O sbírání a rozdávání
Ilustrační foto: Pixabay

O sbírání a rozdávání

12. 11. 2025

Sbírám je s láskou celý život. Má sbírka je veliká, převeliká, ale i tak doufám, že se bude až do posledního dechu rozrůstat. Mám radost i z toho sebemenšího, na který kde natrefím. Nemusí ani patřit mně, a stejně ho do sbírky zařadím.

Vyskytují se ve vědomé podobě jen mezi lidskými tvory. Jsme zřejmě jediné živé bytosti na této planetě /možná i ve vesmíru/, kteří je umíme vědomě produkovat a vzájemně se jimi obdarovávat. V obchodě se koupit nedají, ale zakoupit se dá ledacos, co je umožní získat. Někdo je rozdává rád a s chutí, a právě tak je přijímá. Kdo je na ně skoupý, toho nazývám „lakomcem a sucharem,“ nemá-li k tomu pádný důvod.

Domnívám se, že vášnivých sběratelů je mezi námi víc. Věřím, že i vy, třebaže si to neuvědomujete, jelikož oficiální burzy tohoto druhu neexistují. Vyměňovat se však dají kdekoliv. Naprosto kdekoliv, s čímž nemusíte souhlasit. A čím hojněji, tím lépe.

Nejvíce si cením přijatých a vyměněných od mých blízkých, a hned po nich těch, co mi rozdali pacienti. Často jsem byla jedním z posledních, kdo je od nich získal...

Dnes jsem cestou na službu posbírala další z kategorie výjimečných. První mi daroval řidič – jako dík za přání dobrého dne. Další byl, kupodivu, od na pohled důležité slečny s avantgardním účesem, z jejíž kabelky vykukovalo chundelaté štěně. To mě rozněžnilo natolik, že jsem jim ten první věnovala já. A několik mi jich poslalo malé copaté děvčátko s culíky a v krátké sukénce, co rozverně poskakovalo vedle své maminky na zastávce. Proběhla výměna a zamávání ji ukončilo. Hned se mi na letní noční dvanáctku odjíždělo lépe.

Je příjemné být sběratelem i dárcem úsměvů.

„Existuje láskyplný úsměv a existuje klamný úsměv. A existuje úsměv nad úsměvy, ve kterém tyto dva úsměvy splynou v jedno.“ 
William Blake

psychika společnost životní styl
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Úsměvů není nikdy dost a ani nebude. Ještě že jsou zdarma a nemusíme za ně platit. Někdy bychom se asi nedoplatili. Jen kolik úsměvů bývá na setkání Íčkařů. Nepočítaně...... Ivo skvělý článek
Michaela Přibová
Ivo, tvůj článek mi připomněl devadesátá léta, když jsem začínala průvodcovat. Italští turisté mi pořád říkali: Tady se nikdo neusmívá, vy se neusmíváte. Začínala jsem si všímat v metru lidí. A opravdu jsem tenkrát nacházela většinou zachmuřené tváře. A když se jednou na mě usmála žena v metru, napadlo mi. To je určitě cizinka. Ale teď už bych to neřekla. Já se v MHD usmívám na kohokoli. A lidé na mne naštěstí také. Bez rozdílu věku.
Iva Bendová
No právě, Zuzi, mám moc ráda ty rázem propojené reakce, které vyvolává milý a nezištný úsměv :-)
Zuzana Pivcová
Při zdejších polovenkovských procházkách potkávám dost lidí s pejsky a narozdíl od Prahy i dost mladých maminek s malými dětmi. Když se usmívám na pejska, přijde a začne mě oňuchávat a s paní se dáme do řeči. Když se usměju na děťátko, zaujmu ho a už se na mě žulí a máma má nefalšovanou radost. A někdy si musím ukázat svůj úsměv v koupelně v zrcadle, protože když se usmívám moc, je vidět, že vpravo vzadu nemám zuby.:-D :-D
Iva Bendová
Děkuji, Ali Toll. :-)
Alena Tollarová
Ivo, pod Tvoje slova se s úsměvem podepisuji :)
Iva Bendová
Oprava ad 18:06 - nemělo být Ivet. Patřilo to k textu v 16:25. Děkuji i Vám, Soni P. :-)
Iva Bendová
Ivet, když dám něco v takovém to kontextu do uvozovek, je to nadsázka. Nikdy jsem to neřekla nahlas. Měla jsem být konkrétnější a dodat "v duchu" nebo "pro sebe." Prostě někdo je pro mě, s těmito dodatky, "divný pavouk," ať je to do třetice :-) Už jsem slyšela horší přirovnání. Díky za reakce. Je fajn, že pro vás není úsměv nic mimořádného, že ho máte stále připravený :-)
Romana Koníčková
Úsměv nepovažuji za nic mimořádného. Pokud dojde k očnímu kontaktu s potkávajícími se lidmi, pozdravu nebo vzájemnému vyhýbání se v uličce obchodu. Nebudu přece koukat jak kakabus. Naopak takový ten naučený a pověstný borhyovský škleb, to není nic pěkného. Faleš, o kterou asi stojí jen málo kdo. Nazývat někoho sucharem bych si nedovolila. A pídit se po důvodu? To ani nechci domýšlet :-(
Soňa Prachfeldová
Milá slova, to jsem si říkala při čtení o ty tu jde a ono milý úsměv, ano s ním je ten svět daleko hezčí, usmívala jsem se při čtení, díky Ivo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?