbergerová
Díky za moc hezký článek. Přiměl mě vzít do ruky šperkovnici, kterou už jsem dlouho neotevřela, a prohlédnout si, co už dlouho nenosím, ale asi zase brzy začnu. České granáty k mým malým radostem patří. Obdivuji každého, kdo svým umem, šikovností a trpělivostí umí vykouzlit i z malého "kamínku" skvost.
Alena Velková
To muselo být opravdu moc zajímavé, a pro mě, člověka netrpělivého, až neuvěřitelné.
Iva Bendová
Kam moje paměť sahá, nosí moje mamka prstýnek s českým granátem. Neodmyslitelně k ní patří. Kdysi měla i brož, ale některé kamínky z ní vypadly, obsahovala jich poměrně hodně. Ani nevím, zda ji někde ještě má. Se zájmem jsem si článek přečetla. Děkuji :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si budete moci prostřednictvím kvízu zavzpomínat na nejslavnější české zpěvačky a zpěváky