Co se dá dělat v dlouhých zimních večerech?
Všechny fotografie: Z osobního archivu Marie Ženatové

Co se dá dělat v dlouhých zimních večerech?

14. 1. 2026

Jak vidíte na mém prvním snímku - v dlouhých zimních večerech se dají dělat i velmi zajímavé ruční práce.

Nemluvila bych pravdu, že tuto náročnou tapiserii jsem vytvářela jen po večerech. Bylo to v mém mládí, a protože potřeba materiálu na tento obrazec musela být třikrát delší, tak jsem vždy musela začínat tím, že jsem stála, nebo spíš balancovala na stole a židli. Začátek obrazce jsem měla připevněný až někde u stropu a ruce neustále nahoře. Byla to velmi náročná tapiserie a dělala jsem ji spíš jako dárky, třeba k promoci a podobně. Ale jinak v zimních večerech jsem pro širší rodinku hodně šila, háčkovala, pletla i vyšívala. Této práci jsem učila i svoje děti, mnohá vnoučátka a dokonce jsem i nějakou dobu vedla koužek ručních prací.

Musím přiznat, že jsem nejraději vytvářela i šila různé hračky pro děti a vnoučátka - snad nejvíc se mi podařila ušít větší "Perníková chaloupka", která měla i okna, dveře a místo perníčků jsem našila na střechu mnoho různobarevných knoflíčků. Bylo to skutečně velmi zajímavé. Bohužel jsem tehdy neměla fotoaparát. V minulé době jsem dokonce i jednou vyhrála v časopise Praktická žena první cenu. Ovšem toto všechno už bylo před mnoha a mnoha lety.

Nedávno se mne zeptala jedna vnučka. "Babičko, čím se teď bavíš?"

Pravdivě jsem jí odpověděla, že když padá sníh, tak ho chodím často odhazovat z chodníku a jinak při televizi pletu ty nejobyčejnější teplé ponožky, a to jen pro sebe. Nic jiného už ve svém věku nesvedu. Ptáte se proč? Zhoršil se mi zrak, na čtení mám už brýle s 3,5 dioptriemi a také moje ruce už nejsou tak hbité a dovedné.

Dříve jsem také pletla ponožky - dobře vyplétala paty a špičky, teď pletu ze zbytků vln jen hladce obyčejný obdélník, který pak sešiji k obě a nechám tam jen otvor pro "vlez nohy" - někdo by mohl s humorem říct - práce jak pro "negramotné".

Ale co dělám úplně nejraději? Když je hezký večer a já se jdu projít se svým foťáčkem a dokáži si tu občasnou, ale velmi vzácnou sněhobílou krásu zachytit. ♥

aktivní senioři domácnost hobby
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Hezká tapiserie a svetřík taktéž. Také mám ráda ruční práce, vyzkoušela jsem také ledasco od svého mládí. Vyšívala jsem, pletla, háčkovala, z mýdla tvořila košíčky, v současné době převážně tvořím papírovou krajku. Děti v dnešní době mají zcela odlišné záliby, než měla naše generace. Dnes u dětí převažují mobily, tablety a virtuální hry. Na ruční práce nemají ani pomyšlení. Článek se mě líbí.
Blanka Lazarová
Je škoda, že dnes už málokteré děti pletou, šijí, háčkují apod. Už to v dnešní přetechnizované době není pro ně tak atraktivní a lákavé. No, co už. Ale nějací fajnšmekři se snad ještě najdou. :-)
Marie Ženatová
Děkuji vám všem ze srdce za dobrá slova ♥ Pro Zdeničku J. - i já jsem dříve šila téměř všechno pro sebe i ostatní. Půjčovala jsem si v knihovně časopis Burda a vytáhla vždy potřebný střih buď sama, nebo mi to udělala dcera. Látky jsem si kupovala v partiové prodejně, takže jsem se všichni oblékali velice levně, šila jsem všem i oteplovací soupravy na lyžování i lehké bundy na běžky a pletených věcí bylo také mnoho. Ale to už je moc a moc dávno, dnes už bych to nesvedla...
Soňa Prachfeldová
Maruško, klobouk dolů za takové nádherné ruční práce, i to pletení ponožek je kumšt a co to zabere času, někdo umí, někdo ne, ty ano.
Alena Velková
Odivuji tatko šikovné lidi, já mám bohužel obě ruce levé :-)
Zdenka Jírová
Nádherná tapiserie, ještě jsem podobnou neviděla. Maminka mě naučila již v dětství ručním pracím pletení, háčkování, vyšívání i šití na stroji. Vše jsem v životě upotřebila a měla jsem to ráda. Nyní už toho moc neudělám, mám 6 dioptrií, tak jen jednoduché opravy nebo jednoduché pletení. Dříve jsem si šila téměř všechno pro sebe a mé dcery - šaty i do tanečních , plesů, dokonce jsem ušila i svatební šaty. Svetry ni nepočítám. také jsem ráda vyšívala, jeden ubrus s cibulákovým motivem mám ještě schovaný.
Martina Růžičková
Paní Marie, vaše tapiserie je opravdové umělecké dílo. Ta knoflíková "Perníková chaloupka" musela být úžasná. Bezvadný nápad. Přeji vám hodně radosti z fotografování i z pletení těch zjednodušených ponožek. Určitě zahřejí nejen nohy, ale i srdíčko toho, komu je dáte. A to je nejdůležitější. :-)
Helena Přibilová
Paní Maruško, jste velmi šikovná na ruční práce. Sama se zabývám textilní tvorbou, takže vím, kolik je třeba jí věnovat pečlivosti a trpělivosti. A stejně tak jako Vy i já obdivuji zimní kouzlení.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Marie, děkuji za moc pěkné pohodové počtení i fotografie. Svetr vypadá hřejivě, figurky mazlivě a sněhová zátiší pohádkově :-))
Ingrid Hřebíčková
Já co se teď učím cizí jazyky, tak pomalu nevím, kde mi hlava stojí. Vypadá to, že čas vystačí pouze na práci v domácnosti a íčko. Ještě knížky chci určitě číst a víc už nezvládnu. Mám z toho takové napětí, že musím ( i kdybych nechtěla, naštěstí chci) cvičit jógu. Děkuji za hezký článek. Umíte paní Marie nádherné věci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Tento týden si ve vědomostnéím kvízu můžete vyzkoušet, jak dobře znáte české herečky a herce.