Pokud nebudu muset, tak do domova důchodců nechci
Ilustrační foto: Pikwizard

Pokud nebudu muset, tak do domova důchodců nechci

11. 1. 2026

Po letech vzpomínám na slova mého dědy, který tehdy slavil devadesátku v domově důchodců: „Pokud trefíš domů a dojdeš na záchod, tak se té instituci vyhni."

"Nemůžeš si tam dělat, co chceš. Je tam řád a musíš poslouchat. Nic není podle tebe a organizují ti život. Každou chvíli někdo umře a já pohřby nesnáším. Je nás tu mnoho, takže si lezeme na nervy. Někteří si nesednou, jsou tu neustále hádky. Snídat bych chtěl sám, nikoliv v jídelně.“ Vzpomínal na svůj klid ve svém domečku a dílně, kde ještě ve vysokém věku vyráběl potřebné věci pro lidi.

Vím, že dnes jsou již modernější domovy seniorů. Mají své pokoje nebo byty. Já bych se, pokud se dovedu o sebe postarat a nebudu manželce a rodině na obtíž, raději dožil ve známém prostředí. Roli hrají také finance. Domovy důchodců, Alzheimer Home a další sociální služby, to je dnes velký byznys. Lidstvo stárne a poptávka převyšuje nabídku. Hlavně pro soukromé podnikatele je to stálý jistý zisk s minimálním rizikem. Mnohdy lidem na zaplacení služeb ani nestačí důchod a to mizerné kapesné chtěla minulá vláda ještě zrušit. Na internetu mě pobavila jedna paní, která z domova důchodců odešla a najala si byt. Výsledek byl ten, že po zaplacení nájmu a nákladů na život jí ještě polovina důchodu zůstala, za kterou si dnes užívá. Nemám zájem podporovat někomu toto „výnosné podnikání“! Samozřejmě, když je to nezbytné, tak ty předražené peníze dáte, stejně jako za zuby, když vás bolí.

Můj dědeček o výše uvedené sociální zařízení nestál, ale nakonec přinucen okolnostmi tam skončil. Byl v devadesáti soběstačný, ale bez ženy se neuměl o sebe postarat. Ani čaj uvařit. Natož vyprat a uklidit. Bláhově si domníval, že život doklepe ve své chaloupce a truhlářské dílně, kde bude pracovat až do smrti.

Babička, jeho žena, zemřela mladá, v 63 letech, kdy se chystala na odpolední směnu do porodnice. Děda na jejím pohřbu si již vybíral z jejích kamarádek, vdov. Strašně mě tehdy naštval: „Líbí se Ti tetina Mařka? Mě ano. Má velká prsa.“ To sdělí mě, který svou babičku bezmezně miloval, tehdy sedmnáctiletému klukovi, který měl hlavu plnou ideálů. Proběhlo mi tehdy hlavou: „Zasraný dědku, babička ještě není přikryta hlínou, a ty si na jejím pohřbu již vybíráš konkubínu.“ Měl tehdy 64 let a byl muž ještě „při síle“. Mám skoro o deset let více než tehdy on, takže ho dnes chápu.

Dali se s Marií dohromady. Ona se k němu do chaloupky nastěhovala. Žili tam spolu spokojeni dalších deset let. „Teta“ mu vařila, uklízela, starala se o domácnost, on přinášel kromě důchodu peníze, které si vydělal a společně si je užívali. V osmdesátých letech minulého staletí bylo již při Národních výborech dovoleno drobné podnikání. Děda vyráběl ve své dílně umělecky tvarované kosiska a hrábě, které prodával. Byla po nich velká poptávka, takže vždy je na trzích všechny prodal. Jednou soused, který vyráběl košťata, byl nemocen, tak požádal dědu, aby mu je  zpeněžil. Přijel z trhu naštvaný: „Prokope, již to po mě nechtěj. Své zboží jsem měl pryč za hodinu a další tři jsem tam trčel s tvými metlami.“

Mařka měla nenažranou dceru, takže idylické soužití skončilo. Děda šel do nemocnice na běžnou operaci očí. Povídá matce: „Dědek tam chcípne a co ty z toho budeš mít? Léta kolem něho skáčeš a nakonec tě z chalupy jeho děti vyženou.“ Sebrali spořitelní knížku a polovinu úspor vybrali. Byla to tehdy zajímavá částka. Za týden se děda vrátil. Mařka pryč s penězi. Domek osiřel. Co teď? Neuměl se o sebe postarat. Na ženské zanevřel. Zbývalo jediné. Domov důchodců, kde mu poskytnou potřebnou péči. Strýc po známostech ho neprodleně sehnal a děda se do zařízení přestěhoval. Nebyl tam šťastný.

Blížila se mu devadesátka, ale stále za mnou dojížděl 100 km vlakem občas na víkendy. Ještě teď po letech mě manželka někdy kárá: „Zase jsi nechal ponožky jako tvůj děda u křesla v obýváku“! Pomalu se blížím do jeho věku, kdy nastoupil do domova důchodců. Samozřejmě o tom přemýšlím. Zatím tam nechci, ale neměl bych manželce a rodině za zlé, kdyby museli o mě celodenně pečovat, že by mě tam šoupli. Jen bych chtěl tam mít jednou týdně jejich návštěvu. Mám je totiž rád. Každý to má jinak. Někomu může jejich péče vyhovovat. Vyperou mu, uvaří, je mezi lidmi. Já bych si přál dožít doma.

Můj příběh rodina vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Vrabcová
Tak zase článek mimo mísu. Co je to za nesmysly. Souhlasit může pouze ten kdo neví o čem to je. Mám maminku 5 let v domově pro seniory. Pokoj má jednolůžkový, mohla si i některé zařízení dát vlastní. Na jídlo může chodit do jídelny, nebo jí ho přinesou na pokoj. Mají tam různé aktivit a akce, který se účastní kdo chce - žádná povinná účast není. Může na procházky ven, může na návštěvu k rodině na jak dlouho chce.Umírají tam lidi a je to samý pohřeb? Ale lidi umírají všude a nikdo nikoho nenutí chodit na pohřeb. Má tam kamarádky, povídají si, pijí spolu kávičku ............ Když chce společnost, vyhledá si ji a když chce být sama, je na pokoji a kouká na televizi nebo luští křížovky nebo si čte. Prostě dělá to, co v tu onu chvíli chce. Návštěvy jsou neomezené - můžu tam za mamkou přijet v 7 ráno i v 19 hodin večer. Poplatek je takový, že je dostupný téměř pro každého. Když má někdo důchod někdo nízký, platí tolik na kolik má, určitá částka mu musí zůstat pro osobní potřebu. Myslím si, že pro staroušky je lepší trávit čas v zařízení kde mají celý den co dělat, čeho se účastnit než sedět doma, koukat z okna a čekat až někdo z rodiny přijede. Takže nějaké "odložení" do domova pro seniory se nekoná. Mamka je tam moc spokojená a kolikrát když jí volám, tak mi řekne, že zrovna nemá čas, protože jsou s "holkama" tam a tam a dělají to a to. Takže ty neskysly si nechce a neděste lidi. Děkuji.
Marie Seitlová
Děkuji za pravdivý článek, vždy je lepší, když se postará rodina. Ale někdy to z různých důvodů nejde.
Daniela Lender Chaloupková
Děkuji za naprosto pravdivý článek. Nejlepší je, když se může postarat rodina. Vím a chápu, že to lecky nejde, ale v mnoha případech rodina nemá zájem, péče se řeší pečovatelkami, charitou apod. a později ,odložením' do domovů důchodců, LDN apod. Nikoho ovšem neodsuzuji, je to pouze můj názor a otázka svědomí a nikomu je nenutím. Jsem šťastná, že já se postarat dokázala. U sebe už to vyřešeno mám. Přeji všem - bez rozdílu - aby jim zdraví sloužilo co nejdéle, aby byli schopni se o sebe postarat a nemuseli se po letech starání se (mnohdy i obětování) o rodinu bát, jaké budou jejich poslední dny ....
Danka Rotyková
Pane Berko, už dlouho jsem nečetla tak pravdivý příběh týkající se obavy z života v zařízení pro seniory. Měli bychom tu poslední část života ukončit tam, kde je nám hezky, kde chceme alespoň občas být se svými blízkými, mít svůj domov a klid. Ten, kdo má raději soukromí, chce mít svůj řád a ne ten nařízený, ten toto nevymění za vyprané prádlo a jídlo, které se dá strávit. Jedině - když to už opravdu nejde, pak asi každý přijme pobyt v DS. Mám osobní zkušenost přes svou 95 letou maminku, která tam strávila celých 13 let. Naše nabídky nikdy nepřijala, asi byla příliš hrdá. Já bych to asi taky nesla těžce. I když se personál zařízení bude snažit, stejně může být člověk nešťastný. Moc bych si přála žít až do konce doma, jako všichni.
Soňa Prachfeldová
Komu by se tam chtělo. Ovšem když přijde naprostá bezmoc, tak asi jiné řešení není, bohužel.
Jan Zelenka
Mně se také do domova důchodců nechce. Pokud budu schopen se postarat o sebe a o byt, budu rád doma. Na jednu stranu se tam o člověka postarají, ale je to určitá ztráta svobody.
Zdeněk Pokorný
Článek je trpce pravdivý. Děkuji.
Olga Škopánová
Když se člověk sám o sebe nepostará tak jiné řešení není. Já i můj bratr tu situaci právě řešíme s naším otcem. Pečovatelky už pomalu přestávají stačit a teď co dál. Ono je jednoduché říct já do domova nechci a vy ostatní se starejte.
Jiří Dostal
:-) :-) "Cože? Nechce, když nebude muset? Vy nás ale zásobujete, pane Raška!" aneb Potěšení doktora Chocholouška :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Na horách konečně napadl sníh. A tak než zase roztaje, dáme si kvíz o nejoblíbenějším zimním sportu - lyžování.