Rýmařov, město Turistické známky
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Rýmařov, město Turistické známky

8. 2. 2026

Únor bílý pole sílí a po těch polích se celé únorové dny válí mlha, slunko nevykoukne zpod šedé klenby a doma se musí celé dny svítit. A tak i malý výlet, který nás vytrhne z této šedi únorových dní, je vítaný.

Měli jsme už od prosince minulého roku v plánu uskutečnit výlet do Rýmařova, města, o němž první písemná zmínka pochází z roku 1351 jako o farnosti litomyšlského biskupství. V současnosti zde žije asi 7800 obyvatel.

My však nemáme v úmyslu v tomto zamračeném a mlhou opředeném dni objevovat krásu města samotného, máme jiný a také jediný cíl. Návštěvu fotografické výstavy Černobílé valéry ve Středisku volného času Rýmařov. Středisko stojí na strategickém místě, a to v bezprostřední blízkosti autobusového nádraží.

Náš cíl byl naplněn, prohlédli jsme si dostatečně vystavené fotografie, vše jsem zdokumentovala a začali jsme přemýšlet, kam půjdeme naplnit hladové žaludky.

Dostali jsme tip na Restauraci a kavárnu Turistické známky. Sice to znělo poněkud podivně, ale řekli jsme si, proč ne?! A dobře jsme udělali.

Vešli jsme do rozlehlé budovy, před níž trůní jako poutač velká Turistická známka. Myslím, že se už každý z nás při svých toulkách s tím malým dřevěným kolečkem, který je přímo fenoménem turistiky stejně jako naše značení turistických cest, někdy setkal. A možná mnozí z nás si Turistické známky vozí ze svých výletů a putování.

Ale věděli jste, že se Turistická známka „narodila“ právě v Jeseníkách? Stalo se tak v roce 1997, původně určená pro hru na skautském táboře. Úplně ta první známka No. 1 s obrázkem nejvyšší hory Moravy - Praděd, však nevznikla v Rýmařově, ale v Malé Morávce v garáži rodinného domu. Z Malé Morávky totiž pochází majitel společnosti Turistické známky s.r.o. pan David Holub.

První vyrobené známky roznesl po horských střediscích Jeseníků v batohu a pěšky, vzdálenější místa však už nešlo obcházet pěšky a tehdy se při stopování setkal s Láďou Šínem, se kterým se znal z rýmařovského skautského střediska. Slovo dalo slovo a začali podnikat spolu, objížděli republiku a přesvědčovali lidi o svém snu.

Dnes sídlí společnost Turistické známky s.r.o. v historické budově rýmařovského gymnázia, v přízemí najdete Návštěvnické centrum, kavárnu a restauraci. V patře jsou potom provozní a výrobní prostory.

Při vstupu do Návštěvnického centra se vám skutečně při pohledu na vystavené množství malých dřevěných koleček, které jsou vyráběny z dřeva českého národního stromu – lípy, zatají dech. Připadáte si jak Alenka v říši divů.

Najdete zde spoustu turistických cílů a pokud vám náhodou chybí nějaké to kolečko z vašich toulek a doložíte, že jste tam opravdu byli, sbírku si můžete právě zde doplnit.

Víte, že...
...turistické známky jsou první a původní hrou se suvenýry, tato hra se již nehraje jen v ČR, ale i v Polsku, Maďarsku, na Slovensku a jinde
... jen v České republice hraje sběratelskou hru na 50 tisíc turistů, kteří mají své profily na www.turisticke-znamky.cz
...turistické známky mluví, pomocí QR kódu Vám odvypráví váš mobilní telefon příběh Turistického známkového místa
... v roce 2022 existovalo již 2790 Turistických známek

Veškeré další informace najdete na www.turisticke-znamky.cz.

Historie firmy je mladá a velmi živá, nejtěžším rokem byl rok 2020, všechna Turistická známková místa byla v důsledku pandemie covidu uzavřená. Lidé ve firmě však nekapitulují. Firma se stěhuje do nynějšího sídla v Rýmařově do budovy bývalého gymnázia, probíhající rekonstrukce musela být z finančních důvodů pozastavena. Nevzdali to. V roce 2021 navzdory pandemii a všem těžkostem otevírají kavárnu a tak s vůni dřeva se míchá vůně kávy. A za necelý rok otevírají Restauraci Turistických známek. A tam nakonec směřovaly i naše kroky. Za dobrým jídlem, milou a vstřícnou obsluhou a za pocitem, že jsme zde vítáni.

A vítaný je každý návštěvník ať už turista a nebo milovník dobré kávy a jídla.

Neplánovaný a nečekaný druhý cíl našeho výletu do města Rýmařov neměl chybu. Nyní si při pohledu na každou Turistickou známku vybavím příběh jejího vzniku a hlavně pracovité lidi, kteří dokázali splnit si svůj sen.

Fotografie byly pořízeny s laskavým svolením majitele společnosti.

cestování Jeseníky turistika
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Moc hezká pozvánka na místo, které neznám. Už to ale nestihnu. Díky, paní Valeriánová.
Alena Vávrová
Nejprve moje srdečné blahopřání k umistění v soutěži a zároveň dík za sdílení zážitků z návštěvy města Rýmařov a info o jeho spojenií s Turistickou známkou. Neměla jsem o tom tušení.
Martina Růžičková
Eleno, je skvělé, že váš výlet do Rýmařova byl nečekaně obohacen o zážitky z Návštěvnického centra Turistické známky. O tom, že vznikla v Jeseníkách, jsem věděla, ale podrobnosti jsem neznala. Proto děkuji za zajímavé informace a fotky. Firmě přeji, aby překonala všechny těžkosti, zaslouží si to. Tobě ještě jednou blahopřeji k prvnímu místu v Černobílých valérech a děkuji za zdokumentování výstavy.
Marie Novotná
Gratuluji k 1.místu . Turistické známky jsou k vidění snad na každé pamětihodnosti. Tento popis vzniku jsem neznala . Hezky jste si užili den.
Květuše Pinkasová
Moc hezký poutavý článek ♥ Mé kroky Rýmařovem by určitě mířily taky v první řadě na výstavu černobílých fotografii a radosti z Tvého prvenství a fota Martinky ♥ Líbí se mi, že nejen ráda vnímavě zachycuješ i obyčejnosti ale dotáhneš tu krásu dokonce, k radosti ke zhlédnutí širší veřejnosti ♥ Naše turistické trasy Českem vždy obohatíme poznáním, které se nám nabízí a takové občerstvení Turistická známka bychom také neminuli♥ Určitě by mi přibylo i razítko v putovníčku ♥
Daniela Řeřichová
Eleno, hezky jsem si početla o nečekaně příjemném propojení dvou krásných akcí, navíc doplněném tvými skvělými fotografiemi. Gratuluji k tvému zaslouženému ocenění v soutěži. O turistických známkách jsem sice věděla, ale tenhle příběh jsem neznala. Připomněl mi, že když je člověk opravdu přesvědčený o smyslu toho, co dělá, dokáže překonat mnohé překážky. A vlastně to dobře zapadá i do dnešního významného dne pro českou olympijskou výpravu: bez zdravého sebevědomí, píle, úsilí a širší podpory by naši sportovci nestáli na stupních vítězů.
Alena Tollarová
Eleno, vím, jak obtížné pro Tebe je dostat se z domova, proto Ti tento výlet ze srdce přeji. Zapomněla jsi zmínit, že Tvoje účast na soutěži byla korunována úspěchem a Tvojí fotografii 1. místo sluší. Mám radost, že uspěla i další íčkařka Martina a její fotografie na výstavě také visí. Fenomém turistické známky byl třešničkou na dortu vašeho výletu. Já je sice nesbírám, ale v rodině "sběrače" máme. Dobrá věc si zaslouží prezentaci a Ty ses jí zhostila na jedničku.
Marie Měchurová
I já děkuju za článek. Už jsem zjistila spojení to Rýmařova. Od nás je to jen něco přes dvě hodiny. Tak, jak se rozjaří, vyrazíme na výstavu.
Libuše Heulerová
Elen, zajímavý článek a taky tip na výlet...dík!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Přes silnice, řeky, údolí. Kamenné, dřevěné, betonové. Známé i méně známé. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne jsou "Mosty"