Kdo se bojí klasiky – Lvíče
Marie Drahokoupilová a Jan Kačer během natáčení filmu Flirt se slečnou Stříbrnou. FOTO: Jan Kuděla, ČTK

Kdo se bojí klasiky – Lvíče

16. 11. 2025

Píši Vám Karino, a nevím, zda jste živa, tak k Vám pro jistotu vyplouvám… Kdo neznal verše Sedmé elegie Jiřího Ortena, věnované tajemné a nádherné Karině, jeho famme fatale, tak o nich začal přemýšlet po té, co si, stejně jako já, znovu přečetl Škvoreckého knihu Lvíče.

Nenápadnou knihu schovanou mezi Zbabělci a desítkami dalších, ale pro mě prvním a zásadním, dosud nepřekonaným setkáním s Josefem Škvoreckým.

Lvíče je o všem. O době raných šedesátých let, kdy už se mnohé mohlo, ale pozor, ne až tak moc… O statečnosti, zarputilosti, ale i komičnosti  těch, co chtěli něco změnit, a hlavně o těch, co chtěli jen tak proplouvat, O posedlosti, která by se jindy a jinde  mohla nazvat láskou, ale zde tedy rozhodně ne, alespoň já to tak cítím.

O vztazích mezi kolegy, o hodnotách, které všichni vlastně známe, ale jen těžko a zřídka jsme ochotni  je pojmenovat, natož za ně bojovat. Takže je nám trochu hanba, hanba za nás samé. A také si stále nejsme jistí, co je správné, jestli se vlastně ve všem jen nemýlíme…  

Kdo Lvíče četl, dá mi za pravdu, koho minulo, vřele doporučuji. A k tomu si dopřejte jako bonus film z roku 1969 - Flirt se slečnou Stříbrnou. A žádné  komentáře typu: „knížka je lepší nebo film se mi líbil víc.“ Dokonalé je přečíst si knihu a pak vidět film. Jan Kačer je ztělesněním Škvoreckého hrdiny a Marie Drahokoupilová sice fyzicky neodpovídá předloze, ale rozhodně je krásná a tajemná a tak to má být. 

Pokud tedy Luboš Pospíšil zpívá, což je bonus č. 2  :

Už vyplouvám k Vám, Karino
do rána zbývá jen sto roků samoty
už vyplouvám k Vám, Karino
odsouzen k životu zní výrok poroty…

Co k tomu dodat? Orten ani Škvorecký by to nenapsali lépe.

film knihy kultura
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Moc děkuji, připomněla jste mi jednu z mých v mládí nejoblíbenějších milostných básní, což byl Taťánin dopis Oněginovi a Orten - Píšu Vám, Karino, a nevím, zda jste živa, zda nejste zrovna tam, kde .....
Ingrid Hřebíčková
Jarko díky, za tři neděle jdu do knihovny, zeptám se na ní.
Jarka Jendrisková
Ingrid, díky, určitě si verše přečtu. A na oplátku vám i ostatním čtenářkám : překrásná kniha od Valérie Perinn - Vyměnit vodu květinám.
Ingrid Hřebíčková
Jarko, minulý týden jsem vrátila do knihovny Jiřího Ortena Otevřené nebe, tak jsem si početla Píši vám, Karino...Orten je " těžký a krásný" . Kdyby jste chtěla si přečíst nějaké básně, tak vám doporučuji Ono no Komači Do slov má láska odívá se. Její kniha básní se mi moc líbila.
Jarka Jendrisková
Děkuji všem za reakce a vám Ingrid za tip na knihu.
Ingrid Hřebíčková
Knížku jsem četla, film viděla, ale raději mám od Škvoreckého Legenda Emöke. Jinak pěkný článek.
Zdenka Jírová
Knihu jsem nečetla, ale na film si letmo pamatuji. Zkusím si ho najít na YT
Jiří Dostal
:-) :-) Omlouvám se, zřejmě nemám ty správné školy a vzdělání mé je už vyčpělé, proto mi uniká pointa mozaiky knihomilných sentencí na kruciální téma "Lvíče". Když jsem se božím řízením potkal před dvaapadesáti lety s Milanem Kunderou, louskaje ve špitálním parku kratochvilného "poručíka Borůvku", pobavil jsem Mistra študáckým postřehem, že celý Škvorecký je jedna velká detektivka. Tak je to i se slečnou Stříbrnou a se spravedlností vzatou do vlastních rukou, případně s transpozicí příběhu stylem "dříve a nyní", viz má první poznámka. :-) :-)
Jarka Jendrisková
Zuzano, Já jsem si také nedávno přečetla neprávem opomíjenou knihu Zdeny Salivarové - Honzlová a byla jsem nadšená. Dokonce to prý tehdy v Kanadě někdo pomotal a prohlásil, že to je nejlepší Škvoreckého kniha!
Zuzana Zajícová
Jo.... všechny knihy od pana Škvoreckého mám ráda a Lvíče možná nejvíc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 47. týden

Tento týden nahlédnete do světa zvířat. Možná se prostřednictvím tohoto kvízu dozvíte o zvířatech něco, co jste nevěděli. Nebude to lehký kvíz...