Záhada
FOTO: Vygenerováno pomocí AI Copilot

Záhada

14. 11. 2025

„Ustupte, prosím! Udělejte místo!“ volá doktor a spěchá ke mně. „Můžete mluvit? Co se vám stalo?“ Hlouček lidí se nade mnou sklání. Hlasy zní tlumeně, tváře se rozmazávají. Tráva je studená, cítím ji na zádech. Nevím, kde jsem, ani proč tu jsem.

Zdálo se mi… ano, zdálo se mi, že jsem viděl svou manželku. Stála na druhé straně ulice, mávala a křičela na mě. Nerozuměl jsem jí. Chtěl jsem za ní běžet, doběhnout ji - a pak tma.

Byla to halucinace? Nebo snad varování? Moje žena přece nemohla být v Praze. Ale jedno vím jistě: Musím stihnout autobus do Ostravy. Dnes školení končí.

„Omdlel jste? Nebo vás někdo udeřil?“ ptá se doktor.
Jen vrtím hlavou.

„Odvezeme vás do nemocnice,“ rozhodne.

Tři spolupracovníci z ostravské firmy Karel, Jura a Pavel, jeli na školení do Prahy. Poslední večer popíjeli v baru a ráno se rozjeli nakoupit dárky.

Karel sedí v autobuse a netrpělivě kouká na hodiny.

„No, Pavla jsme už hledali všude. Telefon mu zvoní, ale nebere ho,“ říká.
„Snad se mu nic nestalo,“ dodá Jura a zadívá se na prázdnou sedačku vedle sebe.
„Nestraš, prosím tě!“ skoro křikne Karel.

Motor zahučí. Autobus se pomalu rozjíždí směr Ostrava.

V nemocnici lékař vyplňuje přijímací protokol.
„Máte doklady?“
„Jo… tady,“ odpovídá Pavel tiše.

Vyšetření neukáže nic. Žádné zranění, žádná příčina. Jako by se mu mozek „vypnul“ a byl chvíli mimo.

„Necháme vás tady přes noc na pozorování,“ říká doktor.

Pavla umístí na pokoj. V rohu běží televize, mimořádné zprávy. Všichni pacienti mlčí a sledují obrazovku.

„Co se stalo?“ ptá se doktor.

„Nehoda, tragédie,“ odpoví muž s nohou v sádře. „Vlak se srazil s autobusem. Úplně rozmetal předek. Autobus Praha - Ostrava.“

Pavlovi ztuhne krev v žilách.
„Autobus... do Ostravy?“ zopakuje šeptem.

Do pokoje vstoupí sestřička s jeho věcmi.
„Tady máte peněženku, doklady… a propadlou jízdenku. Pořád jste ji držel v ruce,“ usměje se. „Měl jste ale štěstí, že jste ten autobus nestihl.“

Pavel zírá na jízdenku, prsty se mu třesou. Vidí v duchu svou manželku, jak mu v tom snu volá… a jak ji nedoběhne. V hlavě mu zní její hlas. Varovala mě? Zachránila?

Nikdo to nezjistí. Jen ví, že kdyby neomdlel, nespadl do trávy právě tehdy, už by tu neseděl.

Zůstala po tom jen záhada mezi nebem a zemí.

mezi nebem a zemí Můj příběh zdraví
Autor: Zdeněk Hart
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Na náhody nevěřím, ale na zázraky ano a nemám jediný důvod nevěřit tomuto příběhu, protože VÍM. Nějaký čas "laškuji" s astropsychologií a když jsem se podívala se zpětnou platností na postavení planet v onu osudnou noc, a postavení planet v mém nativním horoskopu, tak to tam prostě je, ať si tomu říká kdo chce co chce a jak chce ♥♥♥
Daniela Lender Chaloupková
Jsou věci mezi nebem a zemí ... Nemusíme přece všemu rozumět nebo si to logicky zdůvodnit ... Sama s tím mám také zkušenosti, takže věřím ... Děkuji za krásný příběh :-))
Zuzana Zajícová
Díky za příběh...
Jiří Buzický
Jsem materialista a na takové "shůry" ochrany nevěřím. Je to reálný příběh, nebo vymyšlený příběh? Pokus je ten příběh vymyšlený, nemá cenu ho brát za validnía dumat nad ním vážně. Pokud je reálný, pak je na místě přemýšlet, jak se stal. Jistý strach z cestování, či jiných nestandartních situací má každý a prakticky vždy a pokud se ně co stane, dási svůj strach do souvislosti s onou událostí a řekne si, že předtucha. Jindy se dvě události náhodně spojí (kolaps a havárie) a postižený v tom hledá něco nadpřirozeného, jindy to může být jen kolaps a mozek bez kyslíku začne halucinovat. To jsou ony projevy popisované v situacích blízkých smrti. Mám s tím osobní zkušenost se vším všudy, tedy pádem černou dírou ke světlu na konci, krásnou krajinou, která je oddělena od černého tunelu hranicí života a smrti, stříbrné postavy mně blízké, nekonečné a nepopsatelné blaho klidu, míru a sounáležitosti, touha překročit onu hranici, ale zároveň vědomí toho, že ještě není můj čas a že jako živý mám ještě povinnosti, návrat do života s vědomím, že smrt je patrně nejpříjemnější životní zážitek. Ale vše je to patrně záležitost materiální, průběh biologických, chemických a fyzikálních projevů "dusícího" se mozku v krizi bez zásobování kyslíkem. A ty projekce krajin, lidí (stříbrňáků) a dějů jsou projekcí reálných prožitků v reálném životě. Alespoň tak to vidím sám na základě osobního prožitku a mých znalostí a zkušeností.
Jana Šenbergerová
Nejlepším a bezchybným spojením mezi nebem a zemí je intuice. Váš příběh je dokonalou ukázkou. Škoda, že jí věnujeme tak málo pozornosti a raději věříme na zázraky.
Šárka Bayerová
Určité náznaky shůry prostě nikdy nepochopíme a přesto se dějí. Díky za příběh...
Marie Macková
Wow. Velmi čtivé.
Iva Bendová
Silný příběh a já mu věřím. Po šílené nehodě u Bezděčína - střetl se vlak s autobusem v r. 1969, se vyprávělo hodně zvláštních příběhů o těch, co je Osud zachránil, ale i o těch, kteří tam neměli být. V autobuse byli hlavně škodováci z okolních vesnic po odpolední směně. 24 obětí včetně řidiče. Měla jsem obě babičky v tomto regionu a hodně se toho k nám doneslo. Bylo mi 13 let a velmi jsem to, uprostřed prázdnin, vnímala a prožívala, tak se mi to oživilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?