Ztráta potřeby
Ilustrační foto: Pixabay

Ztráta potřeby

13. 3. 2026

Járo, už to nemožu vydržet.
Tak to pusť.
Ale já v tom nechci sedět celé odpoledne.
To máš fuk.

Dnes vám představím
  knihu jiného žánru.
  Bude to Stařec
  a moře.

Járo, teče mi to po noze.
Tak to nech téct. A neruš.
Poslouchám.
Má hluboký hlas. 

Nasládlý pach
   mísí se s příběhem.
   Je to tu všude.
   I ve zdech.

Kdeže jsou teď
myšlenky na pomník.

Moje poezie
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Dokonalá návaznost. Tvrdá realita. Počin se vším všudy... :-)
Ingrid Hřebíčková
Probůh, to mě ani ve snu nenapadlo. Já taky viděla jen Hamingwaye a jeho Stařec a moře. Dík za tak tvrdou, až příliš realistickou báseň. A to myslím upřímně, báseň je chytrá a má pointu.
Michaela Přibová
Zdeňku a Danielo, dík za vysvětlení. Člověku zamrazí v zádech. Brala jsem tu báseň jako samotnou, proto jsem hledala asociaci se Starcem a moře. Děkuji vám oběma.
Daniela Lender Chaloupková
Zdeňku, verše velice oceňuji. Kdyby to šlo, dala bych jim i více ***. Někteří z nás ty pomníky rádi staví, zejména sami sobě, a nedochází jim (nám?), že vše je pomíjivé ... Moc děkuji ..
Daniela Lender Chaloupková
Dovolím si reagovat na níže uvedené příspěvky. Míšo, podle mne jsou verše určitou asociací na redakční článek z 26. ledna letošního roku. Pojednával o aktivitách v různých zařízeních pro seniory - včetně předčítání (proto ten Stařec a moře). Členka redakce v článku popisovala zkušenost, že leckde jsou senioři k různým aktivitám "nuceni", ať už rodinou či personálem. Zdeněk P. tehdy do diskuze psal, že v podobném zařízení pracoval a má s tím zkušenosti. Neblahé. Já bohužel také. Proto mne tato spojitost ihned napadla.
Zdeněk Pokorný
Je to poslední díl triptychu o muži, který touží po uznání, po pomníku. Dostane ho, ale za cenu ztráty vlastní duše. Nakonec i pomník je odstěhován do skladu a i on sám končí ve skladu. Konec je realistický až naturalistický v Domově důchodců, kde poslouchá předčítání knih.
Michaela Přibová
Vnímám jen chátrajícího muže s dřívější touhou. Ale spojitost se Starcem a mořem ne. Ani myšlenku.
Michaela Přibová
Zdeňku, omlouvám se, ale já tomu nerozumím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

Tento týden si dáme něco dobrého. Vědomostní kvíz totiž tentokrát bude o jídle! Tak dobrou chuť!