Fotoreportáž: Moje lovy beze zbraní
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Fotoreportáž: Moje lovy beze zbraní

11. 11. 2025

Každé ráno po probuzení vedou mé kroky k oknu, které se dívá na východ. Stačí jeden pohled, abych věděla jaké to ráno je. Šedivé, chmurné a nebo prozářené klubajícím se sluníčkem. Nejraději mám červánky, ty dnešní byly sice jen slabé, ale byly tam.

Rychle provedu ranní hygienu, obléknu se, popadnu batůžek s fotoaparátem a na dvorku vyzvednu mého věrného kamaráda, Rexe. Ten už se nemůže dočkat a za brankou svého kotce skáče jak na gumičce a to, prosím, už mu jde na 12 rok.

Největší dilema je, kam se vydáme? Vzhledem k loňským povodním nemáme, moc možností výběru, některé trasy vzala voda a někde se pro opravy a těžkou techniku prostě bezpečně jít nedá.

Dnes ráno padla moje volba na výšlap do pořádného „krpálu“ směr mikulovické sportovní letiště. (Mikulovické sportovní letiště (Aeroklub Jeseník) je známé díky podmínkám pro létání v tzv. "dlouhé vlně" nad pohořím Jeseníky. Tato unikátní meteorologická situace umožňuje plachtařům dosáhnout velmi vysokých výšek a velkých vzdáleností.)

Už z dálky jsem viděla, že stráň nad cestou směřující k letišti je ozářená vycházejícím sluníčkem. A také vidím spokojeně pasoucí se stádečko srnek. Srdce mi zaplesá a jen se v duchu modlím, aby sluníčko nezalezlo za nějaký mráček. Letos se mi nedaří vyfotografovat nějakého pěkného srnce. Bude tam?

Bingo! Vidím dva srnce a tři nebo čtyři pobíhající srnky. Srnci vznešeně nosí své parůžky a srst se jim i srnám leskne jakoby je někdo vykartáčoval. Všichni jsou zaoblení a připraveni na zimu. Natahuji krk protože v dobrém výhledu mi brání příkop zarostlý hustým ostružiním. Popocházím a hledám volný výhled a mačkám spoušť, ale vtom mě uvidí jeden ze srnců a v tu ránu mizí celé stádo do blízkého lesa. Pokračuji cestou vzhůru, Rexík vesele běhá z jedné strany na druhou, má dlouhé osmi metrové vodítko a tak si to užívá jako každé ráno.

Zvednu hlavu k obloze odkud se ozývá pískot káněte, dnes ho neruší větroně ani startující letadla, která je vytahují na laně na jejich dlouhé vlny.

Můj čas je omezený a tak se otáčím na zpáteční cestu k domovu. Nad hlavou mi hlasitě pípá malý pěvec, hledám ho ve větvích a vidím brhlíka lesního, olupuje pupeny a nevěnuje mi žádnou pozornost. Listy divokých ostružin se lesknou ve sluníčku ranní rosou nebo po nočním dešti a září do daleka červení. Srny na stráni už nejsou. A já už docela pospíchám.

Poslední úsek mé ranní šouračky vede mezi zahrádkami, které zejí prázdnotou, na jabloních se však červenají poslední jablíčka jako předčasné vánoční ozdoby. Pravda, některá jsou okousaná, ale na jiných se třpytí kapky jako démanty. Ze stromu na strom přelétávají ptáci, jedna vysoká tůje je takový ptačí panelák. A tak znovu zastavuji své kroky a i přes nedostatek času fotím.

A už jsme doma, odvádím Rexíka do kotce a pod mostkem na vodní hladině vidím plovoucí spadlé lístky.

Podzim vysvléká stromy ze svých kabátků, počasí se mění, obloha se chmuří jako tvář starého nevrlého muže, nastává podzimní čas.

Čas melancholie, mžení, čas mlh a zklidnění, čas usínání přírody a rozjímání.

Prožijte tento čas ve zdraví a v pohodě.

Vaše Elena

Poznámka: Všechny fotografie (a mnohé jiné) byly pořízeny na této ranní procházce 9. 11. 2025.

fotografování Podzimní soutěžení 2025 příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Nádherné, slovem i obrazem, děkuji!
Jan Zelenka
Vaše výlety do přírody přinesou vždy krásné fotky. A vám asi pohodu do duše. Pěkně jste to popsala. Tady v LTM nemám z toho nic. Ani blízkou přírodu a hlavně ani zdraví. Jsem odkázán na auto. Přeji vám ještě mnoho podobných procházek.
Daniela Řeřichová
Eleno, děkuji za sdílení Tvého toulání. Tvé fotografie z života lesa jsou nezaměnitelné. Přeji Ti, aby podzim i nadále maloval obrazy, které dokážeš tak citlivě interpretovat.
Alena Tollarová
Eleno, také moje srdíčko plesá při četbě poetického textu a při prohlížení Tvých fotografických úlovků z jediného krásného rána. Nerada musím přiznat, že si tak trochu taky připadám jako ta srnka připravená na zimu :)
Zdeněk Hart
Úžasný, krásný, atmosféra jednička s hvězdičkou. Bezvadný

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?