Nevěřila bych, jak je to na netu snadné: „Při výchově a výcviku se snažte vždy dávat přednost pozitivní motivaci před trestem. Jakmile pes udělá správně to, co jste po něm chtěli, okamžitě ho odměňte pamlskem a pochvalte. Odměna by měla následovat do 3 vteřin, tedy není vhodné pamlsek dlouze hledat po kapsách, musí být po ruce.“
Takto poučena, fyzické tresty rozhodně nepoužívám, a to ani v případě, že se pes iniciativně odmění sám, aniž bych po něm něco chtěla. Věc řeším pouze domluvou a inzerátem: „Prodám psa, značka: Spěchá.“
![]()
Ale teď vážně. Pozitivní motivace skutečně funguje skvěle. Bobina tím pádem už od malička ví, že dostane odměnu, jakmile neudělá potřebu v obýváku, ale donese jí až na trávník před domem.
Takže vyjdeme ven, pozitivně motivovaný pes koná a je odměněn. Na dvouhodinové procházce lesem, se spoustou krásných opuštěných roštíček, se Bobina už znovu raději ani nevyčůrá, a pak rychle spěchá, aby mi vše kompletně donesla na trávník před náš dům, kde požaduje další pochvalu. Pokud tuto nedostane do 2 vteřin, utrhne mi kapsu.
![]()
Vzhledem k tomu, že má Bobina velké sportovní ambice, je součástí našeho tréninku i domácí výcvik slušného chování. Za pomoci silně pozitivní buřtové motivace nám už docela dobře jde podávání paciny.
Co by tomu řekli lidi, kdyby někdy v budoucnu na závodech náhodou zvítězila a podala by při přebírání věnce buřtů místo pravé paciny levou. Na to nechci ani pomyslet. Nestává se nám to často, ale bohužel i mistr tesař se někdy utne. V našem úsilí, proto nesmíme polevit.
![]()
Názorným příkladem mojí vzorné výchovy v oblasti etikety je ale Dixi. Posuďte sami, že to hned líp vypadá, když pes umí sedět u stolu, neobtěžuje ani neloudí a bez dovolení by sám od sebe nic neukradl ani nesežral.
![]()
Čas od času si na stole trochu dáchne, ale to postupně ještě doladíme.
![]()
Tuto část výcviku jsem totiž nyní vzala pevně do ruky. Místo na stole, ho učím, samozřejmě podle nových vědeckých poznatků, spát v posteli. Třináctiletý Dixi je totiž hysteriér, rváč a nenapravitelný zdrhač a já jsem se dočetla, že pustím-li ho k sobě do postele, dám mu tím najevo, že je plnohodnotným členem rodiny a on prý nebude venku tolik utíkat. Bonusem pro mě, jako pro chronického nespavce, bude zkvalitnění mého spánku a zlepšení kardiovaskulárního systému.
Je to pravda pouze částečná. Dixi zdrhá dál a kardiovaskulární systém jsem si tedy, oproti předpokladu, nezlepšila při spánku, ale při honičkách v parku. Vcelku jsou však naše výsledky poměrně uspokojivé, jelikož spaní v posteli si osvojil velice snadno a rychle. Já se od té doby ani jednou bez prášků nevyspala, ale komu by to vadilo. Hlavně, že pes je šťasten.
A pak že starého psa novým kouskům nenaučíš.
Fotografie: Alena Velková a Jan Velek.
Citace: Výchova a výcvik psa | Yoggies