Ladovy Vánoce na Mariánském náměstí
Všechny fotografie: Věra Ježková

Ladovy Vánoce na Mariánském náměstí

17. 12. 2025

Do předvánoční nálady jsem pro vás připravila ještě jednu fotoreportáž, a to z vánočních trhů na Mariánském náměstí. Letošní trhy se nesou v duchu Ladových Vánoc. Na rozdíl od Staroměstského náměstí, které se rozkládá v sousedství, mají výrazně klidnější atmosféru. Potrvají do Tří králů.

Klementinum

Magistrát hl. m. Prahy

Na Mariánském náměstí se nacházejí čtyři významné budovy: Klementinum (Národní knihovna ČR), Nová radnice (Magistrát hlavního města Prahy), hlavní budova Městské knihovny a Clam-Gallasův palác.

Clam-Gallasův palác

Návštěvníky jistě upoutá venkovní výstava Ladových zimních ilustrací a velká vitrína s předměty připomínajícími Ladův život a dílo (na pozadí Městské knihovny).

V modrém stánku, nazvaném Náš Ježíšek, je možné napsat svá přání Ježíškovi. Ve zlatém kole je nápis: Dárky odpradávna nosí náš Ježíšek.

Součástí trhů jsou stánky neziskových a příspěvkových organizací a chráněných dílen. Zakoupit zde lze různé rukodělné výrobky a občerstvení. Na víkendy je připraven bohatý doprovodný program.

Zdroj: https://praha.eu/ladovy-vanoce-na-marianskem

kultura města a obce Praha výtvarné umění
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Věro, hezké pozvání na Mariánské náměstí! Ladovy obrázky mám také moc ráda. Když jsem byla malá, tak jsme na Vánoce stavěli papírový Ladův betlém.
Jan Zelenka
Věrko, díky za tvé články a obrázky z výstav. Jsou perfektní. Lada je klasika. Ten se neomrzí.
Irena Mertová
Když není sníh v ulicích, tak aspoň na Ladových obrázcích... :-).
Blanka Lazarová
Ivo a Danielo, taky mám slabost pro Ladu. Posílala jsem a posílám úplně obyčejné pohlednice od Lady, které mají v papírnictví asi 150 m od mého bydliště. A na Mariánském náměstí by se mi určitě líbilo víc než na Staromáku. :-)
Alena Tollarová
To je pěkné :)
Daniela Řeřichová
Je to milá výstava, vybízející k zastavení. Pro mne má i osobní nádech. Když můj muž režíroval Švejka, potřeboval souhlas majitelů autorských práv, a tak jsme poprvé propojili vnuka Jaroslava Haška Richarda s vnukem Josefa Lady Jozífkem. S tím si každoročně vyměňujeme ladovské novoročenky a jsem zvána na jejich akce.
Iva Bendová
Děkuji, Věrko, i za pana Ladu :-) Když jsem ještě v minulosti vybírala na poslání pohlednice k Vánocům, tak Ladovy obrázky, mám je moc ráda /viz můj "Předzimni sen"... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Zvyky a tradice před vánočními svátky v Česku i ve světě. Tento týden vás čeká "adventní" kvíz.