Boženka a disidenti
FOTO: Jarka Jendrisková

Boženka a disidenti

21. 10. 2025

Přátelé Íčkaři, dovolte mi představit mou druhou knihu Boženka a disidenti. Zatímco prvotina Láska podle Párala je soubor memoárů,  nová kniha je povídková. Sbírka sedmi povídek pojmenovaná po jedné z nich vyjde 22. října letošního roku v nakladatelství ČAS. 

Ústecký kraj. Bývalé Sudety. Kraj, kde oči  přecházejí z krásy přírody a z ošklivosti průmyslových monster. Kraj, který se dříve topil v chemické mlze a dnes se topí v sociálních problémech. Ale také vesnice podél Labe a v kopcích na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku. To jsou kulisy povídkové knihy Boženka a disidenti.

Děj povídek Vesnický románek a Boženka a disidenti se odehrává v době sedmdesátých a začátkem osmdesátých let minulého století na ústeckém venkově a na čtenáře z nich zavane duch normalizace, ale také zakázaná láska i smrt. 

Povídky Holčička a kadibudka a Péťa a zlaté prasátko spojují, jak z názvů vyplývá, dětští hrdinové. Holčičí prázdniny u babičky na Děčínsku v šedesátých letech minulého století a Vánoce na současné vesnici sledované očima malého Péti vrátí čtenáře do dětství.

Povídka Ontária na obzoru připomene staré křivdy na severočeských sadařích, ale také dává naději, že jádro dobré odrůdy znovu vzklíčí.

Povídka Vzpomínka na (ne)jednu vesnickou zabíjačku zasvětí čtenáře, doufám, že humorně, do mystérií vesnických zabíjaček konce osmdesátých let.

Povídka Narozeniny nám umožní věřit, že odchod na cestu bez návratu nemusí znamenat opuštění toho, kdo zůstává. 

Bozenka-a-disidenti-potah-1-1.jpg

Úryvek z titulní povídky

„Koukej, Blážo, na ty zjevy,“ upozornila stará Havlíčková svou kolegyni v brázdě, když viděla, jak si lesník Klofáč vede kolem jejich pole do lesní školky skupinku velmi nevesnicky vyhlížejících mužů. Odložila motyčku, stáhla šátek z očí a bedlivě pozorovala ten úkaz, který jí zpestřil jednotvárnou práci – jednocení řepy.

Mužů je pět, ve věku mezi pětadvaceti a padesáti lety. Všichni mají pozoruhodně dlouhé vlasy, až na jednoho, který je úplně holohlavý, ale zato má plnovous až do pasu. Na krku kříže a korálky, na sobě vyšisované a potrhané džíny a podivné volné vlající košile. Na nohou sandály – a všichni kouří jako o život.

„Kde se to tady vzalo, takový máničky hrozný, a odkud jsou? No jo, na práci nejsou lidi, říkají, ale tohle? Kam na to ten Klofáč chodí?“ přemítá nahlas Havlíčková, když se jí náhle dostane nečekaně přesné informace.

„To sou přeci ty disidenti, Maruš, sou ubytovaný dole pod Skalkou, po těch Svobodovejch, co utekli po osmašedesátým na západ,“ sděluje jí Bláža.

„A že zrovna ty to tak víš?“ diví se a zároveň má vztek Maruš, protože Bláža je tentokrát lépe informována než ona. Netuší, co znamená to označení „disi, disi, disi – co?“, ale zeptat se Bláži nechce, ta by byla na koni, že ji zase může poučovat. Zeptá se doma mladejch, to jí nevadí, Pepča jí vždycky umí všechno pěkně vysvětlit a Božena v té knihovně taky určitě leccos pochytila.

A tak hned odpoledne připraví sezení na zahrádce pod lípou, prostře kostkovaný ubrus, ně něj kafíčko a včera upečený štrúdl, zavolá syna a snachu, a:

„Povídejte, děti, co víte o té verbeži, která prej bydlí po Svobodovejch a dělá v lese?“

„Tak už jsi je taky viděla, mami,“ konstatuje syn Pepa, „ale oni nejsou žádná verbež, jsou to lidi z Prahy, co soudruhům překáželi, přišli v Praze o práci, pak jim dokonce Prahu zakázali a šoupli je sem. Všichni jsou vzdělaní, profesoři, doktoři, studenti. Podepsali Chartu 77, šířili zakázané knížky, trpěli a trpí za své názory, také je mohli i zavřít.“

„No, nevypadali, že by tolik trpěli,“ přemítá matka, „všichni hulili, jak kdyby jim patřila Kutná Hora, a jak byli vyhastrošení! Hábity takový nemožný měli a sandály do lesa, kdo to kdy viděl, do lesa mají být pevný boty, přece.“

„Ty by ale měli nafasovat od lesníků, je to pracovní pomůcka. Neměli bychom je odsuzovat, ale spíš chápat,“ kontruje Pepa.

„A ty se snad s nima znáš a bavíš, že se jich tak zastáváš?“ ptá se matka ostře.

„Nebavím, i když bych rád, ale nechci, aby mě s nimi někdo viděl, víš, jaká je doba, čekám na to jmenování do funkce, a to bych mohl mít utrum.“ odpoví synek, ale tak nějak otráveně a snad i smutně, a dodá: „Nikdo ve vsi se s nimi přece nebaví.“

„Máš recht, Pepo, však ti to dalo práci a snažení, abys dostal tu funkci hlavního zootechnika, nezkazíš si to pro nějaké dezolátenty,“ ukončila matka krátkou diskuzi o disidentech, a vlastně si vůbec nevšimla, stejně jako její syn, že snacha Božena nepronesla jediné slovo a jen se tak dívá těma svýma velkýma zasněnýma očima do dáli nad netknutým šálkem kávy

Není totiž pravda, že se s těmi disidenty nikdo nebaví. Do knihovny k Božence chodí pravidelně, ale nejčastěji tam zavítá ten nejmladší z nich, Dorian. A zrovna s ním se ona baví moc a moc ráda...

knihy kultura
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarka Jendrisková
Paní Zuzano, vy už jste je četla ? To by mě moc potěšilo.
Zuzana Pivcová
Moc pěkné povídky, pro mě o to víc, že dávám přednost kratším literárním úvarům.
Jarka Jendrisková
Moc vám všem děkuji a doufám, že se vám povídky budou líbit.
Iva Bendová
Ahoj Jarko - už jsem Ti jednou blahopřála, tak teď ještě jednou - ať se Ti vydaří autorský večer a křest knihy /všimla jsem si avíza na Íčku. To je nejlepší cesta, jak dostat co nejrychleji knihu mezi čtenáře. Ať se čte tzv. sama :-) Povídky mám ráda, a Ty máš na ně velký talent.
Jan Zelenka
Ode mne velká gratulace a přání dalších literárních úspěchů. Mně vyjde začátkem prosince další kniha fejetonů a glos - A čas pádí ... . Asi se také pustím do povídek.
Jana Kollinová
Gratuluji k vydání knihy a jsem ráda, že se mohu zde, na i60, setkat s vaší tvorbou. Literátů na i60 přibývá. :-)
Daniela Lender Chaloupková
Jarko, gratuluji k další knížce a přeji jí i Tobě hodně spokojených čtenářů :-)) Minimálně takových, jako jsem já :-))
Blanka Lazarová
Přeji také úspěch vaší knize povídek. Povídky, jako žánr, mám ráda pro svoji svižnost, která odpovídá tak trochu mé " rychlé " povaze. Nemám ráda rozvláčnost. :-)
Daniela Řeřichová
Upřímně gratuluji k vydání knihy. Povídky jsou nelehký literární žánr. Přeji vnímavé čtenáře a nadále radost z tvůrčí činnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

21%

Nikdy, maso nejím

19%