Strom roku 2025 - Oldřichův dub v Peruci
FOTO: Alena Tollarová

Strom roku 2025 - Oldřichův dub v Peruci

22. 10. 2025

Vítězem ankety Strom roku 2025 byl vyhlášen tisíciletý Oldřichův dub v Peruci v okrese Louny. Anketu sleduji a každoročně posílám hlas svému favoritovi. Potěšilo mě, že letos byl do ankety Ivou Hluštíkovou a Jitkou Kržovou z Lesní školy Kořínek nominován i majestátní prastarý dub v Peruci.

Dub u Debeřského potoka, zkoušený časem, rozmary počasí i požáry, odolává a je tichým svědkem událostí dobrých i zlých. V tom, aby jeho větve držely a strom se nerozlomil, mu pomohl člověk, který ho opatřil a zpevnil ocelovými pouty.

Kdo by neznal pověst z šera dávných českých dějin o přemyslovském knížeti Oldřichu, který při projíždění na koni zdejšími lesy zahlédl u studánky pod dubem pradlenku Boženu, zamiloval se do ní a vzal si ji za ženu? Boženina studánka je výše ve svahu nad dubem. No a teď po tisíci letech dostal od svých obdivovatelů téměř 10 tisíc hlasů a pyšní se titulem Strom roku 2025.

Jako když do mě střelí, hodila jsem ze samé radosti hned ráno do batůžku pár nezbytných věcí a už mě autobus vezl směr Peruc se stromem se pozdravit.

Kolem krásně opraveného zámku v Peruci jsem sešla k Boženině studánce a dále k dubu. Klid, který jsem tam čekala, se ovšem nekonal. Pod stromem se právě hemžili roztomilí skřítci z Lesní školky, kteří tam měli slavnost a přišli strom pozdravit, zrovna tak jako já. 

Výlet jsem si prodloužila o procházku po NS Perucko Přírodní památkou V Hlubokém. Byl krásný den, spadané suché listí mi chrastilo pod nohama. Chrastilo a chrastilo, až jsem došla do vesničky Chrastín. Tady jsem z modré přestoupila na žlutou turistickou značku a vydala se k rozhledně Stradonka. Ta stojí od roku 2009 na náhorní planině nad vsí Stradonice. V pozdní době halštatské se tu nacházelo opevněné hradiště, z něhož se dochoval viditelný val o délce půl kilometru. Za dobré viditelnosti je odtud krásný výhled na České středohoří. To však nebyl případ dnešního dne. Bylo sice slunečno a teplo, leč obzor se středohorskými kopečky se ztrácel v oparu. A mně nezbylo, než seběhnout dolů pod kopec do Stradonic, vyhledat na konci vesnice autobusovou zastávku a vrátit se domů.

Na výsledky ankety se můžete podívat zde.

cestování fotografování příroda stromy
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
V Peruci jsme kdysi byli. Tenkrát s námi byla dcera a oba pejsci. Bylo to tam krásné.
Daniela Lender Chaloupková
Krásné počtení, krásné fotky, děkuji :-))
Jindra Hubačová
Ali , děkuji moc za zajímavé informace a krásné doprovodné fotečky oceněného Oldřichova dubu. Miluji stromy jako jsou duby, lípy a moc lituji, že mi info o soutěži ušlo. Také bych dala s radostí svůj hlas. Děkuji,
Blanka Lazarová
Ali, děkuji za pěkný článek a stejně pěkné fotky. Oldřichův dub si to zaslouží. I já jsem mu dala hlas a byla jsem přesvědčena o jeho výhře. Brouzdala jsem při tom prstem po mapě, protože tento kout naší země je mnou zatím ještě nedotčen. Doufám, že jen zatím. :-)
Martina Růžičková
Aleno, díky za velice aktuální článek a bezva fotky. :-) Pro dub jsem také hlasovala a mám z jeho vítězství velkou radost. :-)
Anna Potůčková
Ali díky za článek a za seznámení s vítězným stromem. A fotky parádní, radost koukat.....
Alena Velková
Mám radost.
Zdenka Soukupová
Aleno, moc díky za info a krásné fotky.
Zdeněk Pokorný
Hzeké odpoledne, gratuluji tisíciletému dubu v Peruci. Dobře ho znám a přeji mu dlouhá a šťastná desetiletí a staletí do budoucna. Za povšimnutí též stojí tisíciletý dub na Stochově, podle pověsti zasazený kněžnou sv. Ludmilou.
Ingrid Hřebíčková
To je krása Alenko, moc děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%