Tip na výet do Polska: Zámek Ksiaž, bazilika a poutní místo Vambeřice
Všechny fotografie: Libuše Heulerová

Tip na výet do Polska: Zámek Ksiaž, bazilika a poutní místo Vambeřice

6. 5. 2026

Chci se s Vámi podělit o zážitel z výletu do Polska. Rozhodli jsme se navštívit zámek Ksiaž, který patří bezesporu k nejkrásnějším a největším v Polsku. Leží na skalnatém ostrohu nad řekou Pelcznica v místě, kde do roku 1263 stával dřevěný hrad.

Zámek dnes správně patří do Dolnoslezského vojvodství a leží severně od Walbrzychu, necelých 30 kilometrů od českých hranic. 

Ráno jsme vyjeli, cesta ubíhala celkem dobře, až když jsme přijížděli k zámku, tak nás zarazilo množství aut, které směřovaly k zámku. Zajeli jsme na placené parkoviště, na které nás hodná slečna pustila zadarmo, protože jsme neměli polské zloté. Byly tam stovky aut. Teprve u zámku jsme se dozvěděli, že v těchto dnech probíhá velký každoroční čtyřdenní festival květin a umění. Bylo tam množství stánků s občerstvením, ale ne pro nás, kteří neměli polskou měnu, tak jsme byli rádi za svačinu, kterou jsme si přivezli z domu. Všude byly davy lidí, dovnitř jsme ani nešli, protože bychom asi skoro nic neviděli. Tak jsme prošli velký park a jeli pryč. Budeme si tu návštěvu muset někdy zopakovat. Je možné navštívit i podzemí zámku, a to mě láká.

Druhým místem byla bazilika Vambeřice a poutní místo. Vambeřice, polsky Wambierzyce, německy Albendorf se nacházejí v polském Kladsku a jsou součástí města Radkov (též Radek). Je to jen kousek od Náchoda nebo Broumova. Poutní místo, jehož význam daleko přesahuje hranice regionu. 

Přikládám několik fotografií.

cestování hrady a zámky Polsko
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Libuš, děkuji za článek o místě, kde jsem nebyla. Jen vím, že zde byla kněžna Deisi. Ksiaž a Pszczyna, kterou jsem navštívila, měla stejného majitele. Fotky máš parádní. Máš důvod tam jestě jednou jet.
Jana Šenbergerová
Obě zmíněná místa jsme také před lety navštívili. Shodou okolností byla v areálu zámku také nějaká slavnost. Obě místa se nám moc líbila. Prošli jsme zajímavý park a ve Vambeřicích baziliku a křížovou cestu.
Libuše Heulerová
Díky za milé komentáře . :-) Ali V., tak jste měli podobný zážitek...co naděláš....když se předem neinformuješ. :-(
Vlasta Ledlová
Zámek Ksiaž jsem navštívila loni na podzim ve všední den a bez davů. Bylo tam krásně. Vambeřice neznám. Tak třeba někdy příště.
Alena Velková
Dlouho jsem se chtěla na tento zámek vypravit, až jsem po několika letech - v květnu 2023 - ukecala část příbuzných a vyrazili jsme na rodinný výlet dvěma auty v počtu 8 osob a 3 psi. V serpentinách za hranicemi se mi vnučka pozvracela a Bobina, tehdy ještě štěně, počůrala. Po této strastiplné cestě jsme dorazili k zámku, kde se zrovna konal Festival květin. Do zámku jsme tedy ani nešli, jen jsme ho obešli, koupili dětem preclík a jeli domu, kdy jsem se po cestě ztratila...děti na to dost vzpomínají :-)
Daniela Řeřichová
Líbo, prima tip na výlet a krásné fotky. Ve Vambeřicích jsem zatím nebyla. Zloté bych ti poskytla, zůstaly mi z loňské návštěvy Wroclavi. :- )
Vladislava Dejmková
Líbo, měli jste krásný den i bez návštěvy zámku. Soudím podle pěkných fotografií. Také jsem byla v Polsku bez zlotých. Někde se to vyřešilo kartou, jinde brali i naše koruny.
Martina Růžičková
Libuš, máš z výletu parádní fotky! :-) Ksiaž jsme navštívili o prázdninách 2023. I tenkrát tam bylo hodně lidí, a to se nekonala žádná akce. Vambeřice bych jednou taky moc ráda viděla.
Ingrid Hřebíčková
V Polsku jsem nebyla, ale tebou uvedená místa se mi líbí. Hezké fotky, hezký článek. Děkuji.
Michaela Přibová
Taky jsem si vzpomněla na babičku B. N. Pamatuji se, že říkala: A tamhle jdou Vambeřice, to je Kladsko... mně se to vybavilo při přečtení vašeho článku. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden si budete moci prostřednictvím kvízu zavzpomínat na nejslavnější české zpěvačky a zpěváky