Duše vášně u cesty
FOTO: Iva Bendová, 7.11. 2025, Havířov

Duše vášně u cesty

21. 11. 2025

Bylo to jednoho nedávného krásného listopadového slunečného pátečního dne, když jsem se rozhodla vystoupat na nejvyšší bod našeho města - Bludovický kopec, a zkusit udělat nějaké zajímavé záběry na obě strany z údajných 347 m n.m.

Při procházení přes přechod kruhového objezdu na vrcholu jsem ještě netušila, jak mě toto místo vzápětí hluboce a bolestně osloví a navždy zůstane mementem, jak může vášeň člověka, mladého člověka, zahubit.

Po chvíli chůze poměrně nově zbudovaným chodníkem podél významné komunikace v regionu – mezinárodního tahu, vedoucího Havířovem přes Těrlicko do Českého Těšína - hraničního města s Polskem, mě v trávě zaujala pamětní destička s fotografií sympatického mladého muže. Hlavně tedy ta fotka. Nejprve se srdce zachvělo, tušíc oběť dopravní nehody, a teprve vzápětí luštil mozek skrze oči text. Cizí jméno, zřejmě hodně z daleka, divné… Aha, je tu uvedeno „Northern Ireland.“ To je tak 2 000 km, hrubým odhadem. Ale vzdálenost už není v dnešní době problém. Vyfotím si to, snad mi jeho duše promine, a zkusím doma googlit.

Po chvíli pátrání, kdy mě uvedené jméno nejprve zavedlo k vícero jeho nositelům, ovšem s jiným ročníkem narození, se na mě z dávnější minulosti vynořil článek z našeho regionu se smutným názvem: „Tragédie na Kahanci: Irský závodník v nemocnici zemřel“ a úvodní text: „Havířov - Tragédie poznamenala motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec, které se jedou o tomto víkendu. Dvaačtyřicetiletý Ir Adrian McFarland, který v sobotu odpoledne havaroval na vrcholu Bludovického kopce, podlehl rozsáhlým vnitřním zraněním.“

Článek pokračuje: „Sobotní kvalifikační jízdy provázela poměrně slušná divácká návštěva. Závodům přálo počasí a až na malý časový skluz nic nenasvědčovalo tomu, že je může něco pokazit.

Ani havárie nevypadala tak hrůzostrašně. Závodník se dokonce chtěl i v průběhu ošetřování zvedat, ale pořadatelé a zdravotníci mu v tom bránili. Na místě ho zafixovali s podezřením na skrytá zranění a záchranka ho okamžitě převezla do nemocnice.

Organizátoři udělali pro zajištění bezpečnosti maximum. Právě v místě nešťastné nehody dokonce letos poprvé použili dřevěné chrániče obrubníků, aby o ně jezdci nemohli zavadit. Na bezpečný průběh po celou dobu dohlíželi traťoví komisaři a každou jízdu i opakované rozjíždění tréninku zahajoval tzv. safety car, který trať uzavřel.“

„Aby život nebyl jen smutný a jednotvárný, oč více vášní než rozumu dal Jupiter lidem… a mimoto odkázal rozum do těsné komůrky v hlavě, zatímco celou zbývající tělesnou schránku dal napospas bouřlivým vášním.“ Erasmus Rotterdamský (1466 – 1536)

Hladím tvou duši plnou vášně, milý Adriane, stihl jsi i tak zažít, co málokdo. Příště vezmu s sebou svíčku, dvě už tam pro Tebe byly. Jenom dvě? Tímto místem obvykle projíždí, včetně mě až do toho dne, většina lidí autem nebo autobusem a mnozí z nich možná nemají o tomto nenápadném památníčku v trávě u cesty ani potuchy. Navíc působí poměrně nově.

Použity úryvky z článku „deníku.cz“ Libora Běčáka z 27.8.2011.

motorismus nehoda
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Vždy je moc smutné, když odejde člověk navěky, ať starý, či mladý. Je dojemné, když vše u pomníčku zastaví cizí lidé a podumají nad jeho osudem. U nás v zatáčce zahynul v autě mladý řidič, v rychlosti vletěl přímo do stromu. Je to asi 4 roky a denně sem jezdí jeho maminka, někdy s její maminkou, babičkou a mně srdce bolí, když je vidím. Takový mladý, krásný kluk. Proč?
František Matoušek
Bohužel, sport nepřináší jenom radost a štěstí, ale také tragedie viz. https://moravskoslezsky.denik.cz/nehody/tragedie_kahanec_zavody20110827.html
Iva Bendová
I tak to je, Ali Toll.
Alena Tollarová
Pomníčků u silnic bohužel každý rok přibývá. Motocyklový závodník jistě musí počítat s možností nehody až s tragickým koncem. Kdyby se bál, nemohl by závodit. A v skrytu duše věří, že jemu se nic nestane. A pak přijde osudová vteřina ...
Zdenka Jírová
Pověstné olympijské rčení "Dál a výš" není pro každého, při jejich plnění se lidé mnohdy přeceňují a nedbají na svou bezpečnost. Škoda každého života, zvláště mladého.
Iva Bendová
Ad 18:55 - je to tak.
Jan Zelenka
Smutné, ale i takový je život.
Jiří Buzický
Každý umře! Někdo život " jalově přežije" a umře v proleželé posteli, někdo život naplno prožije a umře s "botami na nohách". Zemřel při tom, co měl rád a pro co žil. A určitě prožil, zažil a poznal za těch čtyřicet let více, než jiný za osmdesát. A jel sám za sebe a osud měl ve svých rukách. Na silnicích umírají davy lidí. A mnozí vinou cizích nezodpovědných řidičů bez vlastního ovlivnění. A to je horší.
Jana Šenbergerová
Hezká vzpomínka na smutnou událost.
Anna Potůčková
Smutný článek, ale takových různých případů z různorodých sportů je nespočet. Zbytečné riskování, zbytečná honba za rekordy a slávou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 47. týden

Tento týden nahlédnete do světa zvířat. Možná se prostřednictvím tohoto kvízu dozvíte o zvířatech něco, co jste nevěděli. Nebude to lehký kvíz...