Zážitek roku: Nedorozumění
Ilustrační foto: Freepik

Zážitek roku: Nedorozumění

2. 1. 2026

Na skoro poslední dny roku 2025 přijela dcera s vnučkou ze Švédska. Vlastně jsme se viděly na začátku roku a pak koncem roku. Byly jsme zvědavé na vnučku a na setkání jsme se těšily.

Vnučce budou tři roky a my si říkaly, že už si budeme povídat. V duchu jsem si plánovala, jak se jí budeme věnovat.

Vzala jsem knížku Pinocchia, že jí budu číst. Jenže když jsem začala číst, zjistila jsem, že malá Nikki téměř nerozumí. Tak jsem jí začala jen ukazovat obrázky a ona mi odpovídala švédsky. A tázala se. Já jsem ovšem vůbec nerozuměla. Byl to zoufalý pocit. Po celé dva dny komunikace vázla.

Také jsme spolu obalily šišku slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami do krmítka pro ptáčky. Vzala jsem si ji na klín a zkoušela s ní malovat. Hrála jsem jí na zobcovou flétnu lidové písničky a sestra Ingrid zpívala.   

Malá k nám však začala cítit nechuť a mračila se na nás. Mezi námi se vytvořila bariéra, dokonce propast. Prázdno.

Já jsem si vzpomněla na svůj dávný pobyt v Londýně u tety a strýčka. Bylo mi tehdy jedenáct let, tedy ještě malá holka, zasazená do cizího prostředí. Teta se strýčkem byli starší lidé, jako dnes my dvě se sestrou. Oni sice mluvili česky, avšak cizí jsme si byli také. Nedokázala jsem si zvlášť k tetě najít vřelý vztah.

Když dcera s malou odjížděly, Nikki nám sotva zamávala. A já jsem se najednou v myšlenkách viděla v tetě, která se marně snažila se mnou sblížit. Pocítila jsem stud a lítost, že jsem kdysi nebyla vstřícnější a otevřenější.

Jednou nám táta při svých monolozích řekl: „To se ti všechno v životě vrátí, i slova, o kterých už ani nevíš, žes je řekla.“

Tak nevím, jestli mu mám dát za pravdu.

Poslední soutěž 2025 rodina vnoučata
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Michaelo, musím dát vašemu tatínkovi zapravdu. Vyslovil jen svoji zkušenost, kterou jste vy zřejmě zažila se svou vnučkou, když jste si uvědomila, že jste se kdysi chovala také málo vstřícně ke své tetě. Tím se rozhodně nemusíte trápit, to není odplata, ale jen zkušenost, která vede k uvědomění a duchovnímu růstu. Jsme duchovní bytosti, i když si toho většinou nejsme vědomi. V lidském těle se na to snadno zapomíná. I vnučka roste, nejen fyzicky.
Stanislava Honcová
Dlouho jsem nic nekomentovala, ale tenhle článek mne vzal za srdce. Věřím ( a moc bych Vám to přála ), že se ještě může situace změnit, když na tom bude zúčastněným záležet. Já mám vnučky v USA. Dcera na ně mluví jen česky, i když jí holky ( pro mne pochopitelně ) většinou odpovídají anglicky. Když začínaly pobírat rozum, táta ( Američan ) jim vysvětlil, že čeština je jejich rodný jazyk ( holky mají občanství USA i ČR ) a že je důležité jazyk umět a používat ho. Asi nikdy v životě nezapomenu na setkání s tou starší, když jí byly necelé tři roky a přijela ( kvůli narození sestřičky ) po roční pauze. Bála jsem se, že kontakt bude těžké navázat, ale opak byl pravdou. Nadšení v očích, které s obdivem říkaly: "Tak Ty jsi ta moje babička"? Spousta lásky. Uvědomila jsem si, že za tím bylo mnoho hodin "pohádek o babičce, která žije za devatero horami a moři", které dcera Malvínce asi vypravovala. Čas letí. Letos už se hlásí na univerzitu. A přiznávám, že mne dojalo, když mi vypravovala, že na přihlášce byl dotaz: "Čím jste výjimečná?" její odpověď byla: "Umím dobře česky a babička v Čechách mne naučila šít".
Daniela Lender Chaloupková
Míšo, kratince jsme se tohoto problému dotkly na setkání. Nejsem typ, který by vyzvídal nebo poskytoval nevyžádané rady. Zmíním tedy svou osobní zkušenost. Žijí-li naši potomci v cizině a mají dítě nebo děti, je potřeba, aby na ně a s nimi hodně a pravidelně mluvili rodnou řečí, v našem případě tedy česky. Prohlížení fotografií z dětství, nás jako maminek a jich jako malých dětí ve věku těch svých současných, vzpomínání na různé lumpárničky, s nimiž nás zlobili, výlety, školní zážitky atd. atd. Aby si vnoučata učinila jakousi představu a pomyslnou vazbu na nás jako prarodiče a rodnou zemi své matky nebo otce. Při osobním setkání na dítě "netlačit", nechat ho rozkoukat, ono přijde samo. Vinu si rozhodně nedávej, studu a lítosti se nepoddávej, a slovům svého otce za pravdu nedávej. Více možná někdy osobně.
Zuzana Pivcová
Míšo, rozhodující asi je, jak u nich mluví doma. Já mám bývalou kolegyni, jejíž syn se oženil do Finska, má tam rodinu. Matka je Finka, s dětmi mluví finsky, otec s nimi mluví zásadně česky. manželé se baví anglicky, děti mezi sebou doma finsky. Je to směsice jazyků. Ale když přijede babička z Budějovic s vnučkou, což je několikrát do roka, tak kdo může, mluví česky, právě tak, jako když finské děti jedou sem. Moc se mi to zamlouvá. Věřím, že si Tvá vnučka trochu později také češtinu osvojí.
Daniela Řeřichová
Míšo, chápu že jsi smutná, náš život je hlavně o představách... Pro tříleté dítě je to moc nových vjemů. Pokud budete víc v kontaktu, tak to bude jiné. Děti jsou nevyzpytatelné. Mám v tomto věku praneteř (mluví německy) a vyženěnou pravnučku (mluví česky) a používám především nonverbální komunikaci. To funguje. Neboj, to se srovná. :-)
Jan Zelenka
Život v cizině dokáže rodiny, bohužel, vzájemně odcizit.
Anna Potůčková
Míšo je to určitě těžké pro Tebe i vnučku. Vnučka je malá, navíc chybí častý kontakt a pak v tom je háček. Vše se může změnit během dalšího zejména rozumového vývoje vnučky. V Tobě chyba nebude, v tom bud klidná a netrap se tím.
Dana Straková
U syna, to jsem byla ještě mladá, jsem to tolik neřešila, ale vnuka bych byla bývala nejradši roztrhla... No a za čas ho to přešlo. Ale potom nás ještě čekala puberta, násobená rozchodem jeho rodičů a střídavou péčí a "výchovou" z jedné strany synovou druhou manželkou která sice perfektně zvládá výcvik koní, ale pro cizí dítě jí trochu chyběl nadhled a empatie a z druhé strany často se střídajícími partnery jeho matky... Tak nezoufej a doufej, určitě bude líp.
Dana Straková
Míšo, nebuď z toho smutná. Nikki bude zřejmě právě v období vzdoru, kdy děti kolem tří let zkouší, co si mohou dovolit. U nás jsme sice všichni mluvili stejnou řečí, ale domluva taky nebyla jednoduchá. Z milého chlapečka se nám najednou stal protivný spratek a mně připadalo, že to nikdy neskončí.
Soňa Prachfeldová
Míšo, nebuď smutná. Vnučka je ještě moc malá, častý osobní kontakt není, tak není divu. Netrap se, za to nemůže nikdo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 1. týden

Co se událo v roce 2025 v Česku či ve světě? Právě o tom bude kvíz v týdnu, kdy se překlápí rok 2025 do roku 2026.