Dubnové povídání
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Dubnové povídání

30. 4. 2026

Měsíc duben, měsíc, kdy se duby odívají listím, měsíc, který je proslulý aprilovým počasím, kdy nás ještě překvapí sníh i mráz, měsíc, kdy se jaro probouzí do plné krásy. 

Duben hojný vodou - říjen vínem. V dubnu hrom-  nebojí se mrazu strom. Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň. A mnoho dalších pranostik.

A jaký byl měsíc duben u mě? Myslím, že velice dobrý, utekl velice rychle, ať už při práci na zahradě, která vyžaduje spoustu času po zimním období, nebo docela běžných obyčejných dnů, zkrášlených výlety a odpočinkem. V dubnu jsme oslavili Velikonoční svátky, jako, každý rok jsme vítali hodovníky s malovanými vajíčky a pamlsky, pro velké hodovníky jsme měli připraven ostřejsí pamlsek. Týden po svátcích jsem připravila zájezd pro náš klub na Zahradu Čech do Litoměřic. Zjara se nazývá Tržnice a zahrádkáři mají nepřeberné možnosti si nakoupit co chtějí. Můj syn měl svátek - Jaroslav. Není to krásné jméno? Moje pravnučka je rozkošné dítko, už nechce sedět v kočárku, chce jen chodit a objevovat svět. Také jsem byla na promítané přednášce o zaniklých obcích u nás, s dobovými fotografiemi. Kruté časy pro lidi, kteří museli kvůli dolování uhlí opustit své domovy a stěhovat se do paneláků.

Největší dubnový zážitek pro mě byla cesta do Vídně v druhé polovině měsíce. Naše cestovatelská čtveřice si zajistila předem místenky Regiojetem do Vídně. Pohodlné cestování s výborným palubním servisem. Ubytování jsme měly zajištěno ve velkém komplexu aohostel nedaleko hlavního nádraží. A navíc jsme měly i na dva dny placen  autobus HOP ON HOP OFF, který nás vozil všemi zajímavostmi, ulicemi Vídně, památkami, mohly jsme vystoupit a nastoupit kde chtěly. Byly jsme v Schonbrunnu, v Belvederu, u královských sídel s fontánami, sochami. Nádherná Vídeň, plná historických památek na císaře a krále z rodu Habsburků. Autobus projížděl kolem Dunaje, opět všude kromě nádherné řeky spousta míst k občerstvení i odpočinku. Ten nakonec využívalo mnoho lidí v zelených parcích, počasí k tomu vybízelo. A všude záplavy jarních květů. 

A také plno kaváren, kde lidé čekali fronty na slavný Sachrův dort a věhlasnou vídeňskou kávu. Restaurace nabízely slavný vídeňský řízek, my jsme si daly, ale měli jen vepřový s typickým bramborým salátem. Obojí bylo moc dobré.Tohle bylo skvělé. Vyjely jsme ve čtvrtek a v neděli jsme odjížděly, chtělo by to více dní, tak snad si to ještě zopakujeme, protože  nebylo možno vše projít a projet.

Dnes je středa, do konce měsíce dubna zbývají už jen dva dny a nastane měsíc lásky, měsíc květen. Tak se lidičky objímejte a mějte se rádi. A buďte zdrávi. ❤️ 

cestování Můj příběh příroda
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Soňo, moc hezké. Sjezdil jsem kde co, ale Vídeň bohužel neznám. Tak díky za fotky.
Dana Puchalská
Soni, děkuju za přiblížení krásného výletu do Vídně.
Ingrid Hřebíčková
Soni, taky máme v plánu se podívat do Vídně, ještě jsme to nestihly. Hezky píšeš o tvém prožitém dubnu. Fotky krásné.
Věra Ježková
Soni, hezké povídání. :-) Vídeň se mi moc líbila.
Zdenka Soukupová
Soňo, měla jsi krásný a aktivní duben; přeju stejný i květen. ☼
Blanka Lazarová
Soni, paráda. Ten autobus nemá chybu, tak se toho vidí víc. Duben jsi měla hodně nabitý a užili jste si to. Díky za sdílení. :-)
Anna Potůčková
Měla jsi pestrý duben. Tu Víden bych si nechala také líbit. A Vídenskou kávu si dávám dost často, když někde jsem.
Marie Ženatová
Milá Soničko* - díky moc za působivý článek a překrásné fotografie ♥
Iva Bendová
Parádně využitý duben, Soni. Děkuji za milé počtení a pokoukání :-) Hezky načasováno na dnešní den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Na jaře nemůže chybět kvíz o rostlinách. Tak tady je.