Bájky a ich posolstvo pre ľudstvo. Bájka o psovi a kúsku mäsa
FOTO: Vygenerováno pomocí Chat GPT

Bájky a ich posolstvo pre ľudstvo. Bájka o psovi a kúsku mäsa

24. 3. 2026

Bájky, krásna ľudová tvorba, epický žáner, patria do nášho života. Je nepopierateľné, že báje zohrávali v minulosti úlohu pri vysvetľovaní prírody, ale aj pri formovaní spoločenských noriem. Nájdeme ich v literatúre každej krajiny. Užitočné sú aj v dnešnej dobe.

Dnes to bude mojim voľným prerozprávaním Ezopova bájka o psovi a kúsku mäsa. Niekoľkokrát som zdôraznila, že bájka nesie v sebe posolstvo a poučenie pre ľudstvo, napriek tomu dám si pauzu. Bájky sú a zostanú mojou srdcovou záležitosťou. Iba sa obávam, aby sme sa nepresýtili, aby som nevyčerpala vašu trpezlivosť. Neznamená to, že by som sa k ešte raz k bájkam nevrátila.

BÁJKA O PSOVI A KÚSKU MÄSA

Čo sa  stalo?

Krásny nemecký ovčiak, psovitá šelma, ktorého jedným z jeho predkov je vlk, sa pokojne niesol po krajine. Práve prišiel k lavičke, ktorá viedla cez potok. V papuľke  si niesol kúsok mäsa. Ako tak prechádzal ponad potok zrazu zbadal vo vode svoj obraz. Ibaže, on to nevedel, nič iné ho v tom momente nenapadlo, iba to, že to isto - iste bude „iný pes“. Navyše sa mu zazdalo, že ten pes má väčší kus mäsa než má on. Chcel mu ho vytrhnúť a ujsť. No, keď pustil svoj kúsok mäsa, ten mu spadol do vody. To nemal robiť, práve v tom momente prišiel o svoj kúsok mäsa.

Čo z toho vyplýva?

Ak niekto nie je vďačný za to čo má, často  príde o všetko. Áno, byť vďačný, za to čo máme, je základný princíp, ktorý môže zlepšiť náš život. Akosi sa mi pri tejto situácia ponúka citát: „Ak človek nie je vďačný za to, čo má, nebude vďačný ani za to, čo dostane.“  Frank A. Clark

Poučenie: Uspokoj s  tým, čo máš.

Múdry človek sa raduje z toho čo má. Buďme vďační za to, čo máme, a nakoniec budeme aj spokojní. Žiaľ, žijeme dobu, v ktorej sa príliš porovnávame a sústreďujeme na nedostatok a nedokonalosť. Porovnávanie s ostatnými môže viesť k frustrácii a k zníženému sebavedomiu. Chceme stále viac a viac, ibaže honba za majetkom neprináša šťastie. Pritom zabúdame, že dostatok, resp. hojnosť, existujú v mnohých podobách. Otvorme svoje oči a srdce.

Možno ste si práve teraz spomenuli na podobnú príhodu, kedy nevďačnosť, nespokojnosť mala navrch aj medzi nami ľuďmi. Možno sa v debate podelíte o svoju skúsenosť. Vopred ďakujem za váš čas.

báje a pověsti společnost životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
S vděčností děkuji za to, co mi Vesmír dává, protože vím, že je to pro mne to nejlepší.
Anna Čunderlíková
Pani Michaela, súhlasím. Naša generácia tomu hovorí, že sme prešli školou života. Aj preto nám je blízky citát Thomasa Carlyle „Nieto, čo mám, ale to, čo viem, je mojim bohatstvom.“
Anna Čunderlíková
Pani Ingrid, veru niet nad vyrovnanosť a spokojnosť. Ibaže túžba po majetku vie rozhádať rodiny. Jedna moja rovesníčka sa nevie dohodnú s neterou, problémom je spor o dedičstvo – starý dom. V rodine nastala patová situácia. Dom stojí chátra, nikto nemá z neho úžitok a predsa sa nedokážu dohodnúť.
Michaela Přibová
Děkuji za další zajímavou bajku. Děkuji. Pocit chtít stále víc nemám. To vede k nespokojenosti. Proč si kazit poslední leta svého života.
Ingrid Hřebíčková
Naštěstí nemám potřebu chtít stále víc a víc, dokáži se naprosto spokojit s tím, co mám. Je to úžasný pocit, nic člověka netrápí, nesužuje mě honba za ničím. Člověk tak snáze dojde ke spokojenosti. Děkuji Aničko za další skvělou bajku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Ohlednutí za právě skončenou olympiádou. To je téma vědomostního kvízu tohoto týdne.