Životní změny? Jedině příjemné
Ilustrační foto: ingimage.com

Životní změny? Jedině příjemné

29. 6. 2018

Snad každý to zažil. Člověk chce v životě něco změnit, ale ono to nejde. Nedaří se to. Ať už jde o skoncování s kouřením, o hubnutí, o cvičení nebo třeba o příjemnější chování. Změny se totiž daří, jen když se do nich nenutíme. Se změnami si většinou spojujeme slovo musím. Musím zhubnout, musím přestat kouřit, musím začít více chodit pěšky, musím se dát do řeči se sousedkou, protože si určitě myslí, že jsem protivná stará bába, musím zavolat synovi, přestože mi pacholek jeden sám nevolá…

Nic, co musíme, nám zpravidla není příjemné, netěšíme se na to. Ten význam slova to vlastně sám přímo vylučuje.

Lidé, kterým se podařilo nějakou změnu tohoto typu v životě udělat, zpravidla vědí, že se jim to podařilo teprve tehdy, když se na změnu začali těšit. Když jim byla příjemná.

„Lidé, kteří chtějí zhubnout, často říkají: Tak se ještě poslední den pořádně najím a pak začnu zhubnout. To je špatné. Na proces hubnutí by se měli těšit, jedině tak se jim podaří. Jenže takto to vypadá, že oni se těší na jídlo, na to, že se ještě nají, a pak si asi myslí, že budou trpět,“ říká Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, přední česká odbornice na hubnutí.

Podobný názor zastává čím dál více terapeutů a psychologů. Mají jasné příklady toho, že kdo změny bere jako krok k něčemu špatnému a spojuje si je s odříkáním a utrpením, zpravidla neuspěje.

Jen si vzpomeňme na dětství. Když se dítě chce naučit jezdit na kole, nejdříve o to kolo prosí rodiče, pak na něj natěšeně sedne, několikrát si namlátí, ale rychle na něj sedá znovu, protože se těší, až konečně s partou na tom kole vyjede. Naučí se to, protože se na to těšilo, strašně moc se to naučit chtělo. Dítě, které je nesportovně založené a rodiče mu kolo sami koupí, na něj jednou nasedne, spadne, pláče a pak už je nechce ani vidět. Rodiče ho na něm jezdit třeba nakonec naučí, ale ono na něm stejně moc výletů dělat nebude. Prostě se na kolo netěšilo, má ho spojeno jen s tím, že jezdit na kole by měl každý umět, že je to tak nějak normální a to je vše. Není to radost, splnění snu.

A podobné je to se vším a platí to klidně i u muže, který chce v šedesáti konečně seknout s kouřením, nebo u dámy, která se v šedesáti rozhodla začít cvičit, protože ji bolí záda.

„Všimli jste si někdy, že když na něco nadáváte nebo se na to zlobíte, nic se nemění? Dítě, na které se rozkřiknete, ztuhne nebo se urazí. Věci, které vás rozčilují, se vám dějí jako kdyby pořád naschvál. Část těla, kterou nemáte rádi a nemůžete se na ni v zrcadle ani podívat, je pro vás pořád stejně ošklivá. Cokoli, co od vás dostává negativní pozornost, se odmítne měnit,“ upozorňuje psycholožka a psychoterapeutka Alžběta Protivanská.

Radí, aby si každý na své současné situaci našel to, co je v pořádku. Aby si to, s čím je nespokojen, přestal vyčítat. Neznamená to, že nemá chtít změnu, ale nalezení spokojenosti v tom, co je tady a teď, je prý nutný začátek k tomu, aby se k té změně dal udělat krok.

„Vždy, když jste se vrátili ke starému návyku, byl to návrat k něčemu známému a pohodlnému. Je jednodušší zůstat na gaučit než jít běhat. Proto je třeba, aby plánovaná změna byla co nejpříjemnější. Proto vymyslete ten úplně nejnepatrnější krok, který se dá podniknout,“ tvrdí Alžběta Protivanská.

V praxi to prý může znamenat udělat ráno jeden jediný klik místo toho zběsile si koupit permanentku do cvičení, kterou pak stejně nevyužijeme.

Nevložit při čekání u pokladny do košíku v supermarketu tu sladkou tyčinku, kterých je, potvůrek, právě tam, kde se tvoří fronta, vždy nejvíce.

Zatelefonovat kamarádce, se kterou jsme se tak trochu pohádaly a pořád čekáme, že ona zavolá jako první a zkusit tak znovu obnovit přátelství, které nám schází.

„Klíčem jsou malé kroky, které se podobají cíli, ke kterému směřujete, a zároveň jsou příjemné nebo vám minimálně nevadí je dělat. Na začátku je velmi důležité tento maličký krok udržet a vždy se za něj pochválit. Uděláte tak pro svůj mozek neuvěřitelně cennou věc: když se pro něco rozhodnu, tak to dokážu a je to příjemné,“ vysvětluje psycholožka.

Pro někoho to mohou být jen slova, která se těžko uvádějí do praxe. Mnozí, kteří však ve svém životě nějakou změnu udělali, potvrzují, že se jim podařila jedině tehdy, když ji brali jako pozitivní, jako příjemnou, když se na ni těšili. Zkrátka, když ji nespojovali se slovem musím.

Hana Charvátová

Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
I u mne je v mém věku téměř 72 let příjemná změna - už všechno nemusím, ale jen s velikou radostí "mohu" - tak jako u paní Jarmilky...
Soňa Prachfeldová
Dobrý článek ! Protože jsem tu dočasně a některé věci až tak nemusím- snažím se říkat si : S radostí vysaji, vyčistím okna, ošetřím to a to, zatím tu radostnou změnu až tak silnou nepociťuji. A svatá pravda - krok po krůčku a některé prospěšné tzv. maličkosti si osvojit, je moc dobré, ovlivňujeme tím k lepšímu i svoji psychiku . A hlavně asi žádné příště nebude, tak žijme pohodově alespoň v závěrečné etapě.
Jitka Caklová
Skvělý článek! Narodila jsem se ještě v první polovině minulého století do rodiny soukromě hospodařícího rolníka, který nikdy nevstoupil do JZD. Práce - škola - spánek, byl zaběhnutý denní rituál. Na prázdniny jsem se netěšila, protože z rituálu vypadla škola - odpočinek. Později, vyučit se - ze zákona plynoucí povinnost pracovat - svatba - rodina - stavba RD svépomocí................... Až ve čtyřiceti třech letech, kdy už byly děti dospělé, jsem začala chápat to, o čem píše autorka tohoto článku, nebo-li, o čem je vlastně život. A začaly se dostavovat první zdravotní problémy, následovala celá řada operací, včetně tří operací páteře s titanovými náhradami a fixací, neboť jako žena jsem sama sebe velmi poškodila. A tak, podle starého přísloví, "Co tě nezabije, to tě posílí.", jsem vzala život do svých rukou. Pro své zdraví jsem začala cvičit, jak mě po operacích v lázních naučili a cvičím stále, pro potěšení jsem si v 62 letech koupila akordeon a naučila se hrát. V 67 jsem si koupila koloběžku "Kolobku" a hlavně, jezdím na ní. Povinnosti jsem "přetavila" v radosti a bez různých bolestí, s naprostou absencí prášků proti bolesti i jiným neduhům, si proplouvám životem šťastné důchodkyně, hlavně s pocitem, že vše je tak, jak má být ♥♥♥
Jarmila Komberec Jakubcová
Od určité doby se řídím zásadou, že nic nemusím, ale jen mohu.
Věra Ježková
Po přečtení názvu se mi vybavil aforismus: „Každá změna je k horšímu. Změna je život.“ Článek se mi ale líbí. Všem přeji změny pouze k lepšímu. :-)
Jana Šenbergerová
Mělo by to být snadné, ale dokud tento princip nepochopíme, tak není.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden si budete moci prostřednictvím kvízu zavzpomínat na nejslavnější české zpěvačky a zpěváky